16 μαγικές χρήσεις του ξιδιού που δεν γνωρίζατε

Το ταπεινό ξίδι που βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σας δεν υπάρχει μόνο για να νοστιμίζει τη σαλάτα σας. Είναι παράλληλα ένα αποτελεσματικό μέσο καθαρισμού οικιακής χρήσης.

Δείτε παρακάτω 16 πρακτικούς αλλά και απροσδόκητους τρόπους που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο αυτό το όξινο θαύμα.

1. Κρατάει το πρωί φρέσκο τον καφέ σας. Ανακατέψτε δύο φλιτζάνια νερό με ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι χωρίς αραίωση. Βάλτε το στην καφετιέρα και επαναλάβετε την διαδικασία δύο με τρεις φορές πριν ετοιμάσετε ένα νέο δοχείο καφέ.

2. Απολυμαίνει σφουγγάρια οικιακής χρήσης. Ενυδατώστε τα σφουγγάρια σε μη αραιωμένο λευκό ξίδι στη διάρκεια της νύχτας και αφήστε το να στεγνώσει πριν τα ξαναχρησιμοποιήσετε.

3. Διαλύει τα σημάδια από τους μαρκαδόρους στους τοίχους. Βρέξτε μια οδοντόβουρτσα με αδιάλυτο λευκό ξίδι, τρίψτε απαλά το σκίτσο και οι τοίχοι σας θα σταματήσουν πια να μοιάζουν με ένα γιγαντιαίο μπλοκ ζωγραφικής του παιδιού σας.

4. Εξαλείφει τα σημάδια νερού στα βάζα των λουλουδιών. Ρίξτε μη αραιωμένο λευκό ξίδι πάνω στη βρώμικη γραμμή. Καλύψτε το άνοιγμα του βάζου με ένα πανί και το αφήνετε να δράσει για μία νύχτα. Καθαρίστε και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό, απομακρύνοντας τυχόν υπολείμματα που έχουν απομείνει.

5. Καθαρίζει τις ουσίες από επιφάνειες χρωμίου. Βουτήξτε μερικές χαρτοπετσέτες σε ξίδι κάντε τις δαχτυλίδι και τυλίξτε τις γύρω από τη βρύση, τις λαβές ή το ντους για 10 λεπτά. Αφαιρέστε και αφήστε να στεγνώσουν οι επιφάνειες.

6. Καθαρίζει τους ήπιους λεκέδες ιδρώτα. Γυρίστε το πουκάμισο από μέσα προς τα έξω και ρίξτε αδιάλυτο λευκό ξίδι στις περιοχές που έχουν βαφτεί με ιδρώτα. Αφήστε το να καθίσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε το απαλά με μια οδοντόβουρτσα. Πλύνετε το πουκάμισο σε ζεστό νερό για να αφαιρέσετε τυχόν λεκέδες που έχουν απομείνει.

7. Προστατεύει το παρμπρίζ και τα παράθυρα του αυτοκινήτου από τον παγετό. Βρέξτε ένα πανί ή ένα σφουγγάρι με αδιάλυτο λευκό ξίδι και σκουπίστε για να αποτρέψετε τη δημιουργία πάγου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

8. Απαλλάσσει από τα λιπαρά δακτυλικά αποτυπώματα την οθόνη του smartphone σας. Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι μη αραιωμένο λευκό ξίδι και μισό φλιτζάνι νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ανακινήστε το. Αλείψτε το διάλυμα με ένα πανί στο κινητό σας τηλέφωνο και σκουπίστε τυχόν ραβδώσεις και μουτζούρες.

9. Αποτρέπει την εισβολή μυρμηγκιών στο σπίτι. Βρέξτε ένα πανί ή ένα σφουγγάρι σε αδιάλυτο λευκό ξίδι και περάστε κατά μήκος τα πλαίσια στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες του σπιτιού.

10. Ανανεώνει τους φακούς των γυαλιών σας. Βάλτε μια σταγόνα σε κάθε φακό και σκουπίστε.

11. Ξεκολλάει την παλιά ταπετσαρία. Συνδυάστε ένα μέρος λευκό ξίδι και ένα μέρος νερό σε ένα δίσκο χρωμάτων. Βρέξτε με το διάλυμα τη βούρτσα και βουρτσίστε κατά μήκος της ανεπιθύμητης ταπετσαρίας για να ξεκολλήσει.

12. Αφαιρεί το επιπλέον κερί από τα βάζα κεριών. Αφαιρέστε όσο περισσότερο κερί μπορείτε. Αν δεν μπορείτε, τότε βρέξτε ένα χαρτί με αδιάλυτο λευκό ξίδι και σκουπίστε το εσωτερικό του βάζου μέχρις ότου το κερί φύγει εντελώς.

13. Εξαφανίζει την οσμή από ένα κουτί αποθήκευσης κολατσιού. Αφαιρέστε την ανεπιθύμητη οσμή βάζοντας σε μια χαρτοπετσέτα μη αραιωμένο λευκό ξίδι και σκουπίζοντας το εσωτερικό του κουτιού.

14. Εξολοθρεύει τα ανεπιθύμητα ζιζάνια στην αυλή. Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με αδιάλυτο λευκό ξίδι και ψεκάστε. Προσοχή, μην ψεκάζετε τα φυτά που θέλετε να μεγαλώσουν γιατί θα τα καταστρέψετε!

15. Βγάζει τους λεκέδες από ένα ατμοσίδερο. Βρέξτε ένα πανί με λευκό ξίδι και τρίψτε τα σημάδια. Επαναλάβετε μέχρις ότου αφαιρεθούν εντελώς.

16. Προλαβαίνει τη δημιουργία μούχλας στο ντους. Ρίξτε ένα μέρος νερού και ένα μέρος λευκού μη αραιωμένου ξιδιού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και βρέξτε το περίβλημα του ντους κάθε φορά μετά από το ντους σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει