Ξεπέρασαν τους 700 οι θάνατοι από τον Εμπολα

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του Εμπολα ξεπέρασε τους 700 στη Δυτική Αφρική, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας πήγαν από σπίτι σε σπίτι στη Σιέρα Λεόνε και ανακάλυψαν κι άλλους ασθενείς και άτομα που εκτέθηκαν στη νόσο.

Η Σιέρα Λεόνε θρηνεί, επίσης, την απώλεια του επικεφαλής γιατρού, δρα Sheik Humarr Khan, που δεν τα κατάφερε τελικά και έφυγε από τη ζωή προχθές. Η κυβέρνηση είπε πως ο θάνατός του ήταν μια «ανεπανόρθωτη απώλεια. Ο 39χρονος γιατρός ήταν αυθεντία στους αιμορραγικούς πυρετούς σε ένα έθνος με πολύ λίγους ιατρικούς πόρους».

Οι φόβοι μεγαλώνουν στο εσωτερικό παράλληλα με την αύξηση των θυμάτων, οι ΗΠΑ έβγαλαν οδηγίες για τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στις μολυσμένες χώρες (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία), ενώ η ποδοσφαιρική ομάδα της Σιέρα Λεόνε έχει αποκλειστεί στο Ναϊρόμπι, στην Κένυα στην επιστροφή από τις Σεϋχέλλες όπου είχε μεταβεί για να δώσει ποδοσφαιρικό αγώνα.

Σχεδόν οι μισοί από τους 57 νέους θανάτους που αναφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνέβησαν στη Λιβερία, η οποία μετά από τα σύνορα έκλεισε και τα σχολεία, ενώ οι ΗΠΑ κάνουν σκέψεις να μεταφέρουν τους δύο αρρώστους με Εμπολα Αμερικανούς πολίτες, τον δρα Kent Brantly από το Τέξας και την Nancy Writebol, ιεραπόστολο από τη Βόρεια Καρολίνα, στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα, προκειμένου να τύχουν καλύτερης ιατρικής φροντίδας.

Ο Αμερικανός γιατρός υποβάλλεται σε πειραματική θεραπεία με τη χορήγηση αίματος από ένα 14χρονο αγόρι που είχε επιζήσει του ιού του Εμπολα, λόγω της φροντίδας του ίδιου του Brantly. Δίνοντας αίμα ενός επιζώντος από τον ιό σε έναν ασθενή, μπορεί τα αντισώματα που υπάρχουν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, ωστόσο στο παρελθόν αυτή η προσέγγιση είχε δοκιμαστεί και πάλι σε περίπτωση του ιού Εμπολα και τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα.

Σήμερα, παρά τις προσπάθειες δεν έχει υπάρξει ακόμα εγκεκριμένο φάρμακο ή εμβόλιο για τον Εμπολα και οι ασθενείς μπορούν να λάβουν μόνο υποστηρικτική φροντίδα για να παραμείνουν ενυδατωμένοι. Υπάρχει μια σειρά πειραματικών φαρμάκων υποψήφιων για τον Εμπολα και κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα από δοκιμές σε πιθήκους, αλλά κανένα δεν έχει δοκιμαστεί αυστηρά σε ανθρώπους.

Η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται μέσω των σωματικών υγρών, καθώς οι άρρωστοι άνθρωποι παραμένουν έξω στην κοινότητα και φροντίζονται από τους συγγενείς χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό. Οι άνθρωποι έχουν νοσήσει αγγίζοντας τα άρρωστα μέλη της οικογένειας και σε ορισμένες περιπτώσεις μολύνθηκαν από λερωμένα σεντόνια.

Στη Σιέρα Λεόνε, η οποία συνορεύει με τη Λιβερία προς τα βορειοδυτικά, οι αρχές έβαλαν σε καραντίνα όλους εκείνους που έμειναν στο σπίτι τους αρνούμενοι να πάνε σε κέντρα απομόνωσης. Πολλές οικογένειες έχουν κρατήσει συγγενείς στο σπίτι και προσεύχονται για την επιβίωσή τους, αντί να τους πάνε σε κλινικές όπου το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μέχρι και 60%. Υπάρχουν πλήθη που αιμορραγούν από τα μάτια, το στόμα και τα αυτιά τους.

Η Rosa Crestani, συντονίστρια επείγουσας παρέμβασης για τον Εμπολα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα είπε πως σ’ αυτό το «κρίσιμο σημείο» είναι απαραίτητο να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των κοινοτήτων που φοβούνται να πάνε τους ανθρώπους τους στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, τρομοκρατημένο είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς μόνο στη Λιβερία από τους 45 εργαζόμενους στην υγεία στις πληγείσες περιοχές οι 28 προσβλήθηκαν από την ασθένεια και πέθαναν.

«Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Σιέρα Λεόνε παρουσιάζει μια αναγνώριση της σοβαρότητας της κατάστασης, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα σημαίνει στην πράξη. Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί στην πράξη, λόγω του ότι οι διάφορες περιπτώσεις είναι διασκορπισμένες σε μια εξαιρετικά μεγάλη περιοχή και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σαφή εικόνα πού βρίσκονται όλα τα επικίνδυνα σημεία», λέει η Crestani.

Aπό την πλευρά του, ο δρ Unni Krishnan, επικεφαλής της ομάδας ετοιμότητας Plan International, δήλωσε ότι το κλείσιμο των σχολείων θα μπορούσε να βοηθήσει, δεδομένου ότι φέρει σε επαφή μεγάλο αριθμό των παιδιών μεταξύ τους, κάτι που ενισχύει τα ποσοστά μόλυνσης.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ύψους 100 εκατ. δολαρίων από τον ΠΟΥ

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την εξαθλιωμένη Δυτική Αφρική, όπου νοσοκομεία και κλινικές έχουν ανεπαρκή εξοπλισμό, ακόμα και για να αντιμετωπίσουν τις συνήθεις απειλές υγείας, πόσω μάλλον το ξέσπασμα μιας παθογόνου νόσου, όπως ο ιός Εμπολα.

Ο Εμπολα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γουινέα το Φεβρουάριο και αργότερα εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα με τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει