16 χρήσεις του κρεμμυδιού που ούτε τις φανταζόσασταν

Tα κρεμμύδια μπορούν να αποτελέσουν καρύκευμα για οποιοδήποτε πιάτο, αλλά είναι επίσης αρκετά χρήσιμα και για άλλες χρήσεις εκτός φαγητού. Από το γυάλισμα μετάλλων μέχρι την προστασία του παρμπρίζ από τον παγετό.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε 16 χρήσεις γι’ αυτό το βασικό είδος μαγειρέματος που δεν έχουν να κάνουν με φαγητό.

1. Εντομοαπωθητικό. Το τρίψιμο ενός κρεμμυδιού στα χέρια σας ή τα ρούχα σας (αυτό δεν συνιστάται και πολύ γιατί θα… απωθήσουν ακόμα κι εσάς…) είναι μια μη τοξική εναλλακτική λύση για το εντομοαπωθητικό.

2. Ανακουφίζει τον πονόλαιμο. Το κρεμμύδι μπορεί να απαλύνει τον πόνο του λαιμού. Αρκεί να βράσετε ένα φλιτζάνι νερό με τις φλούδες μισού κρεμμυδιού.

3. Αφαιρεί ακίδες από το δέρμα. Τοποθετήστε ένα κομμάτι ταινίας ή αυτοκόλλητου επιδέσμου πάνω από ένα κομμάτι ωμό κρεμμύδι και απλώστε το πάνω από μία ακίδα. Κρατήστε το κρεμμύδι εκεί για περίπου μία ώρα. Μόλις το αφαιρέσετε, η ακίδα θα έχει χαλαρώσει και θα είναι πιο εύκολο να την τραβήξετε προς τα έξω.

4. Γυαλίζει μέταλλα. Τρίψτε ένα ωμό κρεμμύδι και προσθέστε ίσο μέρος νερού. Χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί, τρίψτε το μείγμα πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες όπως βρύσες ή φωτιστικά μέχρι να γίνουν λαμπερά και καθαρά.

5. Ανακουφίζει από τα τσιμπήματα εντόμων και κυρίως μέλισσας. Εχετε φαγούρα από το τσίμπημα ενός εντόμου ή πονάτε από ένα επώδυνο τσίμπημα μέλισσας; Δοκιμάστε να τρίψετε κρεμμύδι πάνω σ’ αυτό και θα σας ανακουφίσει σχεδόν άμεσα.

6. Καθαρίζει το γκριλ. Χοντροκόψτε ένα κρεμμύδι στη μέση και τρυπήστε το με ένα μεγάλο πιρούνι. Τρίψτε τη σχάρα με μια συρμάτινη βούρτσα για να αφαιρέσετε τα λίπη και στη συνέχεια ενεργοποιήστε τη θερμότητα. Χρησιμοποιήστε το πιρούνι για να κινήσετε το κρεμμύδι πάνω στη σχάρα μέχρις ότου απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα.

7. Απομακρύνει τα μυρμήγκια. Αν τα μυρμήγκια εισβάλλουν συνεχώς στην κουζίνα σας, αφήστε ένα μπολ με ωμές φέτες κρεμμύδι έξω. Η μυρωδιά του θα τα κρατήσει μακριά.

8. Δημιουργεί βαφή. Παρά το ημιδιαφανές χρώμα τους, τα δέρματα των κρεμμυδιών κάνουν μία όμορφη, ζωντανή, κόκκινο/πορτοκαλί χρωστική. Συγκεντρώστε τις φλούδες και βάλτε τις σε ένα νάιλον καλσόν και δέστε το κόμπο. Βράστε το στην κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά. Το υγρό θα είναι μια φωτεινή χρωστική ουσία που είναι τέλεια για το χαρτί, το νήμα ή το ύφασμα.

9. Απαλλάσσει από τη μυρωδιά του καμένου ρυζιού. Θέλετε να απαλλαγείτε από την μυρωδιά καπνού που αφήνει το καμένο ρύζι; Τοποθετήστε μισό κρεμμύδι δίπλα στο φούρνο και θα απορροφήσει τη μυρωδιά.

10. Προστατεύει από τη δημιουργία παγετού στο παρμπρίζ. Κόψτε ένα κρεμμύδι στη μέση και τρίψτε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας το βράδυ. Βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού παγετού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

11. Βάφει τα πασχαλινά αυγά. Τυλίξτε τα αυγά σε φλούδες κρεμμυδιού και στη συνέχεια στερεώστε τα με μια πετσέτα. Τοποθετήστε τη δεμένη πετσέτα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και βράστε το αυγό ως συνήθως. Θα βγει με μια όμορφη πορτοκαλί απόχρωση.

12. Προστατεύει τα αβοκάντο να μην γίνουν καφέ. Τοποθετήστε τις φέτες από ένα κόκκινο κρεμμύδι μαζί με το αβοκάντο σε ένα αεροστεγές δοχείο.

13. Απορροφά την μυρωδιά ενός φρεσκοβαμμένου δωματίου. Κόψτε το κρεμμύδι σε φέτες και βάλτε το σε ένα μπολ με νερό. Αφήστε το μπολ στο φρεσκοβαμμένο δωμάτιο στη διάρκεια της νύχτας για να απορροφήσει το έντονο άρωμα και τις αναθυμιάσεις από τη μπογιά.

14. Καθαρίζει τα σκουριασμένα μαχαίρια. Τρυπήστε με ένα μεγάλο βρώμικο μαχαίρι ένα μεγάλο ακατέργαστο κρεμμύδι και αμέσως η σκουριά θα εξαφανιστεί.

15. Κρατάει ανεπιθύμητα ζώα μακριά από την αυλή σας. Ανεπιθύμητα ζώα ή ακόμα και οι γάτες του γείτονα δεν πρόκειται να πατήσουν το πόδι τους στην αυλή σας αν πασπαλίσετε με φέτες κρεμμυδιού όλη την αυλή ή τον κήπο.

16. Ανακουφίζει από εγκαύματα. Τρίψτε ένα κρεμμύδι πάνω από ένα έγκαυμα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Τα κρεμμύδια έχουν επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες και αποτρέπουν τη μόλυνση της πληγής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει