5 αυτο-εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες

Πολλά μπορούν να συμβούν στους ανθρώπους στο μεσοδιάστημα των τακτικών επισκέψεων στον γιατρό, πόσω μάλλον αν κατά διαστήματα παραλείπει κανείς την ετήσια φυσική του εξέταση.

Μπορεί να αισθάνεστε καλά, αλλά αν δεν τσεκάρετε τους αριθμούς σας, αυτό μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα, υποστηρίζουν οι γιατροί. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείτε τις τακτικές επισκέψεις στο γιατρό, αλλά να προχωράτε και στην αυτο-εξέταση.

Κι αν για τις γυναίκες πάνω κάτω γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέχουν και πού πρέπει να αυτο-εξετάζονται με τους άνδρες το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κάπως παραμελημένο.

Είναι όμως ζωτικής σημασίας. Γι’  αυτό αν είστε άνδρας θα πρέπει να προχωράτε σε αυτο-εξέταση, ώστε να σιγουρευτείτε πως όλα τα ζωτικά σας όργανα είναι υπό έλεγχο.

Από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα, οι μικρές αλλαγές μπορούν να αποτελέσουν «κόκκινες σημαίες» για σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, ώστε να πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.

Διαβάστε παρακάτω τους βασικούς (εύκολους και γρήγορους) αυτοελέγχους που πρέπει να κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας.

1. Μαλλιά

Δείτε: Aν πέφτουν σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία

Τι θα μπορούσε να σημαίνει: Eνώ η τριχόπτωση είναι απλά μέρος της φύσης, ειδικά για τους άνδρες, η απώλεια μαλλιών κατά συστάδες θα μπορούσαν να αποτελούν σημάδια αυξημένου στρες. Οι ορμόνες του στρες μπορεί να προκαλέσουν επίθεση των λευκών αιμοσφαιρίων στα θυλάκια της τρίχας εμποδίζοντάς τα να μεγαλώσουν. Οταν λοιπόν δεν υπάρχει ανάπτυξη μπορεί το μαλλί να πέσει πολύ εύκολα κατά συστάδες στο χτένισμα ή στο ντους. Ολη αυτή η ενοχλητική κατάσταση μπορεί να είναι ένα μόλις σύμπτωμα ενός ευρύτερου προβλήματος, καθώς το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για όλα, από την ανάπτυξη καρδιακής νόσου μέχρι την εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας.

Αντιμετώπιση: Κατανοήστε πως το στρες δεν είναι κάτι που εμφανίζεται από μόνο του. Είναι η αντίδρασή σας σε εξωτερικούς παράγοντες της ζωής. Αν αντιδράτε αρνητικά, αισθάνεστε στρες. Μιλήστε με το γιατρό ή τον ψυχίατρό σας για τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως η άσκηση και ο διαλογισμός. Αν έχετε κάποια αγχώδη διαταραχή, ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει και να συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας βοηθήσει να βρείτε την άκρη. Αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το άγχος, θα δείτε τα μαλλιά σας να μεγαλώνουν και πάλι, ενώ μπορείτε να επιταχύνετε την ανάπτυξή τους παίρνοντας θρεπτικές ουσίες για τα υγιή μαλλιά, όπως ο σίδηρος, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Β12. Το μπρόκολο και ο σολομός είναι δύο πολύ καλές επιλογές για την ανάπτυξη του τριχωτού της κεφαλής.

2. Μαστοί (ναι, έχουν και οι άνδρες)

Δείτε: Αν κάποιος είναι πιο ανεπτυγμένος από τον άλλο

Τι θα μπορούσε να σημαίνει: Θα μπορούσε να είναι απλά ανεπτυγμένοι θωρακικοί μύες. Αλλά επειδή και ο ανδρικός μαστός εξακολουθεί να περιέχει ιστό, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί καρκίνος του μαστού. Ενώ είναι πολύ λίγες στατιστικά οι περιπτώσεις διάγνωσης ανδρικού καρκίνου του μαστού, μια αυτοεξέταση δεν βλάπτει, από τη στιγμή μάλιστα που οι άνδρες δεν κάνουν μαστογραφία. Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες διαγιγνώσκεται συνήθως σε μεταγενέστερο στάδιο κι αυτό επειδή οι άνδρες συνήθως τον αγνοούν. Περίπου μία φορά το μήνα ενώ είστε στο ντους, κοιτάξτε για τυχόν αλλαγές στο μέγεθος του μαστού, αν αισθάνεστε να υπάρχει κάποιο μόρφωμα κυρίως γύρω από τη θηλή, καθώς και για τυχόν αλλαγές στο χρώμα ή το σχήμα της θηλής.

Αντιμετώπιση: Δείτε το γιατρό σας για μια εξέταση. Αν κάτι μοιάζει ύποπτο, ο γιατρός θα ζητήσει να κάνετε μια μαστογραφία ή ένα υπερηχογράφημα για να ρίξει μια ματιά στο τι συμβαίνει κάτω από το δέρμα. Κι ενώ ο καρκίνος του μαστού είναι στο μυαλό σας, καλό είναι να ρίξετε και μια ματιά στο οικογενειακό σας δέντρο. Περίπου ένας στους πέντε άνδρες που αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού έχουν οικογενειακό ιστορικό με γυναίκες της οικογένειάς τους.

3. Ούρα

Δείτε: Aν έχετε προβλήματα στη ροή των ούρων

Τι θα μπορούσε να σημαίνει: Τα προβλήματα ούρησης μπορεί να προκαλούνται από έναν διογκωμένο αδένα του προστάτη, κάτι που δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και τον καρκίνο. Ο αδένας του προστάτη περιβάλλει το πάνω μέρος της ανδρικής ουρήθρας, οπότε αν διογκωθεί ή αναπτύξει υπερπλασία, τότε μπορεί εύκολα να κόψει τη ροή των ούρων, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για έναν άνδρα να ξεκινήσει να σταματήσει ή να κρατήσει μια σταθερή ροή ούρων.

Αντιμετώπιση: Ηρθε η ώρα για μια εξέταση του προστάτη. Ενας άνδρας στους έξι μπορεί να πάθει καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του. Και καθώς ένας στους 36 μπορεί να πεθάνει από τη νόσο, η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη. Προτού όμως φρικάρετε, θυμηθείτε: Μια διόγκωση του προστάτη δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνο. Αν και η αιτία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη δεν είναι γνωστή, πολλοί άνδρες πάνω από τα 40 βιώνουν αυτή την κατάσταση. Μια δακτυλική εξέταση ή μια εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει αν θα πρέπει να προχωρήσετε σε μια βιοψία.

4. Στόμα

Δείτε: Αν υπάρχει μια νέα πληγή ή εξόγκωμα που δεν φεύγει

Τι θα μπορούσε να σημαίνει: Μια επίμονη πληγή ή εξόγκωμα στα ούλα, τη γλώσσα, το λαιμό ή τα χείλη, που δεν περνάει, θα μπορούσε να είναι καρκίνος. Η έρευνα δείχνει πως οι άνδρες κινδυνεύουν δύο φορές περισσότερο από τις γυναίκες από καρκίνο του στόματος, πιθανόν λόγω των λοιμώξεων του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που δεν μπορούν να ελεγχθούν στους άνδρες, όπως ελέγχονται στις γυναίκες.

Αντιμετώπιση: Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο ή το γιατρό σας για μια εξέταση. Αν αυτός δει ή αισθανθεί κάτι ύποπτο θα ζητήσει να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις χρησιμοποιώντας μια ειδική χρωστική ουσία, φως, ή να προχωρήσει σε μια βιοψία κυττάρων, ώστε να εντοπίσει τι ακριβώς είναι αυτή η ανωμαλία.

5. Μέση

Δείτε: Αν η περίμετρός της είναι μεγαλύτερη από 95 εκατοστά

Τι θα μπορούσε να σημαίνει: Το κοιλιακό λίπος λειτουργεί σαν ένα «εργοστάσιο παραγωγής φλεγμονών» που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής νόσου. Περισσότεροι από ένας στους τρεις άνδρες έχουν μια μορφή καρδιακής νόσου και γύρω στο 11% των ανδρών ηλικίας 20 ετών και άνω έχουν διαβήτη. Το υπερβολικό βάρος είναι παράγοντας κινδύνου και στις δύο περιπτώσεις. Για να πάρετε ακριβή αποτελέσματα χρησιμοποιήστε μία μεζούρα, τυλίξτε τη γύρω από τη μέση σας, ακριβώς πάνω από τον αφαλό σας και μετρήστε.

Αντιμετώπιση: Αδυνατίστε! Η μείωση της περιμέτρου της μέσης μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Επίσης, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για τυχόν άλλους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να έχετε, ακόμα κι αν φαίνεται πως δεν έχετε συμπτώματα. Οι μισοί από τους άνδρες που πεθαίνουν ξαφνικά από στεφανιαία νόσο, δεν έχουν συμπτώματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει