Βιοτίνη: Το «κλειδί» για υγιή μαλλιά

H βιοτίνη συνεργάζεται με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β για να δημιουργεί υγιή κύτταρα και να μετατρέπει τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες σε ενέργεια.

Η βιοτίνη βοηθά επίσης τα μαλλιά να είναι και να δείχνουν υγιή, όπως επίσης το δέρμα, τους ιδρωτοποιούς αδένες, το νευρικό ιστό, τον μυελό των οστών και τους αρσενικούς γεννητικούς αδένες.

Η βιοτίνη έχει μια σειρά από διαφορετικά ονόματα από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά. Οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι τι ακριβώς έκανε, δεν μπορούσαν να αποφασίσουν αν ήταν ένα ένζυμο ή μια βιταμίνη, και είχαν πρόβλημα να της δώσουν όνομα. Η βιοτίνη εξακολουθεί μερικές φορές να αναφέρεται ως βιταμίνη H, αν και είναι τώρα γνωστό ότι η βιοτίνη είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β.

Η βιοτίνη απαντάται σε μαγιά μπύρας, συκώτι, μαγειρεμένους κρόκους αυγών, βούτυρο, τυρί, γάλα, ξηρούς καρπούς, φασόλια, πράσινα μπιζέλια, φακές, σόγια, ηλιόσπορους, καλαμπόκι, εμπλουτισμένα δημητριακά, κουνουπίδι, κρέας, πουλερικά, ψάρια αλμυρού νερού και δημητριακά ολικής αλέσεως. Μπορεί να καταστραφεί από ορισμένες τεχνικές επεξεργασίας τροφίμων, όπως η κονσερβοποίηση και η θερμική σκλήρυνση, ενώ τα ασπράδια των αυγών περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αβιδίνη, η οποία συνδυάζεται με τη βιοτίνη στον εντερικό σωλήνα για να καταστρέφουν το σώμα αυτής της απαραίτητης θρεπτικής ουσίας.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να λαμβάνετε βιοτίνη από τη διατροφή σας, επειδή το σώμα σας παράγει τη δική του. Αν είστε ένα φυσιολογικό, υγιές άτομο, τα βακτήρια στο έντερό σας παράγουν όλη τη βιοτίνη που χρειάζεστε. Είναι σπάνιο για κάποιον να έχει ανεπάρκεια στη βιταμίνη αυτή, εκτός εάν έχει μια διατροφική διαταραχή. Ωστόσο, εκείνοι που παίρνουν αντιβιοτικά ή αδιακρίτως φάρμακα, ή που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σακχαρίνης μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα, επειδή αυτές οι ουσίες παρεμβαίνουν στην ικανότητα του σώματος να παράγει βιοτίνη. Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου ΙΙ (μη ινσουλινοεξαρτώμενοι) μπορεί επίσης να χρειάζεται να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα βιοτίνης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν 9.000 μικρογραμμάρια καθημερινά για ένα μήνα είδαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να πέφτουν σχεδόν το ήμισυ του αρχικού επιπέδου.

Τα συμπληρώματα βιοτίνης είναι ασφαλή και διαθέσιμα. Οι μεγάλες δόσεις δεν έχουν καμία γνωστή τοξική επίδραση. Ανεπάρκεια της βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα των άλλων ελλείψεων βιταμίνης Β, όπως αναιμία, κατάθλιψη, τριχόπτωση, υψηλό σάκχαρο αίματος, φλεγμονή ή ωχρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων, αϋπνία, απώλεια της όρεξης, μυαλγία, ναυτία και πόνο της γλώσσας. Επειδή η βιοτίνη είναι το κλειδί για τη διατήρηση υγιών μαλλιών και δέρματος, η τριχόπτωση, τα εύθραυστα μαλλιά και τα νύχια μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα ανεπάρκειας. Στα βρέφη, μία κατάσταση που ονομάζεται σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή νινίδα, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα ξηρό, φολιδωτό δέρμα της κεφαλής, μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας βιοτίνης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν δώσετε στα βρέφη συμπλήρωμα για αυτή ή οποιαδήποτε άλλη βιταμίνη.

Δεν υπάρχει Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για τη βιοτίνη. Η επαρκής πρόσληψη για τους ενήλικες είναι περίπου 100 μικρογραμμάρια ανά ημέρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει