H διατροφή μας περιλαμβάνει διάφορες τροφές που άλλες είναι υγιεινές και άλλες όχι. Ωστόσο το κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η υγεία της καρδιάς και γι’ αυτό θα πρέπει να προτιμάμε τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο βλάβης για το πολυτιμότερο όργανο του σώματός μας.
Δείτε παρακάτω κάποιες από τις τροφές που μπορούν να σώσουν την καρδιά σας:
Φρέσκα βότανα
Όταν προσθέτετε βότανα στα τρόφιμα αντί για αλάτι και λίπος, κάνετε μια υγιεινή για την καρδιά επιλογή. Τα βότανα δίνουν γεύση χωρίς τα κακά συστατικά. Τα μπαχαρικά και άλλες τροφές είναι νόστιμοι τρόποι για να τρώτε έξυπνα για την υγεία της καρδιάς σας.
Μαύρα φασόλια
Τα ήπια, τρυφερά μαύρα φασόλια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά για την υγεία της καρδιάς. Το φυλλικό οξύ, τα αντιοξειδωτικά και το μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι φυτικές τους ίνες βοηθούν στον έλεγχο τόσο της χοληστερόλης όσο και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Προσθέστε φασόλια για να ενισχύσετε τις σούπες και τις σαλάτες.
Συμβουλή: Ξεπλύνετε τα κονσερβοποιημένα φασόλια για να αφαιρέσετε το επιπλέον αλάτι.
Κόκκινο κρασί και ρεσβερατρόλη
Αν πίνετε αλκοόλ, λίγο κόκκινο κρασί μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά. Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες, δύο αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, μπορεί να προστατεύουν τα τοιχώματα των αρτηριών. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να ενισχύσει την HDL, την καλή χοληστερόλη.
Συμβουλή: Το πολύ αλκοόλ, αντιθέτως, βλάπτει την καρδιά. Μην πίνετε περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ή δύο ποτά για τους άνδρες. Είναι καλύτερο να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα που λαμβάνουν ασπιρίνη και άλλα φάρμακα.
Σολομός
Κορυφαία τροφή για την υγεία της καρδιάς, είναι πλούσιος σε ωμέγα-3. Τα ωμέγα-3 είναι υγιεινά λιπαρά που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαταραχών του καρδιακού ρυθμού και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Μπορούν επίσης να μειώσουν τα τριγλυκερίδια και να περιορίσουν τη φλεγμονή. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά δύο μερίδες σολομού ή άλλων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.
Τόνος για ωμέγα-3
Φθηνότερος από τον σολομό, ο τόνος έχει επίσης ωμέγα-3. Ο λευκός τόνος έχει περισσότερα ωμέγα-3 από άλλες ποικιλίες τόνου. Δοκιμάστε να ψήσετε μπριζόλα τόνου στη σχάρα με άνηθο και λεμόνι. Έχετε υπόψιν σας και τις άλλες πηγές ωμέγα-3: σκουμπρί, ρέγγα, πέστροφα λίμνης, σαρδέλες και γαύρο. Επιλέξτε τόνο συσκευασμένο σε νερό, όχι σε λάδι, για να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας.
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι ένα υγιεινό λίπος, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που είναι υγιεινά για την καρδιά. Μπορούν να προστατεύσουν τα αιμοφόρα αγγεία σας. Όταν το ελαιόλαδο αντικαθιστά τα κορεσμένα λιπαρά (όπως το βούτυρο), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Καρύδια
Μια μικρή χούφτα καρύδια την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη σας. Μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς σας. Τα καρύδια είναι γεμάτα με ωμέγα-3, υγιεινά λιπαρά που ονομάζονται μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές στερόλες και φυτικές ίνες. Τα οφέλη έρχονται όταν τα καρύδια αντικαθιστούν τα κακά λιπαρά, όπως αυτά που περιέχονται στα τσιπς και τα μπισκότα.
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα αποτελούν ένα εξαιρετικό επιδόρπιο. Έχουν φυτικές στερόλες, φυτικές ίνες και λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά. Τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης.
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Όταν σκέφτεστε τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, πιθανώς σκέφτεστε πως κάνουν καλό στα οστά σας. Το γιαούρτι μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και κάλιο. Για να ενισχύσετε πραγματικά το ασβέστιο και να ελαχιστοποιήσετε τα λιπαρά, επιλέξτε ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά.