10 σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια υγιή σχέση

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, τους αρέσει να συνδέονται με τους άλλους ανθρώπους με οικειότητα και αγάπη. Αν προσπαθείτε να βελτιώσετε τη σχέση σας, βοηθά να γνωρίζετε ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης.

Τα σημάδια μιας υγιούς σχέσης περιλαμβάνουν βασικές αρχές, όπως η επικοινωνία, η εκτίμηση, ο σεβασμός και η ανάγκη να μοιράζεται κανείς πράγματα με τον/την σύντροφό του.

Αναγνωρίστε τα σημάδια μιας υγιούς σχέσης και συγκρίνετε τη δική σας για να γνωρίζετε πού βρίσκεστε:

1. Eμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη είναι ένα βασικό στοιχείο για όλες τις σχέσεις. Κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε σχέση θα πρέπει να εμπιστεύεται το ταίρι του. Δεν πρέπει να πρέπει να αναρωτιέται αν του λέει την αλήθεια.

2. Σεβασμός

Οι ισχυρές σχέσεις περιλαμβάνουν τον αμοιβαίο σεβασμό. Ο σύντροφός σας (ή η σύντροφός σας) δεν πρέπει ποτέ να σας υποτιμά, να σας χλευάζει ή να κάνει ταπεινωτικές παρατηρήσεις που σας αφορούν. Οταν το ταίρι σας, σάς αγαπά για αυτό που είστε, θα δείξει και σεβασμό για εσάς.

3. Επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι το θεμέλιο για μια υγιή σχέση. Τα ζευγάρια πρέπει να αναζητούν χρόνο για να βρίσκονται μαζί, ώστε να συζητούν θέματα που τα απασχολούν και να ανανεώνουν την οικειότητα που υπάρχει μεταξύ τους.

4. Ευελιξία

Η ζωή αλλάζει συνεχώς και οι υγιείς σχέσεις θα πρέπει να αναγνωρίζουν αυτό το γεγονός. Οι δύο σύντροφοι πρέπει να είναι ευέλικτοι, ώστε να προσαρμόζονται στις αλλαγές στην εργασία του συντρόφου τους, στο σπίτι και την οικογενειακή ζωή, ακόμα και στις αλλαγές στη δυναμική και τα στάδια της σχέσης.

5. Κοινά ενδιαφέροντα

Τα κοινά ενδιαφέροντα επιτρέπουν στα ζευγάρια να συνδέονται και να περνάνε ελεύθερο χρόνο μαζί. Πολλά ζευγάρια μοιράζονται την αγάπη για τον αθλητισμό, τις ταινίες, τα κατοικίδια ζώα, το μαγείρεμα, τη μόδα, τα ταξίδια, το διάβασμα ή την τέχνη. Αν υπάρχει έστω μία δραστηριότητα που σας αρέσει να κάνετε μαζί θα σας φέρει πιο κοντά και θα προσφέρει έναν τρόπο να επανασυνδεθείτε σε δύσκολους καιρούς.

6. Χρόνος για τον εαυτό σας

Ακριβώς όπως ο χρόνος που περνάτε μαζί ενισχύει τη σχέση σας, ο χρόνος για τον εαυτό σας μέσα στη σχέση είναι επίσης σημαντικός. Τα ζευγάρια πρέπει να θυμούνται ότι είχαν ξεχωριστές ζωές πριν από την σχέση τους και να διατηρήσουν τα ειδικά ενδιαφέροντα που δίνουν ανάσες στους ανθρώπους. Και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να έχουν κάποιο χρόνο για να μείνουν μόνοι με τον εαυτό τους, να απολαύσουν πράγματα που αγαπούν και να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους.

7. Φίλοι και οικογένεια

Οι υγιείς σχέσεις περιλαμβάνουν υγιείς σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια. Αν και τα αρχικά στάδια του έρωτα μπορεί να είναι έντονα και να σας κάνουν να μην θέλετε να δείτε κανέναν άλλο άνθρωπο εκτός από τον άνθρωπο που ερωτευτήκατε, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τις σχέσεις με τους ανθρώπους που νοιάζονται για εσάς και που κι εσείς νοιάζεστε για εκείνους, με τακτικές επισκέψεις, εκδρομές και συναθροίσεις. Οι ισχυρές σχέσεις αποκτούν δύναμη από τις εξωτερικές συνδέσεις με άλλους αγαπημένους ανθρώπους που τις βοηθούν να διατηρούνται συναρπαστικές, δυναμικές και προλαβαίνουν την «ασφυξία».

8. Συμβιβασμός

Ο συμβιβασμός είναι απαραίτητος, τόσο στο χώρο δουλειάς, όσο στη σχέση. Και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να κάνουν παραχωρήσεις για την επίτευξη του κοινού καλού. Οι καλύτερες σχέσεις περιλαμβάνουν μια ίση ποσότητα θυσίας από κάθε σύντροφο, έτσι ώστε κανείς από τους δύο να μην αισθάνεται ότι εκμεταλλεύεται τον άλλο ή ότι αγνοείται.

9. Κόσμιες διαφωνίες

Ερχεται κάποια στιγμή σε κάθε σχέση που προκύπτουν διαφωνίες και τότε είναι πολύ σημαντικό να «πολεμάτε δίκαια» εκφράζοντας μεν τη δική σας γνώμη, αλλά ακούγοντας και την άποψη του άλλου. Τεχνικές όπως να πάρετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε, μια ανακωχή, ακόμα και η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο, είναι υγιείς τρόποι να ασχοληθείτε με τις διαφωνίες σας και να βρείτε λύσεις.

10. Εκτίμηση

Είναι σημαντικό για κάθε άτομο να αισθάνεται εκτίμηση σε μια σχέση. Ο έπαινος προς το ταίρι σας, ή η φιλοφρόνηση είναι ένας δημιουργικός τρόπος για να δείξετε ότι τον προσέχετε και τον εκτιμάτε. Τα προβλήματα μπορεί να προκύψουν όταν κάποιος από τους δύο πιστεύει ότι αδικείται ή ότι τον θεωρούν δεδομένο. Το βασικό σε μια σχέση είναι να αισθάνεστε ότι σας αγαπούν, γι’ αυτό θα πρέπει να δείχνετε και οι δύο ότι νοιάζεστε ο ένας για τον άλλον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει