7 σούπερ τροφές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Μία σούπερ τροφή περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών που μάχονται τις ασθένειες, είναι άμεσα διαθέσιμη, οικονομική και νόστιμη χωρίς την ανάγκη για αλμυρά καρυκεύματα ή πρόσθετα λίπη.

Οι σούπερ τροφές παρέχουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα όχι μόνο για να αποκρούσει τις λοιμώξεις και τους ιούς, αλλά επίσης για να πολεμήσει ασθένειες που συνδέονται με το ανοσοποιητικό, όπως η αρθρίτιδα. Μπορούν ακόμα να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι επτά σούπερ τροφές που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι έχει υποστεί ζύμωση και είναι φορτωμένο με φιλικά βακτήρια, γνωστά ως προβιοτικά. Αυτοί οι μικροοργανισμοί βελτιώνουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, μειώνουν την φλεγμονή και την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο. Συμπεριλάβετε το γιαούρτι στη διατροφή σας και εκτός του ότι θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, θα καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε ασβέστιο, βιταμίνη D, κάλιο και πρωτεΐνη.

Πράσινο τσάι

Πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες, το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για έναν αριθμό διαφορετικών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του παγκρέατος. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (e.coli) που προκαλεί το έλκος του στομάχου. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να υπερβάλετε στην κατανάλωσή του, ένα με δύο φλιτζάνια αρκούν για να πάρετε όλα τα οφέλη, χωρίς τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης που μπορεί να επηρεάσει τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου.

Σκόρδο

Το σκόρδο προσθέτει γεύση στα αγαπημένα σας πιάτα και περιέχει την βιοενεργή χημική ουσία αλισίνη. Αυτή η χημική ουσία πιστεύεται ότι έχει αντιβακτηριακή δράση που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από τη σαλμονέλα και τον σταφυλόκοκκο. Το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος.

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες, καλή πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου. Επίσης, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που εκτός του ότι είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ένα φλιτζάνι μύρτιλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μέλι

Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς από τους αρχαίους χρόνους. Υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, η οξύτητα και η σειρά των φυτοχημικών μελιού πιστεύεται ότι είναι τα συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση βακτηρίων όπως ο e.coli και ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για την επούλωση των πληγών αλλά και για την ανακούφιση του γαστρικού έλκους και τη μείωση της φλεγμονής. Μία με πέντε κουταλιές της σούπας μέλι καθημερινά βοηθούν να πάρετε όλα τα οφέλη για την υγεία.

Στρείδια

Το σώμα χρειάζεται τον ψευδάργυρο ώστε τα κύτταρα του αίματος να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις. Αν δεν παίρνετε αρκετό ψευδάργυρο στη διατροφή σας, μπορεί να επηρεαστεί η ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών ασθενειών όπως η πνευμονία.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε μια σειρά θρεπτικών ουσιών που προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Περιέχουν ακόμα σελήνιο, κάλιο και βιταμίνη D. Ένα συστατικό τους που ονομάζεται β-γλυκάνη βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο. Τα μανιτάρια Shiitake είναι οι καλύτερες πηγές β-γλυκάνης. Καταναλώστε 90 γραμμάρια μανιτάρια ωμά ή μαγειρεμένα, για να βελτιώσετε την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει