Υψηλό ποσοστό επιβίωσης των ασθενών θυρεοειδούς του Τσερνόμπιλ

Λίγο πάνω από το ένα τέταρτο του αιώνα από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ πολλά παιδιά και έφηβοι που ανέπτυξαν καρκίνο του θυρεοειδούς, λόγω της ακτινοβολίας, είναι σε πλήρη ύφεση ή κοντά σε πλήρη ύφεση.

Αυτό αναφέρει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Μετά τις 26 Απριλίου 1986, οπότε και έγινε η έκρηξη και η πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στην πρώην Σοβιετική Ενωση, ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που διαγνώστηκαν με διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τις δυτικές περιοχές της Ρωσίας, αυξήθηκε. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ανέπτυξαν υπότυπο θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς. Παρόλο που αυτός ο καρκίνος τείνει να είναι πιο επιθετικός στα παιδιά απ’ ό,τι στους ενήλικες, σχεδόν όλοι οι ασθενείς που πήραν μέρος στη μελέτη, ανταποκρίθηκαν ευνοϊκά στη θεραπευτική αγωγή.

«Παρόλο που μερικοί ασθενείς δεν έλαβαν την καλύτερη δυνατή θεραπεία αρχικά, η συντριπτική πλειοψηφία τους είδε την ασθένεια να βρίσκεται σε ύφεση μόλις έλαβαν τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και ακολούθως έτυχαν παρακολούθησης και φροντίδας», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Κριστόφ Ράινερς, του Πανεπιστημίου του Würzburg  στη Γερμανία. «Πολλοί ασθενείς επανέρχονται από προχωρημένους καρκίνους.  Στο δικό μας γκρουπ  το 97% είχε καρκίνο που είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και το 43% είχαν μετάσταση του καρκίνου στους πνεύμονες».

Η μελέτη παρακολούθησε τη θεραπεία, καθώς και τα αποτελέσματά της σε 229 παιδιά και εφήβους από τη Λευκορωσία που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στη Λευκορωσία και στη συνέχεια σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο στη Γερμανία. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν μεταξύ των ασθενών υψηλότερου κινδύνου απ’ όσους εκτέθηκαν στην ακτινοβολία μετά το ατύχημα.

Παρά τα υψηλά ποσοστά κινδύνου, το 64% των ασθενών βρίσκονται σε πλήρη ύφεση και το 30% σχεδόν σε πλήρη ύφεση του καρκίνου. Ενας ασθενής πέθανε από πνευμονική ίνωση, μια παρενέργεια της θεραπείας του καρκίνου, ενώ μόλις δύο παρουσίασαν υποτροπή του καρκίνου.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως τα θύματα των πιο πρόσφατων πυρηνικών ατυχημάτων, όπως το ατύχημα του 2011 στη Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με τον Ράινερς.

«Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι φοβούνται ότι παρόμοια “επιδημία” καρκίνου του θυρεοειδούς θα επηρεάσει την Ιαπωνία, οι γρήγορες ενέργειες για την εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους της και την απαγόρευση κατανάλωσης πιθανώς μολυσμένων τροφίμων μετά το ατύχημα, μείωσε σημαντικά τους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς από την ακτινοβολία», επισήμανε ο Ράινερς.

«Επιπλέον, το Τσερνόμπιλ μας δίδαξε πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθούμε τα παιδιά και τους εφήβους για καρκίνο του θυρεοειδούς, ώστε να προλάβουμε τυχόν περιπτώσεις σε πρώιμα στάδια. Επειδή οι δημόσιες υγειονομικές αρχές έχουν επίγνωση των κινδύνων, ο έλεγχος των προγραμμάτων για τα παιδιά από τη Φουκουσίμα έχει ήδη ξεκινήσει», συμπλήρωσε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει