7 τρόποι να μην πάρετε βάρος κόβοντας το κάπνισμα

Είναι γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι βλέπουν το σωματικό τους βάρος να αυξάνεται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά κάτι που συνήθως δεν είναι γνωστό είναι πως αυτή η αύξηση είναι συχνά μόνο προσωρινή.

Περίπου τέσσερις στους πέντε ανθρώπους που κόβουν το κάπνισμα παίρνουν κάποιο βάρος. Ο μέσος πρώην καπνιστής θα πάρει από 4 έως 10 κιλά. Ομως, οι περισσότεροι πρώην καπνιστές θα χάσουν το επιπλέον αυτό βάρος περίπου έξι μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Μετά από έναν χρόνο, μάλιστα, σχεδόν το 20% των πρώην καπνιστών μπορεί να ζυγίζουν λιγότερο απ’ όσο ζύγισαν πριν σταματήσουν το κάπνισμα, σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση του 2012 που δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της αύξησης του βάρους είναι πιο άμεσα εμφανείς από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καπνίσματος. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να αποφευχθεί ακόμα και αυτή η βραχυπρόθεσμη αύξηση βάρους.

Γιατί οι άνθρωποι παίρνουν βάρος όταν κόψουν το κάπνισμα

Ας δούμε, όμως, πρώτα γιατί οι άνθρωποι παίρνουν βάρος όταν σταματούν το κάπνισμα.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οι άνθρωποι παίρνουν βάρος όταν σταματήσουν το κάπνισμα και ένας λόγος πολύ σημαντικός είναι πως η νικοτίνη επιταχύνει το μεταβολισμό. Επομένως, όταν κάποιος σταματάει να καπνίζει, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Τα τσιγάρα, εξάλλου, κόβουν την όρεξη κι έτσι όταν κάποιος σταματά να καπνίζει αισθάνεται περισσότερο πεινασμένος.

Επιπλέον, το κάπνισμα δημιουργεί τρόπον τινα μια εξάρτηση με το στόμα, επομένως όταν λείψει οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν την κίνηση που έκαναν φέροντας το τσιγάρο στο στόμα τους με κάποια άλλη δραστηριότητα που δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το φαγητό. Εξάλλου, όταν κάποιος είχε συνηθίσει να ανάβει τσιγάρο μετά το φαγητό είναι κάπου λογικό αν το τσιγάρο πάψει να υφίσταται, να αποκτά τη συνήθεια να τρώει λίγο παραπάνω. Ολα τα παραπάνω συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Επιπρόσθετα, το κάπνισμα εξασθενίζει τη γεύση και την καθιστά λιγότερο αποτελεσματική ως αίσθηση. Οι άνθρωποι που σταματούν το κάπνισμα ανακτούν τη γεύση τους και απολαμβάνουν περισσότερο το φαγητό γιατί τους φαίνεται πιο νόστιμο, οπότε μοιραία τρώνε λίγο παραπάνω.

Πώς θα ελαχιστοποιήσετε και θα διαχειριστείτε το έξτρα βάρος

Διαβάστε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε το βάρος που θα πάρετε και πώς θα το διαχειριστείτε καλύτερα μετά τη διακοπή του καπνίσματος:

1. Φτιάξτε πρόγραμμα. Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να πάρετε βάρος, σταματώντας το κάπνισμα, προγραμματίστε τα επόμενα βήματά σας. Ξεκινήστε διατροφή και γυμναστική και ακολουθήστε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ταυτόχρονα με τη διακοπή του καπνίσματος ή και πριν από αυτήν.

2. Χρησιμοποιήστε υποκατάστατα για τη νικοτίνη. Τσίχλες και παστίλιες θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα στέρησης και θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα. Οταν αισθάνεστε καλύτερα, είναι πιο εύκολο να αλλάξετε συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν το κάπνισμα, τη διατροφή και την άσκηση. Ο γιατρός σας, επίσης, θα μπορούσε να σας συστήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα που επιπλέον θα βοηθήσουν να μην πάρετε βάρος.

3. Μάθετε πώς να διαχειριστείτε την πείνα. Οταν η νικοτίνη δεν θα είναι πια εκεί για να καταστείλει την όρεξή σας, μπορεί να αισθάνεστε πεινασμένοι. Προβλέψτε να έχετε μαζί σας ένα υγιεινό σνακ, χαμηλό σε θερμίδες για την στιγμή που θα επιθυμούσατε να είχατε ένα τσιγάρο. Εκτός των άλλων ένα υγιεινό σνακ είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσθέσετε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά στην καθημερινή σας διατροφή και να κρατήσετε μακριά την πείνα και την επιθυμία για τσιγάρο. Ενα μήλο, κράκερς ολικής αλέσεως ή ένα τυρί χαμηλό σε λιπαρά θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

4. Πίνετε περισσότερο νερό. Το ιδανικό θα είναι να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για τη γενική υγεία και για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Επίσης το νερό, αντί για ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες.

5. Χρησιμοποιήστε τεχνικές για να μη σας λείπει το τσιγάρο. Εκτός από τις τσίχλες, τις παστίλιες ή κάποιο υγιεινό σνακ για την καταπολέμηση της επιθυμίας για τσιγάρο ή για φαγητό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες στρατηγικές, όπως να κρατάτε μια οδοντογλυφίδα. Μπορείτε επίσης να βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε φορά που πεινάτε ή θέλετε να καπνίσετε. Είναι πολύ αποτελεσματική τακτική. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε ένα χόμπι που θα κρατά απασχολημένα τα χέρια σας.

6. Γυμναστείτε. Η σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική για όλους και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη όταν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα και να ελέγξετε το βάρος σας. Οι άνθρωποι που ασκούνται όταν σταματήσουν το τσιγάρο παίρνουν λιγότερο βάρος από εκείνους που δεν γυμνάζονται. Η άσκηση βοηθά να λειτουργούν σωστά οι ορμόνες σας. Oταν αισθάνεστε επιθυμία για φαγητό, βγείτε αμέσως για βόλτα. Ο καθαρός αέρας θα σας αναζωογονήσει, η βόλτα θα βοηθήσει να κάψετε θερμίδες και έτσι θα κρατήσει μακριά το βάρος.

7. Περιορίστε το αλκοόλ ή κόψτε το εντελώς. Το αλκοόλ μπορεί να σας ξυπνήσει εκ νέου την επιθυμία για κάπνισμα, ενώ μπορεί από μόνο του να σας οδηγήσει στην απόκτηση επιπλέον βάρους, διότι περιέχει θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία. Ορισμένα αλκοολούχα ποτά περιέχουν επιπλέον θερμίδες, επειδή είναι φτιαγμένα με ζαχαρούχα ή λιπαρά συστατικά. Επιπλέον, το αλκοόλ μειώνει τις αναστολές σας και μπορεί να σας ωθήσει σε συμπεριφορές που θέλετε να αποφύγετε, όπως στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή στη διάθεση να καταναλώσετε junk food. Κι αυτό με τη σειρά του μπορεί να σας κάνει να υποκύψετε ξανά στο κάπνισμα, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει