Τροποποιεί τον παιδικό εγκέφαλο η λιπαρή διατροφή της εγκύου

Μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αλλάξει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές του να γίνει παχύσαρκο σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε ζώα.

Η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ έδειξε πως η διατροφή θα μπορούσε να αλλάξει το δομή των εγκεφάλων των ποντικών και οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα παιδιά των παχύσαρκων γονέων είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα.

Οι εμπειρογνώμονες τόνισαν πως η μελέτη έχει ιδιαίτερη αξία, αλλά οι αλλαγές στον ανθρώπινο εγκέφαλο δεν είναι ακόμα τεκμηριωμένες.

Η παχυσαρκία μπορεί να «τρέξει» στις οικογένειες και οι κοινές διατροφικές συνήθειες αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να επηρεάσει την μετέπειτα ζωή του παιδιού, μέσω αλλαγών στο DNA.

Η τελευταία έρευνα πάνω στον συγκεκριμένο τομέα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell, δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει η ίδια η δομή του εγκεφάλου.

Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι οι μητέρες που ακολουθούσαν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είχαν νεογνά με έναν αλλαγμένο υποθάλαμο, το τμήμα δηλαδή του εγκεφάλου που είναι σημαντικό για τη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Τα νεογνά του ποντικιού είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα και να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, από τα νεογνά των μητέρων που τούς είχε δοθεί μια κανονική διατροφή.

«Θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα προς το μικρό ότι μπορεί να γίνει τεράστιο, καθώς το περιβάλλον είναι άφθονο σε τρόφιμα», τόνισε ο Tamas Horvath, ένας από τους ερευνητές του Γέιλ και συμπλήρωσε:

«Πιστεύουμε πως αυτές οι θεμελιώδεις βιολογικές διεργασίες, επηρεάζουν επίσης και τους ανθρώπους και το πώς τα παιδιά μπορούν να γίνουν τελικά παχύσαρκα. Και αυτό αξίζει να το διερευνήσουμε περαιτέρω, τόσο στα πειραματόζωα, όσο και σε μελέτες πάνω στους ανθρώπους. Μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσει να σπάσει ο κύκλος των παχύσαρκων γονέων που έχουν παχύσαρκα παιδιά.

Από την πλευρά του ο δρ Graham Burdge, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, σχολιάζοντας τα ευρήματα τόνισε: «Είκοσι χρόνια έρευνας δείχνoυν πως η διατροφή στην πρώιμη ηλικία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή νόσο, την παχυσαρκία, την οστεοπόρωση και ορισμένες μορφές καρκίνου. Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνική πρόοδος που δείχνει ότι τα νευρολογικά κυκλώματα αλλάζουν, κάτι που δεν είχε αποδειχθεί στο παρελθόν. Το concept ταιριάζει με τα δεδομένα, ωστόσο υπάρχουν βασικές διαφορές στον τρόπο που τα ποντίκια και οι άνθρωποι επεξεργάζονται το λίπος, έτσι ώστε δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να συμβαίνει το ίδιο στις έγκυες γυναίκες. Επομένως, το επόμενο στοίχημα είναι να δούμε αν αυτοί οι μηχανισμοί λειτουργούν και στον άνθρωπο και αν ναι, να δούμε πώς μπορούμε αυτό να το τροποποιήσουμε. Μέχρι τότε, το ιδανικό θα είναι οι μέλλουσες μητέρες να έχουν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και να εξασφαλίσουν ότι η διατροφή του παιδιού τους θα είναι επίσης ισορροπημένη».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει