Υποδεχτείτε τον Δείκτη Σχήματος Σώματος

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν νέα μέθοδο μέτρησης του κινδύνου που σχετίζεται με την κοιλιακή παχυσαρκία και θεωρείται πιο αποτελεσματικός προγνωστικός δείκτης θνησιμότητας από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Ο λόγος για μια νέα τεχνική που παρουσιάστηκε στο περιοδικό PLoS ONE και είναι γνωστή ως «Δείκτης Σχήματος Σώματος» (Α Body Shape Index). Ο συγκεκριμένος δείκτης στηρίζεται στον σωματότυπο κάθε ανθρώπου (μήλο, αχλάδι κ.λπ.) δεδομένου ότι ο σωματότυπος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό πού ακριβώς συγκεντρώνεται η περίσσεια του λίπους και η θνησιμότητα με τη σειρά της καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το μέρος του σώματος όπου έχει συγκεντρωθεί το λίπος (στην κοιλιά το λίπος είναι «σπλαχνικό» και επομένως πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι στους γοφούς).

Ο δρ Nir Krakauer, επίκουρος καθηγητής στο Grove School of Engineering της Νέας Υόρκης, μαζί με τον πατέρα του, δρα Jesse Krakauer, ανέπτυξαν αυτή την νέα μέθοδο και μαζί την επιχειρηματολογία τους, η οποία ενισχύει τον ισχυρισμό για την αποτελεσματικότητα της νέας μεθόδου μετά από μια σειρά ερευνών και αναλύσεων δεδομένων που αφορούσαν 7.011 ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Ολοι τους συμμετείχαν στην πρώτη έρευνα για την Υγεία και τον Τρόπο Ζωής που διεξήχθη στην Μεγάλη Βρετανία στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αλλά και στη συνέχεια της έρευνας επτά χρόνια αργότερα. Το δείγμα αντιπροσώπευσε σε γενικές γραμμές τον βρετανικό πληθυσμό, από την άποψη τοποθεσίας, καθεστώτος απασχόλησης, εθνικότητας και ηλικίας. Χρησιμοποιήθηκαν τα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας μέχρι το 2009 για τον προσδιορισμό των θανάτων και των περιπτώσεων καρκίνου (2.203 θάνατοι καταγράφηκαν μεταξύ του πληθυσμού του δείγματος).

Στη συνέχεια, έγινε σύγκριση όλων των αιτίων θνησιμότητας της ομάδας με τον Δείκτη Σχήματος Σώματος και άλλες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων του Δείκτη Μάζας Σώματος, της περιμέτρου της μέσης, της αναλογίας μέσης-ισχίων και την αναλογία μέσης-ύψους.

Η ανάλυση έδειξε πως ο Δείκτης Σχήματος Σώματος είναι μια ισχυρή ένδειξη κινδύνου θνησιμότητας μεταξύ του πληθυσμού της μελέτης. Τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν κατά έναν συντελεστή 1,13 για κάθε τυπική απόκλιση της αύξησης στο Δείκτη Σχήματος Σώματος.

Αυτό που κάνει τα στοιχεία του Δείκτη Σχήματος Σώματος πιο έγκυρα από τα αντίστοιχα του Δείκτη Μάζας Σώματος και ως εκ τούτου την νέα μέθοδο περισσότερο αξιόπιστη είναι το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνει στις μετρήσεις την περιφέρεια της μέσης, την αναλογία μέσης-ισχίων και την αναλογία μέσης-ύψους. Στοιχεία που θεωρούνται πολύ πιο ακριβή από τα κιλά και το ύψος που χρησιμοποιεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει