9 συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι μια ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι άμυνες του οργανισμού αντιδρούν σε μία συνήθως αβλαβή ουσία, όπως η γύρη, το τρίχωμα των ζώων ή τα τρόφιμα.

Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει μια αλλεργική αντίδραση, που μπορεί να είναι από ήπια και ενοχλητική μέχρι ξαφνική και απειλητική για την ίδια τη ζωή. Διαβάστε ποιες είναι οι 9 από τις πιο κοινές αιτίες της αλλεργίας.

Γύρη

Η γύρη από τα δέντρα, τα χόρτα και τα ζιζάνια μπορεί να προκαλέσει αλλεργική ρινίτιδα ή εποχιακές αλλεργίες. Μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως ρινική καταρροή, ρινική συμφόρηση και φαγούρα ή υγρά μάτια. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και ενέσεις. Αποτρέψτε τα συμπτώματα μένοντας μέσα στο σπίτι τις επικίνδυνες μέρες, όταν η γύρη είναι στο… φόρτε της, κλείνοντας τα παράθυρα και ανοίγοντας το κλιματιστικό.

Τρίχωμα των ζώων

Οι πρωτεΐνες που εκκρίνονται από τους λιπαρούς αδένες του δέρματος ενός ζώου και είναι παρούσες στο σάλιο του μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιους ανθρώπους. Η αλλεργία μπορεί να χρειαστεί δύο ή και περισσότερα χρόνια να αναπτυχθεί και τα συμπτώματα δεν πρόκειται να εξαφανιστούν παρά μόνο δύο μήνες τουλάχιστον μετά την απομάκρυνση του ζώου. Εάν το κατοικίδιό σας, σάς προκαλεί αλλεργίες, κρατήστε το μακριά από την κρεβατοκάμαρά σας, αποφύγετε τα χαλιά και κάνετέ το τακτικά μπάνιο. Το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Ακάρεα σκόνης

Τα ακάρεα της σκόνης είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν στη σκόνη του σπιτιού. Αναπτύσσονται σε υψηλή υγρασία και τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων, καθώς και τη γύρη, τα βακτήρια και τους μύκητες. Μπορείτε να προλάβετε την αλλεργία από τα ακάρεα σκόνης, καλύπτοντας στρώματα, μαξιλάρια και ελατήρια, με υποαλλεργικά μαξιλάρια, πλύσιμο σεντονιών σε εβδομαδιαία βάση με ζεστό νερό και κρατώντας μακριά από το σπίτι αντικείμενα που μαζεύουν πολλή σκόνη, όπως ταριχευμένα ζώα, χαλιά και κουρτίνες.

Τσιμπήματα εντόμων

Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα εντόμων κινδυνεύουν η αλλεργική τους αντίδραση να είναι απειλητική ακόμα και για τη ζωή τους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εκτεταμένο οίδημα και ερυθρότητα από το τσίμπημα ή το δάγκωμα που μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα ή περισσότερο, πυρετό, ναυτία, κόπωση και χαμηλό πυρετό. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αντίδραση (αναφυλαξία), δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο γύρω από το πρόσωπο, το λαιμό ή το στόμα, ταχυπαλμία, φαγούρα, δερματικό εξάνθημα, ζαλάδα, ή απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Εάν έχετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να πάρετε επινεφρίνη αμέσως μετά το τσίμπημα.

Μούχλα

Η εισπνοή της μούχλας ή η επαφή μ’ αυτήν ή τα σπόρια μούχλας, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Υπάρχουν πολλοί τύποι μούχλας και όλοι τους χρειάζονται την υγρασία για να αναπτυχθούν. Μπορεί να βρεθεί σε υγρούς χώρους όπως τα υπόγεια ή τα μπάνια, καθώς και σε χόρτο ή σάπια φύλλα. Αποφύγετε δραστηριότητες που πυροδοτούν τα συμπτώματα της μούχλας, όπως το να μαζεύετε φύλλα με την τσουγκράνα. Αερίστε όλες τις υγρές περιοχές στο σπίτι σας.

Τροφές

Το γάλα, τα οστρακοειδή, τα αυγά και οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αλλεργίες. Μια αλλεργική αντίδραση συνήθως συμβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση της τροφής. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αναπνευστικά προβλήματα, κνησμό, εμετό, διάρροια και πρήξιμο γύρω από το στόμα. Αποφύγετε τα τρόφιμα, στα οποία γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί. Αν είστε εκτεθειμένοι σ’ αυτά, μπορεί να χρειαστείτε μια ένεση επινεφρίνης.

Λάτεξ

Το υλικό λάτεξ σε γάντια, προφυλακτικά, καθώς και σε ορισμένες ιατρικές συσκευές, μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, ερεθισμό στα μάτια, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, συριγμό και φαγούρα στο δέρμα ή στη μύτη. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να κυμαίνονται από την ερυθρότητα του δέρματος και τον κνησμό μέχρι την αναφυλαξία, μια σοβαρή αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και τα εξανθήματα. Αν είστε αλλεργικοί, φορέστε ένα αντιαλλεργικό βραχιόλι και έχετε μαζί σας ένα κιτ επινεφρίνης.

Φάρμακα

Τα συμπτώματα των αλλεργιών στα φάρμακα, όπως η πενικιλίνη ή η ασπιρίνη, μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως και απειλητικά για τη ζωή και μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση, φαγούρα στα μάτια, κυκλοφοριακή συμφόρηση, πρήξιμο στο πρόσωπο, το στόμα και το λαιμό. Είναι καλύτερο να αποφευχθεί το φάρμακο συνολικά. Αλλά αν είστε εκτεθειμένοι σ’ αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη θεραπεία των ήπιων συμπτωμάτων με αντισταμινικά ή στεροειδή. Για σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας, μπορεί να χρειαστεί επινεφρίνη.

Αρωμα

Αρώματα βρίσκονται σε προϊόντα όπως τα αρώματα, αρωματικά κεριά, απορρυπαντικά πλυντηρίου, καλλυντικά και μπορούν να προκαλέσουν ήπια έως σοβαρά προβλήματα υγείας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα καταλαγιάζουν μόλις φύγει το άρωμα. Για μερικούς, ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη έκθεση προκαλεί περισσότερα συμπτώματα που συμβαίνουν πιο συχνά και διαρκούν περισσότερο. Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με το κατά πόσο οι αντιδράσεις απέναντι στα αρώματα είναι πραγματικές αλλεργίες ή απλώς είναι η αντίδραση του σώματός σας σε ένα ερέθισμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει