5 τρόποι να ανακάμψετε από ένα πλούσιο γεύμα

Οταν το παρακάνουμε με το φαγητό, η υπερφόρτωση θερμίδων αναγκάζει το σώμα να δουλέψει υπερωρίες προσπαθώντας να ανακάμψει από τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Το σώμα χρειάζεται να αγωνιστεί για να αφομοιώσει τις τεράστιες ποσότητες φαγητού και όσο περισσότερο τρώμε, τόσο περισσότερες ελεύθερες ρίζες παράγουμε. Οι ελεύθερες ρίζες, ως γνωστόν, επιτίθενται στα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσουν χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο και διαβήτη.

Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα. Οι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχουν πέντε στοιχεία που μπορείτε να προσθέσετε στο μενού σας για να προστατέψετε τον εαυτό σας. Με άλλα λόγια χρειάζεται να φάτε κάποια πράγματα για να αντιμετωπίσετε την υπερφαγία.

Δείτε ποια είναι αυτά:

1. Πίνετε χυμό πορτοκάλι

Τα φλαβονοειδή, οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στο χυμό πορτοκαλιού, μπορούν να αντισταθμίσουν τις βλαβερές για την καρδιά επιπτώσεις από ένα γεύμα φορτωμένο με λίπος και θερμίδες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στο American Journal of Clinical Nutrition. Στη μελέτη, τα άτομα που έπιναν χυμό πορτοκαλιού με ένα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πρωινό υψηλής θερμιδικής αξίας (51 γραμμάρια λίπους, 900 θερμίδες) είχαν χαμηλότερα επίπεδα από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και άλλους φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με την καρδιακή νόσο μετά το γεύμα σε σχέση με τους συμμετέχοντες που έπιναν σκέτο νερό και έφαγαν το ίδιο πρωινό.

2. Τρώτε φρούτα

Εάν έχετε επιδοθεί σε μια λουκούλλειο γεύμα, καλό είναι να ακολουθήσουν φρούτα. Τα φρούτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα, τα σταφύλια, τα ακτινίδια και τα κεράσια, βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των ελεύθερων ριζών που εμφανίζονται μετά από ένα γεύμα. Η κατανάλωση γευμάτων με πολλές θερμίδες, χωρίς πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις με την πάροδο του χρόνου.

3. Ξύδι

Μια κουταλιά της σούπας ξύδι με το γεύμα σας, κατά προτίμηση στη σαλάτα σας, μπορεί να μετριάσει την ενεργοποίηση του σακχάρου στο αίμα που λαμβάνει χώρα μετά από ένα μεγάλο πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, προκαλεί μια εξίσου ταχεία πτώση που υποδαυλίζει την όρεξη. Αυτή η απότομη αύξηση σακχάρου είναι ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα για άτομα με διαβήτη, που δεν μπορούν να καθαρίσουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη, η περίσσεια της οποίας στο αίμα, με την πάροδο του χρόνου προκαλεί ζημιά στους ιστούς.

4. Πιείτε κρασί

Τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί μπορούν να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των τροφών που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μειώνοντας τα επίπεδα των ενώσεων που παράγει το σώμα μετά την κατανάλωση λίπους, που συνδέονται με την καρδιακή νόσο. Μαγειρέψτε με κόκκινο κρασί, ή απολαύστε ένα ποτήρι με το δείπνο σας. Αρκεί να θυμάστε πως το κλειδί είναι το μέτρο.

5. Προσθέστε μπαχαρικά στα γεύματά σας

Προσθέτοντας μπαχαρικά στο γεύμα σας μπορείτε να μειώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης τροφής. Σε μια μικρή μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε  στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα γεύμα που περιλάμβανε περίπου 2 κουταλιές της σούπας μπαχαρικά (ένα μείγμα από δεντρολίβανο, ρίγανη, κανέλα, κουρκούμη, μαύρο πιπέρι, γαρύφαλλο, σκόνη σκόρδου και πάπρικα) είχαν χαμηλότερα τριγλυκερίδια και επίπεδα ινσουλίνης και υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών μετά την κατανάλωση ενός λιπαρού και υψηλής θερμιδικής αξίας γεύματος, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν το ίδιο γεύμα χωρίς μπαχαρικά. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το μείγμα μπαχαρικών μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης του λίπους και τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται κατά την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει