Συμβουλές για φαγητό έξω χωρίς το άγχος της αύξησης βάρους

Είναι γεγονός ότι η κρίση περιόρισε τις… εξορμήσεις του Ελληνα προς τα εστιατόρια, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να τις εκμηδενίσει.

Η έξοδος με φίλους, η καλή παρέα, ένας μεζές, λίγο κρασί, είναι πράγματα που πάντα αναζητάμε και βρίσκουμε τρόπους για να τα απολαύσουμε.

Ομως, όπως όλες οι απολαύσεις, η έξοδος σε ένα εστιατόριο κρύβει και κινδύνους. Ενας απ’ αυτούς είναι η αύξηση του βάρους. Ειδικά τώρα που το βαλάντιο οδηγεί περισσότερο τον Ελληνα σε χώρους εστίασης με φθηνότερο φαγητό μπορεί να πέσει στην παγίδα μιας γρήγορης, οικονομικότερης, αλλά ενδεχομένως περισσότερο παχυντικής λύσης.

Ανέκαθεν οι άνθρωποι ξόδευαν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους για τρόφιμα. Πριν το 1970 το ποσό για το φαγητό αντιστοιχούσε στο 26% του μισθού, σήμερα έχει φτάσει στο 46%. Παράλληλα, οι γρήγοροι ρυθμοί και ο σύγχρονος τρόπος ζωής και εργασίας πολλές φορές επιβάλλουν στους ανθρώπους να τρώνε στα εστιατόρια παρά στο σπίτι τους.

Ομως, οι μελέτες έχουν βρει πως υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φαγητού έξω και της υψηλότερης θερμιδικής πρόσληψης που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Γι’ αυτό ακριβώς τα ποσοστά της παχυσαρκίας έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθούμε από το φαγητό στα εστιατόρια. Αλλωστε, κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό για τον τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων.

Επιβάλλεται, ωστόσο, να έχουμε επίγνωση του τι παραγγέλνουμε και πόσες θερμίδες μπαίνουν στο πιάτο μας. Διαβάστε 10 συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε όταν τρώτε έξω.

 1. Κατά το γεύμα, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα σάντουιτς με λαχανικά ή σαλάτα αντί για ένα burger και πατάτες τηγανητές.

 2. Αποφύγετε το ψωμί για σάντουιτς, όπως μπαγκέτες, φρυγανισμένα ή κυλινδρικά ψωμάκια και επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως.

 3. Αποφύγετε οτιδήποτε αναμειγνύεται με βαριές σάλτσες ή μαγιονέζα. Ενα σάντουιτς με τόνο και αυγό μπορεί να περιέχει στο εστιατόριο πολύ μεγαλύτερη ποσότητα μαγιονέζας απ’ ό,τι αν θα το φτιάχνατε στο σπίτι.

 4. Αφήστε στην άκρη, τα ντρέσινγκ για τη σαλάτα και τις σάλτσες.

 5. Φάτε το μισό ή ακόμα και το ένα τέταρτο του ορεκτικού ή μοιραστείτε το με έναν φίλο σας.

 6. Μοιραστείτε το επιδόρπιο.

 7. Προσπεράστε την επιλογή του έξτρα τυριού στην παραγγελία σας.

 8. Επιλέξτε άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ή ψάρι. Ενα σάντουιτς με γαλοπούλα αντί για ένα σάντουιτς με κόκκινο κρέας, μπορεί να σας εξοικονομήσει 100 θερμίδες και 10 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

 9. Καταναλώστε με μέτρο οτιδήποτε γεμιστό, γιατί συνήθως φορτώνονται με πολλά λιπαρά και θερμίδες.

10. Αποφύγετε τις μεγάλες μερίδες, τα σάντουιτς – γίγας και τα συνδυασμένα γεύματα. Μπορεί να είναι πιο οικονομικά, αλλά έχουν την δυνατότητα να προσθέσουν μέχρι και 2000 θερμίδες σε ένα μόλις γεύμα!

Ο μέσος άνθρωπος κερδίζει περίπου 2-3 κιλά το χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με κατανάλωση μόλις 20 ή 30 επιπλέον θερμίδων απ’ ό,τι χρειάζεται το σώμα του σε καθημερινή βάση.

Τελικά, είναι τα «μικρά πράγματα» που προσθέτουν το υπερβολικό βάρος. Γι’ αυτό πρέπει να αρχίσετε να τους δίνετε την αρμόζουσα σημασία…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει