Tα video games ενισχύουν την ευελιξία του εγκεφάλου

Τα παιχνίδια στρατηγικής μπορούν να απογειώσουν τις διανοητικές ικανότητες ενός ατόμου, σύμφωνα με τους ερευνητές και να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους θεραπευτικής προσέγγισης για άτομα με εγκεφαλικές κακώσεις ή συνθήκες όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Μια προηγούμενη έρευνα έχει δείξει πως τα video games δράσης μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά η τρέχουσα εργασία διαπιστώνει ότι τα παιχνίδια στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο μπορούν να προωθήσουν την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε και να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος», λέει ο Δρ Brian Glass, της Σχολής Βιολογικών και Χημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Για τη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν 72 γυναίκες που παίζουν συνήθως video games για λιγότερες από δύο ώρες εβδομαδιαίως. Κι αυτό επειδή δεν κατάφεραν να βρουν άνδρες που να ασχολούνται τόσο λίγο χρόνο παίζοντας video games.

Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων έπαιξαν είτε τις βασικές είτε πιο σύνθετες εκδόσεις ενός παιχνιδιού στρατηγικής του «StarCraft». Πρόκειται για ένα γρήγορο παιχνίδι, όπου οι παίκτες πρέπει να δημιουργήσουν και να οργανώσουν στρατούς που μάχονται τον εχθρό. Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων έπαιξε ένα παιχνίδι προσομοίωσης ζωής που ονομάζεται «The Sims», το οποίο δεν βασίζεται στη χρήση μνήμης ή δεξιοτήτων τακτικής.

Οι εθελόντριες έπαιξαν τα παιχνίδια για 40 ώρες πάνω από έξι έως οκτώ εβδομάδες και υποβλήθηκαν σε δοκιμές «γνωστικής ευελιξίας». Αυτές οι δοκιμές έχουν να κάνουν με την ικανότητα ενός ατόμου να προσαρμοστεί στην εναλλαγή μεταξύ εργασιών και να σκεφτεί πολλές ιδέες σε μια δεδομένη στιγμή για την επίλυση προβλημάτων, όπως εξήγησαν οι Βρετανοί ερευνητές.

Οι συμμετέχουσες που έπαιξαν «StarCraft» ήταν πιο γρήγορες και ακριβείς στην εκτέλεση καθηκόντων γνωστικής ευελιξίας από εκείνες που έπαιξαν «The Sims», όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One.

«Η εργασία μας δείχνει ότι η γνωστική ευελιξία που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ανθρώπινης νοημοσύνης, δεν είναι ένα στατικό χαρακτηριστικό, αλλά μπορεί να γίνει αντικείμενο εκπαίδευσης και να βελτιωθεί με διασκεδαστικά εργαλεία μάθησης, όπως είναι τα video games», εξήγησε ο Glass.

«Η γνωστική ευελιξία ποικίλει μεταξύ των ανθρώπων και σε διαφορετικές ηλικίες. Για παράδειγμα ένας φανταστικός χαρακτήρας όπως ο Σέρλοκ Χολμς συμμετέχει ταυτόχρονα σε πολλές πτυχές της σκέψης και ανταποκρίνεται διανοητικά σε μεταβαλλόμενους στόχους και περιβαλλοντικές συνθήκες. Η δημιουργική επίλυση προβλήματος και σκέψης απαιτεί νοητική ευελιξία. Ισως σε αντίθεση με την επαναλαμβανόμενη φύση της εργασίας τους προηγούμενους αιώνες, η σύγχρονη οικονομία της γνώσης δίνει μεγάλη αξία στη γνωστική ευελιξία», εξηγεί ο Brad Love, άλλος ένας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον Glass: «Οι εθελόντριες που έπαιξαν την πιο σύνθετη έκδοση του παιχνιδιού, είχαν καλύτερη απόδοση στα ψυχολογικά τεστ που ακολούθησαν. Αυτό που μένει τώρα είναι να κατανοήσουμε ποιο ακριβώς είναι το στοιχείο στα συγκεκριμένα παιχνίδια που οδηγεί σ’ αυτές τις αλλαγές και κατά πόσο αυτή η αυξημένη γνωστική ευελιξία που παρατηρήθηκε είναι μόνιμη ή αν μειώνεται με το χρόνο. Μόλις καταφέρουμε να το κατανοήσουμε αυτό, θα μπορεί να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη κλινικών παρεμβάσεων για συμπτώματα που σχετίζονται με την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, ή τις τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει