Ο χαλκός «ασπίδα» ενάντια στις νοσοκομειακές λοιμώξεις

Η τοποθέτηση χάλκινων αντικειμένων στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομειακών μονάδων μειώνει κατά 50% τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε το Μάιο στο ειδικό αμερικανικό περιοδικό για την Επιδημιολογία (Society for Healthcare Epidemiology of America) σε ένα ειδικό ένθετο για το ρόλο του περιβάλλοντος στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι υπεύθυνες για το θάνατο 100.000 ατόμων ετησίως, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης που εκτιμάται γύρω στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις μολύνουν τα δωμάτια των νοσοκομείων επιτρέποντας στα βακτήρια να μεταφέρονται από ασθενή σε ασθενή. Πρόκειται συνήθως για κοινά μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος και ο εντερόκοκκος. Παρόλο που έχουν αναπτυχθεί διάφορες στρατηγικές κατά καιρούς, ελάχιστες έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μπόρεσαν να περιορίσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την ικανότητα που παρουσιάζουν οι επιφάνειες χαλκού να μειώσουν την περιβαλλοντική μόλυνση που προκαλούν αυτά τα μικρόβια και κατ’ επέκταση να περιορίσουν τις νοσοκομειακές λοιμώξεις για τους ασθενείς. Οι επιφάνειες χαλκού έχουν μια εγγενή ιδιότητα να σκοτώνουν κατ’ εξακολούθηση τα μικρόβια που αναπτύσσονται πάνω τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τις 12 Ιουλίου 2010 έως τις 14 Ιουνίου 2011 σε τρία ιατρικά κέντρα συμπεριλαμβανομένου και του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας. Οι ασθενείς που εισήχθησαν σε ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) στα τρία αυτά κέντρα, τοποθετήθηκαν τυχαία είτε σε παραδοσιακά δωμάτια, είτε σε δωμάτια όπου αντικείμενα όπως οι ράγες των κρεβατιών, τα τραπέζια, ακόμα και τα κουμπιά κλήσης των νοσοκόμων να είναι κατασκευασμένα από χαλκό. Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο τα παραδοσιακά δωμάτια όσο και τα δωμάτια με τις επιφάνειες χαλκού είχαν καθαριστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πριν την εισαγωγή των ασθενών.

Το ποσοστό των ασθενών που ανέπτυξαν νοσοκομειακές λοιμώξεις και ειδικότερα σταφυλόκοκκο και εντερόκοκκο ήταν αισθητά κατώτερο μεταξύ εκείνων που νοσηλεύτηκαν σε δωμάτια με επιφάνειες χαλκού (7,1%) συγκριτικά με εκείνους που νοσηλεύτηκαν σε παραδοσιακά δωμάτια (12,3%). Το ποσοστό των ασθενών που ανέπτυξαν νοσοκομειακές λοιμώξεις γενικότερα, ήταν αισθητά κατώτερο στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε δωμάτια με επιφάνειες χαλκού (3,4%) από εκείνους που νοσηλεύτηκαν στα παραδοσιακά δωμάτια (8,1%).

«Οι ασθενείς που υποφέρουν από νοσοκομειακές λοιμώξεις παραμένουν περισσότερο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία, η νοσηλεία τους απαιτεί μεγαλύτερο κόστος και δυστυχώς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους», είπε η Κασάνδρα Σαλγκάδο, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Με τη μελέτη μας διαπιστώθηκε πως η τοποθέτηση επιφανειών χαλκού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ως επιπρόσθετο μέτρο στις συνήθεις πρακτικές ελέγχου της μόλυνσης, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των νοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά και τον εποικισμό τους με πολυανθεκτικά μικρόβια».

Οι προηγούμενες προσπάθειες περιορισμού των νοσοκομειακών λοιμώξεων απαιτούσαν την εμπλοκή προσωπικού ή την χρήση διαφόρων συστημάτων όπως για παράδειγμα το υπεριώδες φως. Αντιθέτως, οι επιφάνειες χαλκού μπορούν να μειώσουν την επιβάρυνση χωρίς συμμετοχή του προσωπικού ή εξωτερικών παρόχων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει