Τρόποι για να κάνετε το παιδί σας πιο έξυπνο

Είναι η νοημοσύνη ένα κληρονομικό δώρο ή μπορεί να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί από το σωστό περιβάλλον; Ενώ η νοημοσύνη έχει σαφώς μια γενετική συνιστώσα η επιστημονική έρευνα πιστεύει πως μπορεί να αναπτυχθεί.

Για το λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίσει να δείχνει ορισμένες προσεγγίσεις για την προώθηση της μάθησης και την πνευματική ανάπτυξη των μυαλών των νεαρών παιδιών.

Ας δούμε με ποιον τρόπο μπορείτε εσείς ως γονείς να ακολουθήσετε κάποιες πρακτικές και ποιες πρέπει να είναι αυτές, προκειμένου να ανοίξετε τους ορίζοντες του παιδιού σας και να το κάνετε πιο έξυπνο:

Εγκεφαλικά παιχνίδια

Σκάκι, σταυρόλεξα, κρυπτόγραμμα, αινίγματα, όλα εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο, υποχρεώνοντάς τον να εκτελέσει μια νοητική γυμναστική. Παιχνίδια όπως το sudoku μπορεί να είναι διασκεδαστικά, αλλά παράλληλα προωθούν την στρατηγική σκέψη, επιλύουν προβλήματα και βοηθούν στη λήψη σύνθετων αποφάσεων. Κρατήστε τις σπαζοκεφαλιές στο σπίτι και προκαλέστε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν να λύσετε τα πιο δύσκολα προβλήματα.

Βάλτε το να παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής

Ακούγοντας το παιδί σας να παίζει τρομπόνι μπορεί να μην είναι ευχάριστη εμπειρία, αλλά τα μαθήματα μουσικής μπορούν να γίνουν ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αναπτυχθεί το δεξί τμήμα του εγκεφάλου του παιδιού σας. Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ερευνητές διοργάνωσαν μαθήματα μουσικής για παιδιά και διαπίστωσαν ότι ωφέλησαν το IQ των παιδιών και την ακαδημαϊκή τους επίδοση. Οσο περισσότερα χρόνια ασχολήθηκαν τα παιδιά με τη μουσική, τόσο σπουδαιότερες ήταν οι μαθητικές τους επιδόσεις. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη μαθημάτων μουσικής στην παιδική ηλικία είναι ένας σαφής προγνωστικός δείκτης για καλύτερους βαθμούς στο γυμνάσιο και για έναν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στην ενήλικη ζωή.

Η σωματική άσκηση βοηθά το μυαλό

Μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις έδειξαν πως υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της σωματικής άσκησης και της ακαδημαϊκής επίδοσης των παιδιών του δημοτικού σχολείου. Η συμμετοχή σε οργανωμένα αθλήματα ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την ομαδική εργασία και την ηγεσία. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι το 81% των γυναικών στελεχών επιχειρήσεων έχουν παίξει σε ομαδικά αθλήματα. Ετσι, αντί να αφήνετε το παιδί σας μετά το δείπνο να κάθεται στον καναπέ, ενθαρρύνετέ το να βγει έξω να παίξει μπάλα ή να πάει μια βόλτα. Ακόμα καλύτερα ενθαρρύνετέ το να πάρει μέρος σε μια φυσική δραστηριότητα να γίνει μέλος ενός αθλητικού σωματείου και να ασχοληθεί με τον σχολικό αθλητισμό.

Video games

Ναι, τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι βίαια, μοναχικά, ανόητα και εθιστικά, αλλά έχουν και μία καλή πλευρά αν φροντίσετε να χρησιμοποιηθούν με μέτρο. Μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να αναπτύξει στρατηγική σκέψη και σχεδιασμό δεξιοτήτων, να προωθήσουν την ομαδική εργασία και τη δημιουργικότητα. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ διαπίστωσε πως οι συμμετέχοντες που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια έχουν πολύ πιο γρήγορα οπτικά ερεθίσματα απ’ ό,τι οι συνομίληκοί τους που δεν ασχολούνταν μ’ αυτά.

Πετάξτε στα σκουπίδια το πρόχειρο φαγητό

Περικόψτε τη ζάχαρη, τα τρανς λιπαρά και το πρόχειρο φαγητό από την διατροφή του παιδιού σας και αντικαταστήστε τα από εναλλακτικές λύσεις υψηλής θρεπτικής αξίας που μπορούν να κάνουν θαύματα στην πρώιμη παιδική ηλικία στην νοητική και κινητική του ανάπτυξη. Για παράδειγμα, τα παιδιά χρειάζονται σίδηρο για την υγιή ανάπτυξη των ιστών του εγκεφάλου, καθώς τα νευρικά ερεθίσματα κινούνται πιο αργά όταν τα παιδιά έχουν έλλειψη σιδήρου. Και οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που δεν τρέφονται με φαγητά που περιέχουν θρεπτικά συστατικά έχουν προβλήματα στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Δώστε προσοχή σ’ αυτά που τρώνε τα παιδιά σας και θα πάρετε σαν αντάλλαγμα καλούς βαθμούς στο σχολείο.

Τροφοδοτείτε την περιέργειά τους

Οι ειδικοί λένε πως οι γονείς που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους και να εξερευνήσουν νέες ιδέες τους διδάσκουν ένα πολύτιμο μάθημα: Tα μαθαίνουν να αναζητούν τη γνώση. Υποστηρίξτε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας, απαντώντας στις ερωτήσεις τους, μαθαίνοντάς τους νέες δεξιότητες και ταξιδεύοντας μαζί τους σε αρχαιολογικούς χώρους, αναπτύσσοντας την πνευματική τους περιέργεια.

Διάβασμα

Αυτή η δοκιμασμένη μέθοδος πολλές φορές παραβλέπεται πάνω στη βιασύνη να υιοθετήσουν τα παιδιά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, προκειμένου να ενισχύσουν το IQ τους, όμως η ανάγνωση είναι ένας αλάνθαστος τρόπος χαμηλής τεχνολογίας για να βελτιωθεί η γνωστική ανάπτυξη των παιδιών σε κάθε ηλικία. Βάλτε τα παιδιά σας να διαβάσουν από την παιδική ηλικία, αγοράζοντάς τους παιδικά βιβλία και μυώντας τα στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Διδάξτε την εμπιστοσύνη

Ειδικά στην εφηβεία τα παιδιά μπορεί να πέσουν θύματα αρνητικών σκέψεων που περιορίζουν τις δυνατότητές τους. Οι παιδοψυχολόγοι ενθαρρύνουν τους γονείς να ενισχύσουν θετικά τα παιδιά τους. Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα και κοινωνικές δραστηριότητες θα τα βοηθήσει να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα άλλα παιδιά.

Πρωινό πρωταθλητή

Οι έρευνες, από τη δεκαετία του ’70 ακόμα, μιλούσαν για τη μεγάλη διατροφική αξία του πρωινού που βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη μάθηση. Και τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό τείνουν να κουράζονται πιο εύκολα, να είναι πιο ευερέθιστα και να αντιδρούν λιγότερο γρήγορα απ’ ό,τι τα άτομα που αρχίζουν τη μέρα τους με ένα στέρεο γεύμα. Με τα σημερινά ταραχώδη προγράμματα, ένα πλήρες πρωινό μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία του παιδιού σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει