6 πράγματα που πρέπει να κάνετε μετά από καρδιακή προσβολή

Aν κάτι πρέπει να περιμένει κάποιος που έχει επιβιώσει από μια καρδιακή προσβολή, είναι πως η θεραπεία του θα πρέπει να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από αυτό καθ’ αυτό το συμβάν.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας και να αποφύγετε ένα δεύτερο έμφραγμα. Τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει να τα ξεκινήσετε πριν καν εγκαταλείψετε το νοσοκομείο.

Βήμα 1ο: Nα περιμένετε πολλές ιατρικές παρεμβάσεις και αρκετό άγχος

Πιθανόν να παρατηρήσετε διάφορες ομάδες ιατρών που διαχειρίζονται φάρμακα και συσκευές παρακολούθησης μόλις φτάσετε στο νοσοκομείο. Οσο διάστημα βρίσκεστε στο νοσοκομείο, επιτρέψτε στους γιατρούς να σας φροντίσουν σωστά. Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, στην οποία ο ασθενής είναι ανήσυχος, πονάει και νοιώθει σύγχυση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χορηγηθούν αντιπηκτικά και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση (καθώς και φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου), προκειμένου να αποκατασταθεί η σωστή ροή του αίματος. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει έλεγχος των στεφανιαίων αρτηριών σας. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν άμεση τοποθέτηση στεντ ή παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας.

Βήμα 2ο: Διαβάστε προσεκτικά το εξιτήριό σας

Πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο, επανεξετάστε λεπτομερώς με το γιατρό σας την κατάστασή σας, με τι αιτιολογία έγινε η εισαγωγή, πώς αντιμετωπίστηκε, τι θεραπεία πήρατε και πώς εξελίσσεται η υγεία σας.

Ρωτήστε πράγματα όπως:

Πότε θα επιστρέψω στο νοσοκομείο ή στον καρδιολόγο μου για μια επίσκεψη παρακολούθησης;

Ποια φάρμακα χρειάζομαι να πάρω τώρα και πόσο καιρό θα είμαι σε αυτά; Υπάρχουν παρενέργειες που πρέπει να περιμένω;

Σε περίπτωση τοποθέτησης στεντ ή αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, υπάρχει απαραίτητη φροντίδα για την ίδια τη διαδικασία;

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να προσέξω και που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω επείγουσα περίθαλψη;

Βήμα 3ο: Αν δεν είχατε ως τώρα, βρείτε έναν καρδιολόγο να σας παρακολουθεί

Αν δεν έχετε ήδη έναν καρδιολόγο, ρωτήστε και μάθετε ώστε να βρείτε έναν κατάλληλο καρδιολόγο που θα παρακολουθεί από εδώ και στο εξής την κατάστασή σας. Η βλάβη των μυών από την καρδιακή προσβολή μπορεί να απαιτεί μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενισχύει την καρδιακή λειτουργία, διαχειρίζεται την αρτηριακή πίεση και διευκολύνει από την καταπόνηση της καρδιάς. Ενας καρδιολόγος θα είναι απαραίτητος για να διαχειριστεί αυτά τα φάρμακα μακροπρόθεσμα.

Βήμα 4o: Φροντίστε τη διατροφή σας και ασκηθείτε

Συχνά, οι ασθενείς λαμβάνουν πολύ λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να καταναλώνουν και πώς να ασκούνται από εδώ και στο εξής. Υπάρχουν προγράμματα απώλειας βάρους που μπορούν να σας βοηθήσουν όπως και κατευθυντήριες γραμμές για άσκηση που θα πρέπει να βοηθά την καρδιά και να μη την επιβαρύνει. Εξυπακούεται ότι θα υποχρεωθείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως να κόψετε το κάπνισμα, να ελέγχετε τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση, να ασκείστε τακτικά και να ελέγχετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας.

Βήμα 5o: Ρωτήστε αν μπορείτε να επανέλθετε στις κανονικές σας δραστηριότητες ή όχι

Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας για το πότε μπορείτε να επιστρέψετε στο κανονικό σας χρονοδιάγραμμα και να κάνετε πράγματα όπως η επιστροφή στην εργασία σας, τα ταξίδια ή το σεξ. Φροντίστε να μάθετε αν μπορείτε για όσο διάστημα δεν έχετε ακόμα σταθεί καλά στα πόδια σας να έχετε κάποια βοήθεια ή έναν φροντιστή από τυχόν ασφάλεια υγείας που έχετε κάνει ή από κάποιο κοινωνικό πρόγραμμα (δήμου κ.λπ.).

Βήμα 6ο: Μην παραμελείτε την ψυχική σας υγεία

Τα νοσοκομεία παρέχουν τη φυσική φροντίδα μετά την καρδιακή προσβολή, αλλά δεν ανταποκρίνονται στις ψυχολογικές επιπτώσεις της. Μιλήστε με κάποιον γνώστη και ζητήστε ψυχολογικές συμβουλές όσο βρίσκεστε στο νοσοκομείο ή όταν βγείτε από αυτό. Η καρδιακή προσβολή είναι μια τραυματική εμπειρία. Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση αρκετά συχνή  μετά την καρδιακή προσβολή. Δεν είναι ντροπή να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο για να μιλήσετε για τους φόβους και το άγχος σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει