O βελονισμός στο αυτί ενισχύει την απώλεια βάρους

Ο βελονισμός στο αυτί μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους να χάσουν βάρος, με καλύτερα αποτελέσματα, αν οι βελονιστές διεγείρουν πέντε σημεία αντί για ένα, ισχυρίζονται ερευνητές από την Κορέα.

Αυτό αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του BMJ Group, «Ο βελονισμός στην Ιατρική».

Ο ωτικός βελονισμός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1956 από τον δρ Paul Nogier, που παρατήρησε πως η οσφυαλγία ασθενούς θεραπεύτηκε όταν απέκτησε ένα έγκαυμα στο αυτί. Το γεγονός τού κίνησε την περιέργεια, άρχισε να χαρτογραφεί το αυτί και εντόπισε σημεία που συσχετίζονται με διάφορα όργανα ή συστήματα του σώματος.

Ο δρ Nogier απεικόνισε το αυτί ως ένα κουλουριασμένο έμβρυο με το κεφάλι του προς τα κάτω και άρχισε τη θεραπεία των ασθενών του με την εφαρμογή πίεσης στο σημείο που σχετίζεται με το κάθε όργανο.

Για τη μελέτη οι ερευνητές από την Κορέα αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών βελονισμού, βοηθώντας παχύσαρκους ασθενείς να χάσουν βάρος, συγκρίνοντας το πρότυπο των πέντε σημείων που ακολουθείται στην Κορέα με το αντίστοιχο ένα μόνο σημείο διέγερσης που ακολουθείται αλλού.

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη πήραν μέρος 91 Κορεάτες, 16 άνδρες και 75 γυναίκες που είχαν δείκτη μάζας σώματος ίσο ή μεγαλύτερο από 23. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε λάβει άλλη θεραπεία για τον έλεγχο του βάρους του τους τελευταίους 6 μήνες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες, από τις οποίες η μία έλαβε θεραπεία βελονισμού με διέγερση πέντε σημείων, η άλλη διέγερση ενός σημείου και η τρίτη (η ομάδα ελέγχου) έλαβε την «εικονική» θεραπεία.

Οι βελόνες και η… πονηριά

Για τη δοκιμή, η πρώτη ομάδα είχε μικρές βελόνες που τοποθετήθηκαν σε πέντε σημεία του αυτιού (γενική τόνωση του οργανισμού, στομάχι, σπλήνα, πείνα, ενδοκρινικό). Αυτά καλύφθηκαν με χειρουργική ταινία και παρέμειναν εκεί για μία εβδομάδα.

Την επόμενη εβδομάδα νέες βελόνες εισήχθησαν σε αντίστοιχα σημεία στο άλλο αυτί, με τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια των 8 εβδομάδων της δοκιμής.

Η δεύτερη ομάδα των συμμετεχόντων ακολούθησε την ίδια διαδικασία αλλά με μία μόνο βελόνα, η οποία εισήχθη στο σημείο της πείνας.

Η ομάδα ελέγχου πίστευε ότι λάμβανε τη θεραπεία των πέντε σημείων, αλλά οι βελόνες απομακρύνθηκαν αμέσως μετά την εισαγωγή, με την χειρουργική ταινία να παραμένει. Ο ίδιος γιατρός πραγματοποίησε την διαδικασία και στις τρεις ομάδες.

Και οι τρεις ομάδες κλήθηκαν να ακολουθήσουν μία δίαιτα με περιορισμούς, ενώ τους ζητήθηκε να μην κάνουν κάποια πρόσθετη άσκηση όσο διαρκούσε η μελέτη.

Ο δείκτης μάζας σώματος, η περίμετρος της μέσης, η μάζα του σωματικού λίπους, το ποσοστό του σωματικού λίπους και η αρτηριακή πίεση μετρήθηκαν στην αρχή και το τέλος της δοκιμής, αλλά και στο ενδιάμεσο σημείο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 24 άνθρωποι τα παράτησαν, οι 15 εκ των οποίων ανήκαν στην ομάδα ελέγχου, γεγονός που υποδηλώνει πως ίσως βρήκαν δύσκολο να ρυθμίσουν την πείνα τους και να αντιμετωπίσουν την περιορισμένη διατροφή.

Από τους συμμετέχοντες, όμως, που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, υπήρξαν σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα. Στο ήμισυ της διαδρομής, υπήρχαν ήδη αξιοσημείωτες διαφορές στο δείκτη μάζας σώματος με την ομάδα θεραπείας των πέντε σημείων να δείχνει μείωση 6,1% την ομάδα θεραπείας του ενός σημείου να δείχνει μείωση 5,7%, ενώ η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε καμία μείωση. Ολες οι ομάδες, ωστόσο, παρουσίασαν απώλεια βάρους.

Τα ευρήματα υποστηρίχθηκαν και από τα τελικά αποτελέσματα που επίσης έδειξαν πως η ομάδα θεραπείας πέντε σημείων είχε μειώσει το λίπος του σώματος. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στην πίεση του αίματος μεταξύ των τριών ομάδων.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν;

«Τόσο η θεραπεία βελονισμού πέντε σημείων που χρησιμοποιείται στις κορεατικές κλινικές, όσο και η θεραπεία ενός σημείου (του σημείου της πείνας) φαίνεται πως είναι αποτελεσματική στη μείωση του σωματικού βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η θεραπεία των πέντε σημείων μπορεί, ωστόσο, να είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση της περιφέρειας της μέσης και του κοιλιακού λίπους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει