3 απλοί κανόνες για να χάσετε βάρος υγιεινά

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που προχωρούν από τη μία μοδάτη δίαιτα στην άλλη κι από εκεί σε μια επόμενη τρελή δίαιτα, στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος, χωρίς φυσικά την παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας.

Υπάρχουν πια τόσα πολλά προγράμματα διατροφής, που υπόσχονται ότι κρατούν το μυστικό της απώλειας βάρους που δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοπιστέψει.

Ωστόσο, τα περισσότερα από τα φανταχτερά προγράμματα δεν είναι ποτέ αναγκαία για τους περισσότερους ανθρώπους.

Για να χάσετε βάρος και να το χάσετε υγιεινά, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τρεις βασικούς κανόνες.

Ποιοι είναι αυτοί; Οι παρακάτω:

1. Αισθητή μείωση των θερμίδων

Πολύ απλά για να χάσει κάποιος βάρος, θα πρέπει να κάψει περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, είτε με την άσκηση, είτε με την αλλαγή διατροφικών συνηθειών και τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Η ιδανική λύση είναι να γίνουν και τα δυο ταυτόχρονα.

Ο τρόπος που θα αποφασίσει ένα άτομο να μειώσει την πρόσληψη των θερμίδων του, συνιστά πάντα ανησυχία. Θα ακολουθήσει μια διατροφή που ενθαρρύνει τη νηστεία, προκειμένου να χάσει βάρος; Κάτι τέτοιο δεν είναι υγιεινό και θα δημιουργήσει προβλήματα βάρους-ανισορροπίας στο μέλλον.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι να προχωρήσει στην υγιεινή απώλεια βάρους μειώνοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνει, με αργό ρυθμό, σταδιακά. Η μεθοδική απώλεια βάρους επιτρέπει στον μεταβολισμό να προσαρμοστεί και να δεχθεί κάθε μικρή μείωση της μάζας σώματος.

2. Καλά ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα ανθυγιεινά τρόφιμα θα πρέπει να αντικατασταθούν από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα κρέατα πρέπει να ψήνονται στη σχάρα και όχι στο τηγάνι και να μειωθεί η πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών. Η καλύτερη μέθοδος για την υγιή απώλεια βάρους είναι η εφαρμογή μιας, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, ισορροπημένης διατροφής, που χρησιμοποιεί φυσικά συστατικά και προωθεί την κατανάλωση βασικών μετάλλων και βιταμινών.

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα από μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Αυτά μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να προωθήσουν την ευεξία και να διευκολύνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Εχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι χαμηλά σε θερμίδες. Ετσι, αυτός που κάνει δίαιτα μπορεί να καταναλώσει περισσότερο και να ικανοποιήσει την όρεξή του.

Οι τροφές ολικής αλέσεως δεν είναι καλές μόνο για την πέψη. Εχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και απελευθερώνουν την ενέργειά τους σιγά σιγά με αποτέλεσμα αυτός που τις καταναλώνει να μην αισθάνεται πείνα.

3. Εφαρμογή ελέγχου της μερίδας

Πολλοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει σε αυξημένα μεγέθη μερίδας. Κάποιες φορές τρώνε παραπάνω απ’ όσο πρέπει όχι επειδή πεινάνε αλλά εντελώς ασυναίσθητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι καταναλώνουν το φαγητό τους πολύ γρήγορα ή επειδή συσσωρεύουν πολλά τρόφιμα σε ένα πιάτο. Μπορεί να χρειαστούν 10-20 λεπτά για το στομάχι, να στείλει σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι γεμάτο. Τρώτε λοιπόν αργά, ώστε να δώσετε το χρόνο στο στομάχι σας να στείλει μήνυμα ότι το φαγητό είναι αρκετό και δεν θέλετε να καταναλώσετε άλλο.

Χωρίστε το φαγητό σας σε μικρότερες μερίδες και αποφύγετε την υπερκατανάλωση. Οι άνθρωποι έχουν υποστεί «πλύση εγκεφάλου» πως πρέπει να καταναλώσουν οτιδήποτε υπάρχει στο πιάτο τους. Βάλτε στο πιάτο σας την μισή μόνο μερίδα, κάντε ένα διάλεμμα 10 λεπτών και μετά αποφασίστε αν θέλετε κι άλλο φαγητό.

Αυτοί οι 3 απλοί κανόνες μπορεί να βοηθήσουν περισσότερο τους ανθρώπους να επιτύχουν μια υγιή απώλεια βάρους. Η υγιεινή δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει πάντα καλά και ισορροπημένα γεύματα που ενσωματώνουν θρεπτικά συστατικά πρώτης ανάγκης και κάποια μορφή άσκησης. Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και προχωρήστε στην υγιή και μόνιμη απώλεια βάρους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει