4 ενδείξεις διπολικής διαταραχής που ξαφνιάζουν

Πολλοί άνθρωποι που έχουν διπολική διαταραχή δεν το γνωρίζουν καν και λιγότεροι από το 50% παγκοσμίως μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με έρευνα.

Η έρευνα, σύμφωνα με έκθεση των Αρχείων Γενικής Ψυχιατρικής, μελέτησε περισσότερους από 61.000 ενήλικες σε 11 χώρες (ΗΠΑ, Μεξικό, Κίνα, Ιαπωνία, Βραζιλία, Κολομβία, Ινδία, Λίβανος, Βουλγαρία, Ρουμανία, και Νέα Ζηλανδία) και διαπίστωσε πως τα άτομα χαμηλότερου εισοδήματος δεν έχουν πρόσβαση στην θεραπευτική αγωγή σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 25%.

Σε σύγκριση με τις άλλες 10 χώρες που μελετήθηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το υψηλότερο ποσοστό της διπολικής διαταραχής (4,4%), ενώ η Ινδία είχε το χαμηλότερο (0,1%). Συνολικά, περίπου 2,4% των ερωτηθέντων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως άτομα με διπολική διαταραχή

Τα πιο εκπληκτικά συμπτώματα της διπολικής διαταραχής

Πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν πλήρως τη διπολική διαταραχή και τα συμπτώματά της, γεγονός που δεν επιτρέπει να οδηγηθούν σε σωστή διάγνωση και θεραπεία. Η διπολική διαταραχή που ονομάζεται επίσης μανιοκαταθλιπτική διαταραχή, χαρακτηρίζεται από ακραίες μετατοπίσεις της διάθεσης από την μανία στην κατάθλιψη, με «κανονικά» διαστήματα ενδιάμεσα.

Είναι η μανιακή φάση της διπολικής διαταραχής που την κάνει να ξεχωρίζει από τα περισσότερα άλλα συχνά θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ενώ πολλοί άνθρωποι συνδέουν τη μανία με υψηλή ενέργεια και υπερβολικά καλές διαθέσεις, τα άλλα συμπτώματά της είναι πιο αχνά:

1. Αλόγιστες δαπάνες. Εάν ένας φίλος σας πηγαίνει για ψώνια που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά θα πρέπει να τον προσέχετε. Ενα πρόσωπο σε μια μανιακή φάση της διπολικής διαταραχής είναι πιο πιθανό να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο και οι αλόγιστες δαπάνες είναι μέσα σ’ αυτά τα ρίσκα που μπορεί να οδηγήσουν σε βουνά ανεξέλεγκτου χρέους.

2. Υπερ-σεξουαλικότητα. Μια ξαφνική σεξουαλική έξαρση ενός ατόμου που αρχίζει να μιλάει μανιωδώς για σεξ ή θέλει να κάνει one night stand, συνευρέσεις με τρίο, επιθυμεί ξαφνικά να κάνει σεξ με άτομα που δεν γνωρίζει καλά ή παρουσιάζει άλλα συμπτώματα υπερ-σεξουαλικότητας, εμφανίζει μια λιγότερο προφανή αλλά ξεκάθαρη ένδειξη της μανίας.

3. Κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Αυτά συχνά πηγαίνουν χέρι-χέρι με τα μανιακά επεισόδια: Μέχρι και το 60% των ατόμων με διπολική διαταραχή κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα κατασταλτικά, όπως το αλκοόλ ή τα παυσίπονα, μπορεί να στείλουν ένα άτομο κατ’ ευθείαν στη μανιοκατάθλιψη, ενώ τα διεγερτικά, όπως η κοκαΐνη, μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

4. Παράκαμψη του ύπνου. Η πολύ μικρή ανάγκη ύπνου είναι μία ακόμα κόκκινη σημαία πως το άτομο μπορεί να έχει ένα μανιακό επεισόδιο.

Λάβετε υπόψιν ότι η διπολική διαταραχή μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό σε ό,τι αφορά τη σοβαρότητα με την οποία βιώνει ο καθένας τα συμπτώματά της.

Μερικοί ασθενείς βιώνουν την «υπομανία» μια μορφή διπολικής διαταραχής κατά την οποία τα συμπτώματα είναι περισσότερο ήπια από το συνηθισμένο. Ομως, ακόμα και η υπομανία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να μετατραπεί σε πλήρη μανιοκατάθλιψη.

Ενα σημαντικό στοιχείο της μελέτης ήταν πως σε όλες τις χώρες οι ασθενείς με διπολική διαταραχή αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην καθημερινή τους ζωή και είναι αυξημένος ο κίνδυνος για προβλήματα υγείας, όπως κρίσεις πανικού, κατάχρηση ουσιών και αυτοκτονία. Η ανεπεξέργαστη διπολική διαταραχή μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε προβληματικές σχέσεις με φίλους και οικογένεια, καθώς και προβλήματα στο χώρο εργασίας.

Εάν ανησυχείτε για τον εαυτό σας ή για έναν φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο, ενημερωθείτε όσο γίνεται περισσότερο σχετικά με τις καλύτερες θεραπείες για τη διπολική διαταραχή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει