Βιταμίνη D: Βάση για υγιή δόντια και οστά

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για το ρόλο της στην ανάπτυξη και τη συντήρηση υγιών δοντιών, οστών και χόνδρων στα παιδιά και τους ενήλικες.

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να κρατά τα οστά και τα δόντια ισχυρά με την αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από το λεπτό έντερο. Είναι μία απ’ αυτές τις βιταμίνες της οποίας ενδεχόμενη ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στον οργανισμό. Τα παιδιά που δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D στη διατροφή τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ραχίτιδα, μια ασθένεια που προκαλεί δυσπλασίες των οστών και των δοντιών. Οι ενήλικες με χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D είναι πιθανό να αναπτύξουν οστεομαλακία (διαταραχή παρόμοια με τη ραχίτιδα) και να υποφέρουν από οστεοπόρωση. Η βιταμίνη D ρυθμίζει επίσης το νευρικό σύστημα, βοηθώντας στη θεραπεία της αϋπνίας. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν από τον ύπνο μπορεί πράγματι να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ήσυχοι! Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί επίσης με την ανάπτυξη άλλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου Ι, του πόνου των μυών και των οστών, καθώς και του καρκίνου.

Υπάρχουν δύο μορφές της βιταμίνης D: α) η εργοκασιφερόλη, η οποία βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το εμπλουτισμένο γάλα, η ρέγγα, το σκουμπρί, ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες, τα αυγά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα. β) η χοληκαλσιφερόλη, η οποία παράγεται όταν το σώμα εκτίθεται στον ήλιο.

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή. Αυτό σημαίνει ότι οι πλεονάζουσες ποσότητες από αυτή αποθηκεύονται στους ιστούς του σώματος. Οι μακροχρόνια υψηλές δόσεις μπορεί να κατατίθενται στους μαλακούς ιστούς, και να βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα νεφρά και το καρδιαγγειακό σύστημα. Όπως και άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες, η βιταμίνη D μπορεί να είναι τοξική. Τα συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης της βιταμίνης D περιλαμβάνουν ναυτία, αδυναμία, δυσκοιλιότητα, καρδιακή αρρυθμία, απώλεια βάρους, επιληπτικές κρίσεις και ευερεθιστότητα.

Το φως του ήλιου είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D, καθώς η έκθεση στον ήλιο δεν προκαλεί την τοξικότητα της βιταμίνης D, και 10 λεπτά από τον ήλιο στα χέρια και το πρόσωπό σας παρέχουν αρκετή βιταμίνη D για την επίτευξη της ημερήσιας αξίας. Εντούτοις, το να πάρει κανείς την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D από τον ήλιο δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Οι άνθρωποι στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να έχουν δυσκολία να πάρουν τη βιταμίνη D από τον ήλιο το χειμώνα, λόγω της σπάνιας έκθεσης στο άμεσο ηλιακό φως (το φως που προέρχεται μέσα από ένα γυάλινο παράθυρο ενός αυτοκινήτου δεν μετράει γιατί φιλτράρει τη βιταμίνη D ). Επίσης, η πρόσφατη έκρηξη στον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος έχει κάνει το κοινό να χρησιμοποιεί όλο και ισχυρότερα αντηλιακά, τα οποία εμποδίζουν το σώμα να παράγει τη δική του βιταμίνη D από τον ήλιο. Στο βιβλίο του «The UV Advantage», ο Δρ Μάικλ Χόλικ, μία από τις πιο σεβαστές αυθεντίες στον κόσμο σχετικά με τη βιταμίνη D, συζητά τα οφέλη για την υγεία από το φυσικό ηλιακό φως. Ωστόσο, αν έχετε ιστορικό καρκίνου του δέρματος, ή απλά προσπαθείτε να αποφύγετε οτιδήποτε που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες ρυτίδες, είναι μάλλον καλύτερο να προσπαθήσετε να πάρετε τη βιταμίνη D που απαιτείται, από τη διατροφή σας,  αντί για τον ήλιο.

Η κύρια πηγή της βιταμίνης D στη διατροφή μας είναι το εμπλουτισμένο γάλα. Ωστόσο, χρειάζεται ένα τέταρτο γαλονιού εμπλουτισμένου γάλακτος για την παροχή της ημερήσιας αξίας. Επειδή υπάρχουν σχετικά λίγες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, μπορεί να θέλετε να βασιστείτε σε ένα συμπλήρωμα βιταμινών για να ανταποκριθείτε στις καθημερινές ανάγκες σας.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) της βιταμίνης D είναι 800 Διεθνείς Μονάδες (IU)* για παιδιά κάτω των 18 ετών, 600 IU για ενήλικες 19-22 και 400 IU για τον καθένα άνω των 23 χρόνων. Τα υγιή βρέφη γεννιούνται με αρκετή βιταμίνη D που διαρκεί τρεις μήνες.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα βιταμίνης D πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή. Δόσεις των 1.800 IU μονάδων την ημέρα μπορούν να προκαλέσουν καχεκτική ανάπτυξη σε βρέφη και μικρά παιδιά. Πάρα πολλή βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες, κώμα ή ακόμα και θάνατο. Κανείς δεν θα πρέπει να λαμβάνει περισσότερες από 600 IU βιταμίνης D ημερησίως χωρίς επίβλεψη γιατρού.

* Για να μετατρέψετε τις Διεθνείς Μονάδες IU της βιταμίνης D σε mcg (μικρογραμμάρια), διαιρέστε τις με 3,333.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει