10 μυστικά για μια καλύτερη ισορροπία εργασίας και ζωής

Η ισορροπία εργασίας-ζωής θεωρείται από πολλούς ως το Αγιο Δισκοπότηρο. Εχουμε τόσα πολλά που πρέπει να κάνουμε σε όλο και λιγότερες ώρες που θα έπρεπε να είμαστε υπεράνθρωποι για να τα καταφέρουμε.

Αυτή η γνώση, ωστόσο, δεν μας σταματά από το αισθανόμαστε άσχημα όταν δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες.

Διαβάστε παρακάτω μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να κάνετε τα πράγματα ευκολότερα για εσάς.

Πόσα από τα στοιχεία της ζωής σας είναι σωστά;

Τα πράγματα που κάνετε, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά, είναι πάρα πολλά κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα. Θα μπορούσατε να κατηγοριοποιήσετε τα καθήκοντα αυτά και να δείτε ποια είναι απολύτως στο σωστό μέρος, ποια δεν είναι ξεκαθαρισμένα με σαφήνεια και θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα, αν κάνατε κάποιες αλλαγές. Θα δείτε μια βελτίωση στην ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής αν προσαρμόσετε εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται αλλαγή.

Πόσο ενδιαφέρουσα κάνετε τη ζωή σας;

Μερικές φορές, τα προγράμματά μας είναι γεμάτα, αλλά θεωρούμε ότι η ρουτίνα είναι πολύ βαρετή. Μήπως είναι πιθανό να γίνει η ζωή σας πιο ενδιαφέρουσα αν επιδιώξετε μια ποικιλία σε διάφορους τομείς της; «Δεν έχω χρόνο για διάβασμα», μπορεί να λέτε πολύ συχνά. Αν, όμως, διαβάζετε τα σωστά πράγματα για σας, δεν χρειάζεται να περνάτε πολλά λεπτά κάθε ημέρα για να πυροδοτήσετε ένα νέο τρόπο σκέψης και νέες ιδέες.

Η εταιρεία σας και ο εργοδότης σας

Είτε εργάζεστε με μερική ή πλήρη απασχόληση, το πιο πιθανό είναι να δίνετε περισσότερο συναισθηματικό χρόνο και ενέργεια απ’ ό,τι αντιστοιχεί στο ποσό που πληρώνεστε. Αυτό δεν είναι κακό, όσο είναι υγιές για εσάς. Αν όμως προβληματίζεστε για το πού βρίσκεστε επαγγελματικά, τότε υπάρχει θέμα.

Ερωτήματα όπως, τι κάνετε, ποια είναι η εταιρεία και οι συνεργάτες σας και πώς είναι ο εργοδότης σας χρήζουν απαντήσεων. Εάν οι απαντήσεις είναι θετικές, όλα είναι μια χαρά και η ισορροπία εργασίας-ζωής σας είναι πιθανό να είναι σε μια καλή θέση. Συχνά όμως, αυτά τα στοιχεία χρειάζονται μικρές ή μεγαλύτερες προσαρμογές, αν όχι κάτι πιο ριζικό. Βέβαια, οι εποχές δεν ευνοούν για ιδιαίτερα ρίσκα. Οπότε, είτε μένετε εκεί και τα βρίσκετε με τον εαυτό σας, ώστε να μην σας αρρωστήσει η δουλειά σας αν δεν περνάτε καλά, ή ξεκινάτε να ψάχνετε για κάτι καλύτερο. Να φύγετε χωρίς να έχετε βρει κάτι άλλο, μάλλον δεν ενδείκνυται για την εποχή…

Η φυσική σας κατάσταση

Σε διάφορα στάδια της ζωής μας, η ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής αλλάζει και εγκαθίσταται σε διαφορετική θέση. Αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της μετακόμισης, της αλλαγής εργασίας, της εισόδου σε μια νέα σχέση ή της απόκτησης παιδιών. Ενα από τα μυστικά για να αποκτήσει κανείς μια καλύτερη ισορροπία εργασίας-ζωής σε οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια είναι να βρίσκεται σε φόρμα.

Δεν πρόκειται για το είδος της φόρμας που σας βοηθά να τρέξετε μαραθώνιους. Εχει να κάνει με τη φόρμα και την ενέργεια που πρέπει να έχετε για να εκτελείτε τα καθήκοντά σας χωρίς να εξαντληθείτε. Εάν ποθείτε περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι το πρωί, επειδή είστε εξαντλημένοι, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η δουλειά και η ζωή σας είναι εκτός ισορροπίας. Αν αντιμετωπίσετε το ζήτημα της φόρμας, με γυμναστική και άσκηση, αυτό θα βοηθήσει.

«Ξυπνήστε» το πρόγραμμά σας

Πολλοί από εμάς αγαπούν τη ρουτίνα. Αν έχουμε τη ρουτίνα και τη σταθερότητα στο καθημερινό μας χρονοδιάγραμμα,  η δουλειά και η ζωή μας είναι γενικά σε ισορροπία. Αυτό είναι σίγουρα αλήθεια για πολλούς ανθρώπους. Αλλά μερικές φορές είναι μια καλή ιδέα να σπάτε αυτό το πρόγραμμα, ακόμη και για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο φέρνει μια φρεσκάδα και μια ενέργεια που δεν υπήρχε πριν.

Ελεγχος

Οσο περισσότερο έλεγχο έχουμε στη ζωή μας, τόσο το καλύτερο. Μερικές φορές έχουμε την αίσθηση ότι τα πράγματα μπορούν να τεθούν εκτός ελέγχου. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές με άλλους ανθρώπους στην προσωπική μας ζωή, όπως για παράδειγμα όταν ένα από τα παιδιά μας μπαίνει σε μια κατάσταση που δεν είναι ιδανική. Αυτό το είδος των ad hoc γεγονότων συμβαίνουν. Ομως, τις περισσότερες φορές η δική μας έλλειψη ελέγχου είναι πάνω στη δουλειά μας. Αν έχει να κάνει με τη δουλειά μας, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με την επαναδιαπραγμάτευση ή την εκ νέου σύναψη συμβάσεων με τον εργοδότη μας.

Ανατροφοδότηση και ανάπτυξη

Η ανατροφοδότηση είναι μια θεμελιώδης απαίτηση για να είναι κανείς ευτυχισμένος. Δεν είμαστε πάντα στην τυχερή θέση να μας επιστρέφεται ένα μέρος της ενέργειας που καταναλώνουμε, είτε προσωπικά είτε επαγγελματικά. Θα πρέπει να το επιδιώκετε πιο τακτικά, όχι μόνο για να ξέρετε ότι είστε εντάξει, αλλά επίσης για να προσδιορίσετε πού μπορείτε να αναπτυχθείτε. «Τι μπορώ να κάνω στη ζωή μου και στη δουλειά μου, που θα κάνει τα πράγματα καλύτερα, που θα μου επιτρέψει και να γίνω πιο αποτελεσματικός, αλλά και να εισπράττω τους κόπους των προσπαθειών μου; Πώς θα πρέπει να ξοδεύω το χρόνο μου;» Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα πρέπει να είστε σε θέση να θέσετε κατ’ αρχήν στον εαυτό σας και στη συνέχεια στον εργοδότη σας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Φίλοι και συνεργάτες

Οι καλοί φίλοι και συνάδελφοι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή ισορροπία εργασίας-ζωής. Αυτοί θα είναι οι άνθρωποι που εμπιστεύεστε, οι άνθρωποι που μπορείτε να στηρίζεστε σε δύσκολους καιρούς.

Να έχετε ασφάλεια και ένα σχέδιο Β

Ελπίζουμε όλοι ότι είμαστε σε ένα ασφαλές κλίμα. Αλλωστε, η ασφάλεια, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, είναι τόσο σημαντική για τη διατήρηση της ισορροπίας στη ζωή μας. Η προβλεψιμότητα της κατάστασης εργασίας δεν είναι όπως ήταν και όλο και περισσότεροι τομείς της απασχόλησης γίνονται λιγότερο ασφαλείς. Να έχετε ένα σχέδιο Β. Εάν η τρέχουσα εργασιακή σας θέση φτάσει σε ένα τέλος, τι θα κάνετε; Δεν είναι ένα ερώτημα που έχει εύκολη απάντηση, αλλά θα πρέπει να δώσετε μια απάντηση σε αυτό. Επίσης, δεν είναι όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω, όταν εσείς θα θελήσετε να ψάξετε για κάτι καλύτερο στη ζωή σας. Εδώ μιλάμε για το ενδεχόμενο να γκρεμιστεί η εργασιακή σας ασφάλεια από παράγοντες που δεν εξαρτώνται από εσάς και που δεν τους ορίζετε.

Εργασία και μη-εργασία

Αν απολαμβάνετε την εργασία σας σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορείτε να δείτε καθαρά τα όρια μεταξύ του να κάνετε πραγματικά καλά τη δουλειά σας και όχι, το πιθανότερο είναι ότι έχετε βρει το μυστικό ισορροπίας εργασίας-προσωπικής ζωής.

Η άλλη όψη αυτού είναι ότι η δουλειά σας έχει εισβάλλει τόσο πολύ στη ζωή σας που σάς προκαλεί άγχος. Είναι προφανές ότι αυτό δεν είναι κάτι θετικό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει