10 τρόποι να κρατήσετε τους έφηβους μακριά από το τσιγάρο

Το κάπνισμα στην εφηβεία μπορεί να ξεκινήσει αθώα, αλλά μπορεί να γίνει ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ενήλικες καπνιστές αρχίζουν το κάπνισμα ως έφηβοι.

Το καλύτερο στοίχημά σας; Βοηθήστε τους εφήβους σας να αποφύγουν το πρώτο τους τσιγάρο. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να βοηθήσετε στην πρόληψη του καπνίσματος από εφήβους.

1. Δώστε το καλό παράδειγμα

Το κάπνισμα είναι πιο συνηθισμένο μεταξύ των εφήβων των οποίων οι γονείς καπνίζουν. Αν δεν καπνίζετε, μην το ξεκινήσετε. Εάν καπνίζετε, σταματήστε τώρα. Οσο νωρίτερα σταματήσετε το κάπνισμα, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει ο έφηβός σας να γίνει καπνιστής. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε το κάπνισμα.

Στο μεταξύ, μην καπνίζετε στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή μπροστά στο παιδί σας. Εξηγήστε του πόσο δυσαρεστημένοι είστε με το κάπνισμά σας και πόσο δύσκολο είναι να σταματήσετε και ότι θα συνεχίσετε να προσπαθείτε μέχρι να το κόψετε.

2. Κατανοήστε την έλξη

Το κάπνισμα στην εφηβεία μπορεί να είναι μια μορφή επανάστασης ή ένας τρόπος για να ταιριάξει με μια συγκεκριμένη ομάδα φίλων. Μερικοί έφηβοι αρχίζουν το κάπνισμα για να ελέγξουν το βάρος τους. Αλλοι καπνίζουν για να αισθάνονται ανεξάρτητοι.

Ρωτήστε τα παιδιά σας που βρίσκονται στην εφηβεία πώς αισθάνονται για το κάπνισμα και αν κάποιοι από τους φίλους τους καπνίζουν. Επικροτήστε τις καλές επιλογές του εφήβου σας και μιλήστε μαζί για τις συνέπειες των κακών επιλογών. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τους εφήβους σας για το πώς οι καπνοβιομηχανίες προσπαθούν να επηρεάσουν τις ιδέες τους με το κάπνισμα, όπως μέσω διαφημίσεων ή με την τοποθέτηση προϊόντων σε ταινίες που δημιουργούν την αντίληψη ότι το κάπνισμα είναι λαμπερό και πιο διαδεδομένο από ό,τι πραγματικά είναι.

3. Πείτε όχι στο κάπνισμα των εφήβων

Μπορεί να αισθανθείτε ότι το παιδί σας δεν σας ακούει. Εσείς όμως να λέτε ούτως ή άλλως αυτά που πρέπει να λέτε. Πείτε στο παιδί σας ότι το κάπνισμα δεν επιτρέπεται. Η αποδοκιμασία σας θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι νομίζετε. Οι έφηβοι των οποίων οι γονείς έχουν πιο αυστηρούς περιορισμούς στο κάπνισμα έχουν την τάση να καπνίζουν λιγότερο από ό,τι οι έφηβοι των οποίων οι γονείς δεν θέτουν όρια στο κάπνισμα. Το ίδιο ισχύει και για τους εφήβους που αισθάνονται κοντά στους γονείς τους.

4. Απευθυνθείτε στο συναίσθημα του εφήβου σας

Το κάπνισμα δεν είναι λαμπερό. Υπενθυμίστε στον έφηβό σας ότι το κάπνισμα είναι βρώμικο και δύσοσμο. Το κάπνισμα σάς δίνει κακή αναπνοή και ρυτίδες. Το κάπνισμα κάνει τα ρούχα και να μαλλιά σας να μυρίζουν και κιτρινίζει τα δόντια σας. Το κάπνισμα μπορεί να σας αφήσει με ένα χρόνιο βήχα και λιγότερη ενέργεια για τον αθλητισμό και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες.

5. Κάντε τις μαθηματικές πράξεις

Το κάπνισμα είναι ακριβό. Βοηθήστε τον έφηβό σας να υπολογίσει το εβδομαδιαίο, μηνιαίο ή ετήσιο κόστος του καπνίσματος. Μπορείτε να συγκρίνετε το κόστος του καπνίσματος με εκείνο των ηλεκτρονικών συσκευών, ρούχων ή άλλα προϊόντων πρώτης ανάγκης των εφήβων.

6. Περιμένετε την πίεση των συνομηλίκων τους

Οι φίλοι που καπνίζουν μπορεί να είναι πιεστικοί, αλλά μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας τα εργαλεία που χρειάζεται ώστε να αρνηθεί τα τσιγάρα. Προετοιμάστε το για το πώς θα χειριστεί τις δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις. Θα μπορούσε να είναι το πιο απλό όπως το «όχι, ευχαριστώ, δεν καπνίζω». Οσο περισσότερο το παιδί σας θα εξασκηθεί στην βασική αυτή άρνηση, τόσο πιο πιθανό είναι να πει «όχι» τη στιγμή της αλήθειας.

7. Πάρτε τον εθισμό στα σοβαρά

Οι περισσότεροι έφηβοι πιστεύουν ότι το περιστασιακό κάπνισμα δεν θα τους αναγκάσει να εθιστούν και ότι ακόμα κι αν γίνουν συστηματικοί καπνιστές, μπορούν εύκολα να σταματήσουν το κάπνισμα όποια στιγμή θέλουν. Οι έφηβοι, ωστόσο, μπορεί να εθιστούν ακόμα και με χαμηλά επίπεδα καπνίσματος. Υπενθυμίστε στον έφηβό σας ότι οι περισσότεροι ενήλικοι καπνιστές αρχίζουν το κάπνισμα ως έφηβοι. Μόλις αγκιστρωθούν είναι πια δύσκολο να σταματήσουν το κάπνισμα.

8. Προβλέψτε το μέλλον

Οι έφηβοι έχουν την τάση να υποθέτουν ότι τα άσχημα πράγματα συμβαίνουν μόνο στους άλλους. Οι περισσότεροι έφηβοι πιστεύουν ότι ο καρκίνος, η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνουν μόνο ως αφηρημένες έννοιες και σε καμία περίπτωση δεν τους αφορούν. Χρησιμοποιήστε τους αγαπημένους σας, τους φίλους, τους γείτονες ή διάφορες προσωπικότητες που έχουν αρρωστήσει ως παραδείγματα της πραγματικής ζωής.

9. Σκεφτείτε πέρα ​​από τα τσιγάρα

Ο καπνός χωρίς καύση, ή τα γλυκά αρωματισμένα τσιγάρα, λανθασμένα μερικές φορές θεωρούνται λιγότερο επιβλαβή ή εθιστικά απ’ ό,τι είναι τα παραδοσιακά τσιγάρα. Οι έφηβοι συχνά επίσης πιστεύουν ότι ο ναργιλές είναι ασφαλής. Τίποτε δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Ολα τα είδη εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, γι’ αυτό μην αφήσετε το παιδί σας να ξεγελαστεί.

10. Δηλώστε την παρουσία σας

Πάρτε δραστικά μέτρα εναντίον εφήβων καπνιστών. Δηλώστε συμμετοχή σε αντικαπνιστικές εκστρατείες. Στηρίξτε τις προσπάθειες για δημόσιους χώρους χωρίς καπνό και αύξηση των φόρων στα προϊόντα καπνού. Οι ενέργειές σας αυτές μπορεί να βοηθήσουν να μειωθούν οι πιθανότητες να γίνει το παιδί σας καπνιστής.

Αν ο έφηβός σας έχει ήδη αρχίσει το κάπνισμα, αποφύγετε τις απειλές και τα τελεσίγραφα. Αντί γι’ αυτό μάθετε γιατί το παιδί σας άρχισε το κάπνισμα και συζητήστε τρόπος που θα το βοηθήσουν να σταματήσει. Η αποφυγή ή η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει το παιδί σας για να έχει για όλη τη ζωή του καλή υγεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει