6 μυστικοί τρόποι για να μην χαλάνε τα τρόφιμα

Μια από τις πιο συχνές δικαιολογίες για να μην τρώει κανείς υγιεινά είναι το κόστος. Κι ενώ η αποθήκευση φρέσκων τροφίμων είναι μια επένδυση, συχνά η γρήγορη αποσύνθεσή τους μάς κάνει να νοιώθουμε ότι πετάμε λεφτά.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν κάποιοι δοκιμασμένοι τρόποι για να κρατήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φρέσκα.

Πείτε αντίο πια στο χαλασμένο μαρούλι, στα μουχλιασμένα μανιτάρια ή στις πατάτες που… φυτρώνουν.

Δείτε παρακάτω πώς θα κρατήσετε έξι βασικά τρόφιμα φρέσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα εξασφαλίσετε ότι αξίζουν και την τελευταία δεκάρα που δώσατε γι’ αυτά:

Eυαίσθητες μπανάνες

Λύση: Tυλίξτε την κορυφή του μίσχου τους σε πλαστικό περίβλημα

Κάποια φρούτα εκπέμπουν αέριο αιθυλένιο για να ωριμάσουν. Οι μπανάνες ανήκουν σ’ αυτά τα φρούτα. Αν ξέρετε ότι δεν πρόκειται να τις φάτε μέσα σε λίγες ημέρες, απλά τυλίξτε τους μίσχους τους (το σημείο απ’ όπου απελευθερώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα αιθυλενίου) και επιβραδύνετε την διαδικασία ωρίμανσης, κρατώντας τις μπανάνες φρέσκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το αιθυλένιο εκπέμπεται και από άλλα φρούτα, όπως πεπόνια, νεκταρίνια, αχλάδια, δαμάσκηνα και ντομάτες, γι’ αυτό θα πρέπει να τα φυλάτε μακριά από τα άλλα προϊόντα.

Σέλινο που γίνεται σαν λάστιχο

Λύση: Τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο και φυλάξτε το στο ψυγείο

Το σέλινο είναι από εκείνα τα λαχανικά που μπορεί γρήγορα από τραγανό να γίνει ελαστικό και άγευστο, ωστόσο εσείς μπορείτε να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής του αν διαθέσετε λίγο χρόνο για να το αποθηκεύσετε σωστά. Μετά το διαχωρισμό του, πλύνετε και στεγνώστε τα κοτσάνια και στη συνέχεια τυλίξτε τα σφιχτά σε αλουμινόχαρτο. Αυτό θα κρατήσει μέσα την υγρασία και τον αέρα μέσα, αλλά θα επιτρέψει στο αιθυλένιο να διαφύγει (σε αντίθεση με τις πλαστικές σακούλες που το κρατάνε μέσα), επιβραδύνοντας τη διαδικασία ωρίμανσης και κρατώντας το λαχανικό σας φρέσκο για μερικές εβδομάδες.

Χαλασμένο μαρούλι

Λύση: Αποθηκεύστε το στο κατώτερο συρτάρι του ψυγείου σας τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας

Συνηθίζουμε να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες από πράσινα φυλλώδη λαχανικά γιατί μ’ αυτά μπορούμε να κάνουμε πλούσιες, γευστικές σαλάτες που μάς χορταίνουν και κάνουν καλό στην υγεία μας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι χαλάνε γρήγορα. Για να επιμηκύνετε το χρόνο ζωής των λαχανικών αυτών, φυλάξτε τα στο κάτω συρτάρι του ψυγείου σας τυλιγμένα σε ρολό κουζίνας. Η υγρασία στο ψυγείο είναι αυτή που κάνει τα περισσότερα λαχανικά να χάνουν την τραγανή υφή τους και να αρχίζουν να μαλακώνουν και στη συνέχεια να σαπίζουν. Αν τα αποθηκεύσετε στο συρτάρι του ψυγείου μέσα σε ρολό κουζίνας, το χαρτί θα απορροφήσει την υπερβολική υγρασία και θα κρατήσει τα προϊόντα φρέσκα και τραγανά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μουχλιασμένα μούρα

Λύση: Ξεπλύνετέ τα με ξύδι και νερό, πριν τα βάλετε στο ψυγείο

Καθώς είμαστε πια στο καλοκαίρι, τα ράφια είναι γεμάτα με νόστιμα, ζωηρά πολύχρωμα μούρα κάθε είδους. Βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα, είναι εκεί και περιμένουν να τα αγοράσουμε. Πολλές φορές δεν το κάνουμε επειδή αν δεν τα καταναλώσουμε άμεσα χαλάνε γρήγορα. Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους ξεπλύνετέ τα με ένα λουτρό ξυδιού (ένα μέρος ξύδι και τρία μέρη νερού) και στη συνέχεια ξεπλύνετε μόνο με νερό για να αφαιρέσετε την όποια γεύση ξυδιού. Μόλις στεγνώσουν τα τοποθετείτε σε ένα δοχείο και τα αποθηκεύετε στο ψυγείο. Το ξύδι σκοτώνει τα βακτήρια στα μούρα, βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας πάνω τους και τα κρατάει φρέσκα.

Πατάτες που… φυτρώνουν

Λύση: Βάλτε ένα μήλο ανάμεσά τους

Οι πατάτες είναι συνήθως ένα τρόφιμο που σχεδόν πάντα φέρνουμε σπίτι μετά από μια εξόρμηση στο μανάβικο ή στο σούπερ μάρκετ. Ο λόγος είναι πως μπορούν να μαγειρευτούν με χίλιους δυο τρόπους. Ψητές ή βραστές για όσους προσέχουν τη γραμμή τους, τηγανητές για τα παιδιά που είναι οι αγαπημένες τους, συνοδευτικές σε πολλά φαγητά. Το μειονέκτημά τους είναι ότι αν παραμείνουν αποθηκευμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρχίζουν να… φυτρώνουν. Για να το αποφύγετε αυτό, αποθηκεύστε τις πατάτες σε ένα σκοτεινό, δροσερό και ξηρό μέρος, καθώς το φως του ήλιου και η υγρασία ενθαρρύνουν τη βλάστηση. Μια άλλη λύση, για την οποία βέβαια οι απόψεις των ειδικών διίστανται, ωστόσο είναι αποτελεσματική, είναι να προσθέσετε ένα μήλο στην τσάντα που φυλάτε τις πατάτες σας. Το μήλο θα επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής τους.

Ισχνά μανιτάρια

Λύση: Κρατήστε τα σε μια χάρτινη σακούλα, όχι  σε πλαστική

Τα μανιτάρια είναι ένα νόστιμο πλούσιο τρόφιμο που κάνει για πολλές χρήσεις, από ψιλοκομμένο σε σαλάτα, συνοδευτικό ομελέτας σε stir fry (κινέζικος τρόπος μαγειρέματος όπου το φαγητό ψιλοκόβεται και μαγειρεύεται σε ένα κοίλο τηγάνι, το γουόκ σε πολύ δυνατή φωτιά), μόνο του τηγανητό κ.λπ. αλλά τίποτα δεν είναι πιο άγευστο από ένα γλοιώδες και κάτισχνο μανιτάρι. Για να τα διατηρήσετε.. .τροφαντά και φρέσκα όσο το δυνατόν περισσότερο θα πρέπει να τα αποθηκεύετε σε χάρτινες σακούλες. Αυτό είναι τόσο σημαντικό που, αν είναι δυνατόν, θα πρέπει να τα αποθηκεύετε σε χάρτινη σακούλα από τη στιγμή που θα τα αγοράσετε, πριν καν δηλαδή φτάσετε στο σπίτι σας. Οι πλαστικές σακούλες με την υγρασία που παγιδεύουν μέσα τους είναι ό,τι χειρότερο για τα μανιτάρια. Επιλέξτε λοιπόν τις χάρτινες σακούλες για να επιτρέψετε στο λαχανικό να αναπνεύσει και να γλιτώσει από την υγρασία που επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο αρχίζει η αποσύνθεση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει