6 σπουδαίες πηγές της βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει κυρίαρχο ρόλο στην όραση, ενώ βοηθά στη διατήρηση της υγείας και της συνοχής του δέρματος και των βλεννογόνων, στην ανάπτυξη του εμβρύου και των οστών.

Μπορείτε να την αποκτήσετε μέσω της διατροφής, καθώς υπάρχει σε πολλές τροφές.

Οι σπουδαιότερες πηγές της ωστόσο είναι οι παρακάτω:

Σπανάκι

Υπάρχουν δύο είδη βιταμίνης Α. Το πρώτο είδος, η προσχηματισμένη βιταμίνη Α -από το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα- φτάνει στο σώμα έτοιμη για χρήση. Το δεύτερο είδος, προβιταμίνη Α, προέρχεται από ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως το σπανάκι. Αυτό το είδος βιταμίνης Α το σώμα πρέπει να το επεξεργαστεί για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Βόειο κρέας

Μπορεί να μην είναι το γεύμα που επιθυμείτε, αλλά είναι γεμάτο βιταμίνη Α, η οποία δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα μια τεράστια ώθηση και διατηρεί τα κύτταρα που προστατεύουν από τις λοιμώξεις να λειτουργούν σωστά. Βοηθά επίσης στη δημιουργία αντισωμάτων που καταπολεμούν κάθε απειλή που καταφέρνει να ξεπεράσει τις υπόλοιπες άμυνες του οργανισμού.

Κόκκινες πιπεριές

Η βιταμίνη Α είναι το όνομα μιας ομάδας ουσιών που ονομάζονται ρετινοειδή. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα παίρνουν μέσω της διατροφής τους, ωστόσο οι μέλλουσες μητέρες θα χρειαστούν επιπλέον βοήθεια που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμβρύου. Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Μισό φλιτζάνι κόκκινες πιπεριές δίνει σχεδόν τη μισή από την ποσότητα που σας είναι απαραίτητη κάθε ημέρα.

Γλυκοπατάτες

Η βιταμίνη Α είναι ένας πολύ καλός λόγος να βάλετε στη διατροφή σας τις γλυκοπατάτες, παρόλο που στη χώρα μας δεν είναι τόσο γνωστές όσο η κοινή πατάτα. Μια ψημένη γλυκοπατάτα δίνει περισσότερο από το 500% της ημερήσιας δόσης που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Παγωτό

Τι σας ακούγεται καλύτερα; Eνα φλιτζάνι παγωτό ή 20 κονσέρβες τόνου; Λοιπόν, το πιστεύετε ή όχι, και τα δύο έχουν την ίδια ακριβώς ποσότητα βιταμίνης Α (περίπου το 20% της βιταμίνης A που είναι απαραίτητη κάθε ημέρα. Και πάλι, ωστόσο, θα χρειαστείτε περισσότερες από 25 κουταλιές παγωτού για να ισοσταθμίσετε την ποσότητα της βιταμίνης Α που παίρνετε από μόλις μία ψημένη γλυκοπατάτα.

Καρότα

Η βιταμίνη Α βοηθά τα μάτια να λειτουργούν όπως πρέπει. Οι άνθρωποι που δεν έχουν αρκετή βιταμίνη Α μπορεί να υποφέρουν από προβλήματα όρασης και κυρίως μια κατάσταση που ονομάζεται νυχτερινή τύφλωση. Επομένως, μην αμελείτε να παίρνετε τις ποσότητες που απαιτούνται σε καθημερινή βάση. Μισό μόλις φλιτζάνι καρότα μπορεί να δώσει πάνω από τη μισή συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Α.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει