Βρέθηκε γονίδιο – «ρυθμιστής» για την αναγέννηση της καρδιάς

Ερευνητές του Southwestern Medical Center του Τέξας έχουν εντοπίσει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ρυθμίζει την ικανότητα της καρδιάς να αναγεννιέται μετά από βλάβες.

Η λειτουργία του γονιδίου, που ονομάζεται Meis1, στην καρδιά, δεν ήταν γνωστή στο παρελθόν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που το αφορούν δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στο περιοδικό Nature.

«Aνακαλύψαμε ότι η δραστηριότητα του γονιδίου Meis1 αυξάνεται σημαντικά στα κύτταρα της καρδιάς ευθύς μετά την γέννηση, ακριβώς τη στιγμή που τα μυϊκά κύτταρα της καρδιάς σταματούν να διαιρούνται. Με βάση αυτή την παρατήρηση υποβάλλαμε στους εαυτούς μας την εξής απλή ερώτηση: Εάν το γονίδιο Meis1 διαγραφεί από την καρδιά, θα μπορούσαν τα καρδιακά κύτταρα να συνεχίσουν να διαιρούνται και στη διάρκεια της ενηλικίωσης; Η απάντηση είναι “ναι”», λέει ο Δρ Hesham Sadek, επίκουρος καθηγητής παθολογίας στο τμήμα της καρδιολογίας, και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Το 2011, το εργαστήριο του Δρ Sadek έδειξε ότι η καρδιά ενός νεογέννητου θηλαστικού μπορεί να αναπτύξει έντονη αναγεννητική δραστηριότητα ως απάντηση σε τραυματισμό μέσω της διαίρεσης των ίδιων του των κυττάρων. Καθώς το νεογέννητο αναπτύσσεται, η καρδιά χάνει γρήγορα την ικανότητά της να αναγεννιέται και να επισκευάζει βλάβες, όπως η καρδιακή προσβολή.

Η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι η αποσιώπηση του γονιδίου Meis1 παρέτεινε την περίοδο πολλαπλασιασμού στις καρδιές νεογέννητων ποντικών, καθώς επίσης επανενεργοποίησε την αναγεννητική διαδικασία στην καρδιά ενός ενήλικου ποντικού χωρίς επιβλαβείς συνέπειες στις καρδιακές λειτουργίες. Τα νέα αυτά ευρήματα αποδεικνύουν ότι το γονίδιο Meis1 είναι ένας παράγοντας – κλειδί στην αναγεννητική διαδικασία και πως η κατανόηση των γονιδιακών λειτουργιών μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές επιλογές για την αναγέννηση της καρδιάς στους ενήλικες. Τα ευρήματα παρέχουν επίσης μια εναλλακτική λύση στην σημερινή έρευνα για την ανάπλαση της καρδιάς, η οποία εστιάζει στη χρήση των βλαστικών κυττάρων για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων της.

«Το γονίδιο Meis1 είναι ένας παράγοντας μεταγραφής που δρα σαν ένα πρόγραμμα software στον υπολογιστή και έχει την ικανότητα να ελέγχει τη λειτουργία των άλλων γονιδίων. Σ’ αυτή την περίπτωση βρήκαμε ότι το Meis1 ελέγχει αρκετά γονίδια τα οποία κανονικά δρουν ως «φρένα» στο διαχωρισμό των κυττάρων», λέει ο Δρ Sadek.

«Ετσι, το Meis1 θα μπορούσε πιθανώς να χρησιμοποιηθεί σαν ένας διακόπτης on/off για να κάνει τα ενήλικα κύτταρα να συνεχίζουν να διαχωρίζονται. Αν αυτό επιτευχθεί, αυτή η ικανότητα θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει