Βοηθώντας την έφηβη να αυξήσει την αυτοεκτίμησή της

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση στα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία δεν είναι κάτι άγνωστο. Συχνά μπορεί σ’ αυτή την περίοδο της ζωής τους να αισθάνονται άβολα για το βάρος τους, τις σχέσεις, το σχολείο, τους φίλους τους.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να κάνει αυτά τα κορίτσια να αισθάνονται ανίκανα και ανεπαρκή και να πιστεύουν πως κανείς δεν τα αγαπά. Αυτές οι σκέψεις δημιουργούν συχνά αρνητικές απόψεις για τον εαυτό τους και τον κόσμο στο σύνολό του και μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, καθώς και εσφαλμένες υποθέσεις.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αρνητικότητα μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα κορίτσια της εφηβικής ηλικίας, καθώς μπορεί να εμπλακούν σε δραστηριότητες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η απομόνωση, ο εκφοβισμός τους από άλλα παιδιά ή κάποια διατροφική διαταραχή όπως η νευρική ανορεξία.

Το 75% των κοριτσιών με χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να συμμετάσχει σε τέτοιες δραστηριότητες σε σύγκριση με το 25% των κοριτσιών που έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με μελέτες. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί, εξάλλου, να οδηγήσει σε κατάθλιψη, που επηρεάζει το 20% των εφήβων κοριτσιών προτού φτάσουν στα 18 χρόνια τους.

Μπορεί, επίσης, να αποτελέσει παράγοντα που θα παίξει ρόλο στο πώς τα έφηβα κορίτσια αλληλεπιδρούν με τους άλλους και το πώς συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες. Οταν τα κορίτσια αισθάνονται άσχημα για την εμφάνισή τους, το 60% απ’ αυτά επιλέγει να αποφεύγει τις συνήθεις δραστηριότητες, όπως να πηγαίνει στο σχολείο, να επισκέπτεται το γιατρό, να κάνει σπορ ή ακόμα και να συμμετέχει σε μια συζήτηση.

Είναι σημαντικό να προσεχθούν τα κορίτσια που δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, γιατί αν δεν συμβεί αυτό, θα εξελιχθούν σε γυναίκες που δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με μελέτες, η ανησυχία των κοριτσιών για την εμφάνισή τους αρχίζει σε πολύ μικρή ηλικία, ουσιαστικά στα πρώτα κιόλας χρόνια της εφηβείας. Τα κορίτσια βλέπουν συνήθως μόνο την ομορφιά ως πηγή εμπιστοσύνης και αν δεν την διαθέσουν τότε γεμίζουν με άγχος.

Γι’ αυτό το πρώτο που πρέπει να γίνει από το περιβάλλον τους για να βοηθηθούν αυτά τα κορίτσια είναι η προσπάθεια τόνωσης της αυτοπεποίθησής τους. Να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της ζωής και να μην κρύβονται απ’ αυτή, να μην χάνουν το πολύτιμο έδαφος.

Θα πρέπει οι γονείς να ενθαρρύνουν τα κορίτσια να ανησυχούν λιγότερο για το σώμα τους και το πώς φαίνονται.

Διαβάστε παρακάτω πέντε τρόπους με τους οποίους μπορείτε ως γονιός να αυξήσετε την αυτοεκτίμηση της κόρης σας:

1. Αφήστε την να έχει ελευθερία έκφρασης όταν πρόκειται για τα ρούχα που θα επιλέξει να φορέσει.

2. Βοηθήστε την να δει την εσωτερική ομορφιά της, εστιάζοντας στην προσωπικότητά της και το χαρακτήρα της και όχι τόσο στην εξωτερική της εμφάνιση.

3. Απαγορέψτε τη λέξη «λίπος» και χρησιμοποιήστε λέξεις θετικές όταν μιλάτε για εκείνη και τους άλλους.

4. Οι μαμάδες πρέπει να έχουν χτίσει τη δική τους αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ώστε να μην περάσουν αρνητικά συναισθήματα στο παιδί τους. Μαθαίνοντας πώς να αγαπούν εκείνες το σώμα τους, θα αποτελέσουν ένα υγιές πρότυπο για τις κόρες τους.

5. Εξαφανίστε εν τη γενέσει της κάθε υπόνοια για «σπιτικό εκφοβισμό». Τα κορίτσια στην εφηβεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα αρνητικά πειράγματα, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από τους κοντινούς τους ανθρώπους και ακριβώς επειδή είναι ευαίσθητα δεν θα καταλάβουν ότι πρόκειται για καλοπροαίρετο πείραγμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει