Boρίδης: «Πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για την υγεία»

Τη διεκδίκηση από πλευράς υπουργείου Υγείας της αύξησης των κονδυλίων για την υγεία αποκάλυψε ο Μάκης Βορίδης, τονίζοντας πως «η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό της υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, ο υπουργός Υγείας τόνισε επίσης πως η εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ είναι «ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί».

Ακόμα, σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης είπε πως χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά, αλλά στόχος είναι να οργανωθεί ένα σύστημα που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν τα κονδύλια για την υγεία επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού, είπε:

«Θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα των εισφορών των πολιτών και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Αλλωστε, οι υπέρογκες δαπάνες δεν συνεπάγονται και καλύτερες υπηρεσίες. Προηγουμένως υπήρχε σπατάλη καθώς η φαρμακευτική δαπάνη ανερχόταν κατ’ έτος στα 5,3 δις, ενώ πλέον ανέρχεται στα 2,01 δις, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για σπατάλη. Από την άλλη, είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο κοινωνικός προϋπολογισμός και -χωρίς να ανατραπεί ο κεντρικός δημοσιονομικός σχεδιασμός- να υπάρξει αύξηση των ποσών για την υγεία των πολιτών. Και σε αυτό το αίτημα το ελληνικό υπουργείο Υγείας δεν είναι μόνο του».

Σε ερώτηση για το μεγάλο ποσοστό των ασθενών που δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική αγωγή ο υπουργός Υγείας είπε πως πρόκειται για μια σοβαρή επίπτωση της οικονομικής κρίσης κατά την οποία η κυβέρνηση δεν μένει αμέτοχη και συμβάλλει σε κάθε σχετική πρωτοβουλία, ιδιωτική ή δημόσια, ενώ παρέχει την δυνατότητα σε άπορους ασθενείς να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς καμία συμμετοχή. Τόνισε δε το γεγονός πως με πρόσφατη υπουργική απόφαση οι ανασφάλιστοι είναι πλήρως καλυμμένοι νοσοκομειακά και φαρμακευτικά σε πλήρη ισοτιμία με τους ασφαλισμένους, με κονδύλι που καλύπτεται από τον προϋπολογισμό.

Στην επισήμανση ότι ο προϋπολογισμός πολλών νοσοκομείων πρόκειται να εξαντληθεί μέσα στους πρώτους μήνες του φθινοπώρου ο κ. Βορίδης είπε πως με βάση τα στοιχεία του ESYnet τα νοσοκομεία βρίσκονται εντός στόχων και πως στην περίπτωση που εξαντληθεί ο προϋπολογισμός τους μπορούν να ενισχυθούν με ανακατανομή πόρων εντός της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας.

Για τις προτεραιότητες της οργάνωσης του ΠΕΔΥ είπε πως ο στόχος είναι να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση που ήθελε το 65-70% του πληθυσμού να προσέρχεται στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μόνο για συνταγογράφηση και εξετάσεις. Είπε πως δρομολογήθηκε η πρόσληψη 900 επικουρικών γιατρών και ότι ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η δημιουργία ενός συστήματος υγείας που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Τέλος, στην ερώτηση για το αν είναι βιώσιμος ο ΕΟΠΥΥ και για το τι προτίθεται να κάνει για την αύξηση των εσόδων του και την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο υπουργός Υγείας είπε:

«Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν τίθεται ζήτημα επιβίωσης του ΕΟΠΥΥ. Ο οργανισμός μπορεί πράγματι να αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι βιώσιμος ή ότι δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου.

Για παράδειγμα μέσα στο 2013 εξοφλήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους σχεδόν 1,1 δις ευρώ, προσπάθεια που συνεχίζεται και μέσα στο 2014, ενώ έχει εξομαλυνθεί σε σχέση με το παρελθόν η αποπληρωμή των υποχρεώσεών του προς τους παρόχους.

Παράλληλα, έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο. Κυρίως έχει υπάρξει μια υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα ταμεία ασφάλισης οφείλουν να αποδίδουν αυθημερόν όσες εισφορές εισπραχθούν προς τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ομαλοποιηθεί το σύστημα εισροής εσόδων προς τον οργανισμό, ώστε με τη σειρά του να μπορέσει να ομαλοποιήσει τη ροή των πληρωμών.

Η εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα στοίχημα που μπορούμε -και πρέπει- να κερδίσουμε».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει