18 απροσδόκητες χρήσεις του ελαιόλαδου στο σπίτι σας

Το ελαιόλαδο είναι ένα το «α» και το «ω» της διατροφής μας, αλλά πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι εκτός από το μαγείρεμα έχει ένα σωρό άλλες χρήσεις, από το σπίτι γενικότερα μέχρι τον κήπο ειδικότερα;

Διαβάστε παρακάτω 18 τρόπους που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο το ελαιόλαδο εκτός μαγειρέματος, που ούτε τους φανταζόσασταν:

1. Καθαρίζει το λίπος από τα χέρια σας. Τρίψτε λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι στα χέρια σας για να αφαιρέσετε το επίμονο γράσο.

2. Αφαιρεί την τσίχλα από τα παπούτσια. Εμποτίστε ένα κομμάτι πανί σε ελαιόλαδο και ακουμπήστε το στο κάτω μέρος του παπουτσιού που είναι κολλημένη η τσίχλα για μερικά λεπτά. Το λάδι θα σπάσει την κολλώδη ουσία της τσίχλας και θα σας επιτρέψει να την αφαιρέσετε εύκολα.

3. Ξεκολλάει τα αυτοκόλλητα των παιδιών. Απλά ρίξτε λίγο ελαιόλαδο στο αυτοκόλλητο και αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά, πριν ξεκινήσετε το τράβηγμα.

4. Φτιάχνει μια λάμπα έκτακτης ανάγκης. Γεμίστε ένα μπολ με ελαιόλαδο, προσθέστε ένα φυτίλι αφήνοντας το άλλο άκρο του εκτεθειμένο και έχετε φως για όποτε το χρειαστείτε.

5. Αποτρέπει το κόλλημα. Περάστε τα φλιτζάνια και τα κουτάλια μέτρησης με λίγο ελαιόλαδο πριν τα ρίξετε μέσα σε κολλώδεις ουσίες, όπως είναι το μέλι.

6. Ξεκολλάει τα φερμουάρ. Βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεταλλικό φερμουάρ, ώστε να γλιστρά πιο εύκολα.

7. Διατηρεί υγιές ένα φυτό εσωτερικού χώρου. Τρίψτε λίγο ελαιόλαδο σε φύλλα φυτών για να τα κρατήσετε λαμπερά και να τα κάνετε να δείχνουν όμορφα.

8. Γυαλίζει έπιπλα. Ρίξτε λίγο λάδι σε ένα στεγνό χαρτί κουζίνας και τρίψτε το στα ξύλινα έπιπλά σας.

9. Προστατεύει τα δερμάτινα ρούχα. Βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε δερμάτινα είδη όπως μπουφάν ή γάντια για να προσθέσετε υγρασία και να εξομαλύνετε τις ρωγμές.

10. Αποτρέπει το μαύρισμα από τα σκεύη. Τρίψτε ελαιόλαδο σε σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα και ορείχαλκο και μετά γυαλίστε τα με ένα στεγνό πανί.

11. Καθαρίζει τα εργαλεία κήπου. Τρίψτε με λίγο λάδι τα εργαλεία σας μετά τη χρήση τους. Κρατάει μακριά τη σκόνη και τη βρωμιά και δίνει κάποια λάμψη.

12. Βοηθάει με τις τρίχες της γάτας. Αν προσθέσετε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο στην τροφή της γάτας, μπορείτε να διαχειριστείτε πιο εύκολα το θέμα της απώλειας της τρίχας της, αφού δεν «μαδάει» τόσο πολύ, ενώ παράλληλα κάνει το τρίχωμά της να φαίνεται πιο γυαλιστερό.

13. Κάνει πιο μαλακές τις πατούσες των σκύλων. Τα σκυλιά μπορούν επίσης να επωφεληθούν από το ελαιόλαδο, καθώς βοηθά στη λίπανση μιας ραγισμένης ή πονεμένης πατούσας, που αποτελεί κοινή παρενέργεια στους σκύλους μετά από το περπάτημα σε ένα καυτό πεζοδρόμιο.

14. Γυαλίζει τα παπούτσια. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο πάνω σε ένα μαλακό καθαρό πανί και τρίψτε το δυνατά στα παπούτσια σας. Γυαλίστε με ένα άλλο, στεγνό μαλακό πανί.

15. Γυαλίζει τα πατώματα. Τρίψτε το ελαιόλαδο σε ξύλινα πατώματα με ένα μαλακό στεγνό πανί. Στη συνέχεια με ένα άλλο σκουπίστε μέχρις ότου η επιφάνεια στεγνώσει και είναι πια ασφαλής για να πατήσετε επάνω.

16. Εξαφανίζει τα τριξίματα. Βάλτε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο στον μεντεσέ της πόρτας και απαλλαγείτε από το ενοχλητικό τρίξιμο.

17. Γυαλίζει τα ανοξείδωτα σκεύη. Εξαφανίζει τα δακτυλικά αποτυπώματα αν βάλετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα πανί και στη συνέχεια γυαλίσετε μ’ αυτό συσκευές ή ασημικά.

18. Καθαρίζει σιδερένια ή ξύλινα κομμάτια. Τρίψτε το ελαιόλαδο στα σκεύη που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα, όπως σανίδες κοπής, μπολ σαλάτας και τηγάνια και θα είναι όλα στην εντέλεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει