Χρειάζεται να κάνουν τεστ Παπανικολάου οι παρθένες;

Αν μια γυναίκα είναι παρθένα (που σημαίνει πως δεν έχει σεξουαλική -κολπική- επαφή), τότε πιθανότατα δεν χρειάζεται να κάνει τεστ Παπανικολάου. Κι αν τελικά το κάνει, όχι δεν πρόκειται να χάσει την παρθενιά της.

Παρά το γεγονός ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας μπορεί να τεντώσουν ή ακόμα και να σχίσουν τον υμένα (τον λεπτό ιστό που καλύπτει το άνοιγμα του κόλπου σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει σεξ) μια γυναίκα θα χάσει την παρθενιά της μόνο όταν έχει σεξουαλική επαφή.

Ο σκοπός του τεστ Παπανικολάου είναι η συλλογή των κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας, που είναι το κατώτερο άκρο της μήτρας. Τα κύτταρα συλλέγονται σε ένα τεστ  που μπορεί να ανιχνεύσει αν έχετε καρκίνο του τραχήλου ή ύποπτα κύτταρα που δείχνουν ότι μπορείτε να αναπτύξετε καρκίνο του τραχήλου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση που ονομάζεται ιός ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Αν δεν είχατε ποτέ κανενός είδους σεξουαλική επαφή, είναι απίθανο να έχετε τον ιό HPV.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου, όπως το οικογενειακό ιστορικό και το κάπνισμα, οπότε μιλήστε με το γιατρό σας αν έχετε ανησυχίες.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για τον αποτελεσματικό προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, συνιστά σε όλες τις γυναίκες να ξεκινήσουν το τεστ Παπανικολάου από την ηλικία των 21 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή δεν έχουν σεξουαλική επαφή, ή τρία χρόνια αφότου ξεκινήσουν να έχουν σεξουαλικές επαφές (ό,τι έρθει πρώτο). Επίσης, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συστήνει στις γυναίκες να ξεκινήσουν το Παπ τεστ στα 21 χρόνια τους, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν σεξουαλικά ενεργές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει