6 ενδείξεις ότι… μάλλον χρειάζεστε τεστ ακοής

Η απώλεια της ακοής μπορεί να σας κάνει να χάσετε περισσότερα από όσα έχετε συνειδητοποιήσει. Οταν δεν μπορεί κανείς να ακούσει ή να ανταποκριθεί στους ήχους γύρω του μπορεί να γίνει μοναχικός.

Οταν δεν μπορεί να καταλάβει τη συζήτηση, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις κοινωνικές δραστηριότητες και τις αλληλεπιδράσεις, έχει λιγότερα κίνητρα στη ζωή του.

Η απώλεια της ακοής εκτείνεται επίσης μεταξύ των γενεών. Είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη, αλλά θεραπεύσιμη πάθηση μεταξύ των ηλικιωμένων, μετά την αρθρίτιδα και την υπέρταση. Ομως, η απώλεια ακοής σε νεαρούς ενήλικες είναι επίσης μια μεγάλη ανησυχία. Οι ερευνητές έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση σε προβλήματα ακοής σε παιδιά και σήμερα η έκθεση στο θόρυβο έχει αντικαταστήσει τη γήρανση ως νούμερο ένα αιτία απώλειας ακοής σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες.

Διαβάστε τα σημάδια που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ ακοής, προκειμένου να ελέγξετε αυτή τη ζωτικής σημασίας αίσθηση.

1. Ζητάτε επανάληψη

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά προειδοποιητικά σημάδια για το ότι μπορεί να έχετε απώλεια ακοής, είναι να ζητάτε συχνά από τους ανθρώπους να επαναλάβουν τι είπαν. Μπορεί να ακούγονται στα αυτιά σας σα να μουρμουρίζουν, να είναι δύσκολο να ακούσετε τις φωνές των γυναικών ή των παιδιών. Κι ενώ σίγουρα επηρεάζεστε, αν δεν μπορείτε να ακούσετε τι λένε οι γύρω σας, υποφέρετε ακόμα πιο πολύ αν δεν μπορείτε να ακούσετε τους αγαπημένους σας ανθρώπους. Αισθάνεστε έξω από την σχέση της ίδιας της οικογένειας.

2. Δεν μπορείτε να ακούσετε σε θορυβώδη μέρη

Η απώλεια της ακοής καθιστά δύσκολο να ακούσετε σε χώρους με πολύ θόρυβο του περιβάλλοντος, όπως σε αεροπλάνα ή αυτοκίνητα, σε ένα πάρτι, σε ένα εστιατόριο και ειδικά όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μιλούν ταυτόχρονα. Οταν μπορείτε να ακούσετε και να καταλάβετε τους άλλους ανθρώπους, είναι πιο πιθανό να συμμετάσχετε σε διάφορες δραστηριότητες και οικογενειακές εκδηλώσεις και γενικότερα να παραμείνετε περισσότερο δραστήριοι. Οταν παρουσιάζετε αδυναμία να συμμετάσχετε σε συζητήσεις επειδή δεν μπορείτε να ακούσετε καλά, αυτό μπορεί να προκαλέσει ψυχικές συνέπειες. Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία σήμερα από την έρευνα πως η απώλεια ακοής συνδέεται με τη γνωστική εξασθένηση.

3. Δεν αντιλαμβάνεστε την ένταση

Αν συχνά αυξάνετε την ένταση του ήχου σε σημείο που οι άλλοι παραπονιούνται για το πόσο δυνατά είναι, το πρόβλημα μπορεί να μη το έχει ο ήχος της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου σας. Αυτό είναι ένα συχνό προειδοποιητικό σημάδι της απώλειας ακοής και μια ένδειξη ότι θα πρέπει να ελέγξετε τα αυτιά σας. Οι έφηβοι μπορεί να δυναμώνουν τον ήχο, αλλά αυτό μπορεί να συμβαίνει απλά και μόνο επειδή τους αρέσει η ένταση στη μουσική. Ωστόσο, ακόμα και αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής σε νεαρούς ενήλικες που θα πρέπει να προειδοποιούνται για τους κινδύνους.

4. Κουδούνισμα στα αυτιά

Οι εμβοές ή το κουδούνισμα στα αυτιά σας, ιδιαίτερα μετά από έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι της απώλειας της ακοής. Εάν ο ήχος δεν φεύγει από τα αυτιά σας, ίσως θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ ακοής. Μια μελέτη του 2013 στη Βραζιλία με συμμετοχή 500 ηλικιωμένων με απώλεια ακοής, διαπίστωσε ότι το 43% απ’ αυτούς παρουσίασαν επίσης εμβοές. Μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι και για τα παιδιά. Εάν το παιδί σας παραπονιέται για κουδούνισμα στα αυτιά, ή για πόνο και δυσκολία ακοής, θα πρέπει να το πάτε να κάνει ένα τεστ ακοής.

5. Απώλεια των καθημερινών ήχων

Είναι μία από μεγαλύτερες «κόκκινες σημαίες» για το ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά με τα αυτιά σας: Η απώλεια των καθημερινών ήχων. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε τα πουλιά να τιτιβίζουν έξω από το παράθυρό σας. Μήπως δεν ακούτε τον ήχο του μηνύματος στο κινητό σας τηλέφωνο; Βιώνοντας την απώλεια της ακοής μπορεί να σας λείψουν αρκετοί από αυτούς τους καθημερινούς ήχους.

6. Εχετε πρόβλημα όταν μιλάτε στο τηλέφωνο

Η απώλεια ακοής μπορεί να καταστήσει δύσκολο να ακούσετε καλά το συνομιλητή σας όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, ιδιαίτερα στο κινητό, σε μια θορυβώδη περιοχή, όπου υπάρχει πολύς θόρυβος στο βάθος. Αντί να αποφύγετε τις κλήσεις στους αγαπημένους σας ή να έχετε πρόβλημα να μιλήσετε για σημαντικές επαφές σε ό,τι αφορά τη δουλειά σας, προτιμήστε να κάνετε ένα τεστ ακοής για να λάβετε μέτρα, ώστε να κερδίσετε ξανά την ακοή σας. Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση των πιθανών συνεπειών των προβλημάτων ακοής. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με απώλεια ακοής υποφέρουν από αμηχανία, απομόνωση και κατάθλιψη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει