8 προειδοποιητικά σημάδια ότι ένας έφηβος πάσχει από κατάθλιψη

Για τους γονείς η ζωή ενός εφήβου μπορεί να φαίνεται ξέγνοιαστη. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι έφηβοι ταλαιπωρούνται από τα ίδια προβλήματα με τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Οι έφηβοι με κατάθλιψη εμφανίζουν συχνά πολλά προειδοποιητικά σημάδια που εσείς ως γονιός πρέπει να ξέρετε, ώστε να λάβετε εγκαίρως μέτρα.

Προσπαθήστε να μην είστε επικριτικοί, αλλά να τούς δείξετε πως μπορείτε να τούς παρέχετε ασφάλεια και κυρίως να είστε καλός ακροατής. Προσφέρετε υποστήριξη και εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματά τους, ενώ αν χρειαστεί μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχολόγους ή ψυχίατρους.

Αν η κατάθλιψη είναι κάτι που υπάρχει γενικότερα στην οικογένειά σας, τότε μιλήστε με τον έφηβο γιο ή την έφηβη κόρη σας για να δείτε μήπως και το παιδί σας πάσχει από κατάθλιψη.

Δείτε ποια είναι τα σημάδια που υποδεικνύουν πως το παιδί σας πάσχει από κατάθλιψη.

1. Βαθιά θλίψη

Ένα σημάδι εφηβικής κατάθλιψης είναι το να έχει το παιδί σας θλίψη που επιμένει για περισσότερες από δύο εβδομάδες, Οι έφηβοι που έχουν κατάθλιψη μπορεί να κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας ή να μιλούν για την αυτοκτονία ή να πληγώνουν τον εαυτό τους κάνοντας τομές στο δέρμα τους με μαχαίρι ή ξυράφι.

Εάν δεν αισθάνεστε πως ο έφηβος μπορεί να «ανοιχτεί» σε εσάς, στραφείτε στους φίλους του. Είναι πολύ σημαντικό να είστε φίλοι με τους φίλους του παιδιού σας. Μερικές φορές παρ’ όλες τις προσπάθειές τους οι γονείς μπορεί να είναι οι τελευταίοι που θα μάθουν ότι το παιδί τους έχει κατάθλιψη, γι’ αυτό οι φίλοι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμοι στο να εντοπίσουν τα συμπτώματα και σε ορισμένες περιπτώσεις να προειδοποιήσουν τους γονείς, όταν το παιδί τους κάνει κάποιες παρατηρήσεις που να δηλώνουν τάσεις αυτοκτονίας.

2. Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ή στο βάρος

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology επανεξέτασε το ρόλο του βάρους στην εφηβική κατάθλιψη και διαπίστωσε πως τα κορίτσια που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη σε σχέση με τα κορίτσια που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αν το παιδί σας φαίνεται να βασανίζεται για το βάρος του, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης.

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες είναι επίσης ένα σημάδι κατάθλιψης του εφήβου. Παρατηρήστε τι έχει αρχίσει ξαφνικά να τρώει περισσότερο ή λιγότερο το παιδί σας, προσέξτε για ξαφνικές αλλαγές στο βάρος του και μιλήστε μαζί του για να δείτε τι είναι αυτό που το ενοχλεί.

3. Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου και τις δραστηριότητές του

Οι έφηβοι που έχουν πάθει κατάθλιψη, συχνά εμφανίζουν αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου τους. Μερικοί από αυτούς τους έφηβους μπορεί ξαφνικά να παρουσιάζουν αϋπνία και έχουν σημαντική δυσκολία στον ύπνο, ενώ άλλοι αντίθετα μπορεί να κοιμούνται πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο.

Οι αλλαγές στα επίπεδα της δραστηριότητας των εφήβων μπορεί επίσης να είναι προειδοποιητικό σημάδι της κατάθλιψης στην εφηβεία. Μερικοί έφηβοι μπορεί να δείξουν σημάδια επιβράδυνσης των κινήσεών τους και ένα χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας απ’ ό,τι συνήθιζαν, ενώ άλλοι μπορεί να κάνουν πράγματα διαφορετικά από το συνηθισμένο, όπως να περπατάνε ξαφνικά νευρικά, να ξεκινήσουν να μασάνε τα νύχια τους ή να τραβάνε τα μαλλιά τους.

4. Αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά

Αν ένας έφηβος ξεκινήσει ξαφνικά να πίνει ποτά ή να κάνει χρήση παράνομων ουσιών, να είναι επιπόλαιος ή επιθετικός, αυτά μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια εφηβικής κατάθλιψης. Ένας έφηβος μπορεί να αισθάνεται πολύ απογοητευμένος από τη ζωή ή να αρχίσει να έχει αρνητική στάση απέναντί της. Οι έφηβοι μπορεί να νοιώθουν ένοχοι ή ότι δεν αξίζουν. Μπορεί να γίνουν κυκλοθυμικοί, οξύθυμοι, να ταράζονται και να αναστατώνονται εύκολα. Οι έφηβοι που έχουν κατάθλιψη μπορεί επίσης να εμφανίζουν δραστικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ψυχραιμίας τους.

5. Χαμηλή αυτοπεποίθηση

Ορισμένοι έφηβοι με κατάθλιψη μπορεί ξαφνικά να εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να μην ικανοποιούνται με την εμφάνισή τους ή να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστούν για το σχολείο ή άλλες εκδηλώσεις. Μερικοί έφηβοι μπορεί να επιζητούν συνεχώς διαβεβαιώσεις για την αξία τους από τους γονείς ή τους δασκάλους τους. Τα προειδοποιητικά σημάδια της κατάθλιψης στην περίοδο της εφηβείας περιλαμβάνουν αίσθημα αντιπάθειας του παιδιού για τον εαυτό του. Οι καταθλιπτικοί έφηβοι σκέφτονται αρνητικά και πολύ επικριτικά για τον εαυτό τους και αν το εντοπίσετε θα πρέπει να μιλήσετε με το παιδί σας για να καταλάβετε ποιος είναι ο λόγος που αισθάνεται έτσι.

6. Κοινωνική απόσυρση

Οι έφηβοι με κατάθλιψη συχνά αποσύρονται από την κοινωνική ζωή, απομακρύνονται από τους φίλους και την οικογένειά τους, δεν θέλουν πλέον να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούνται για να νοιώσει κάποιος ωραία. Οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν τις αλλαγές στην κανονική συμπεριφορά του παιδιού τους, όπως η απομόνωση και η άρνησή τους να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που συνήθιζαν να απολαμβάνουν στο παρελθόν, όπως και σε κοινωνικές δραστηριότητες με συνομηλίκους τους ή με μέλη της οικογένειάς τους.

7. Προβλήματα στο σχολείο

Μια ακόμα ένδειξη εφηβικής κατάθλιψης είναι οι δυσκολίες στο σχολείο, η μείωση των βαθμών και η έλλειψη συμμετοχής σε σχολικές αθλητικές εκδηλώσεις, σε συλλόγους, αλλά και εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι έφηβοι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στη συγκέντρωση, να έχουν δύσκολη χρονιά στο σχολείο και να δυσκολεύονται επίσης στη λήψη αποφάσεων. Κάποιοι μάλιστα μπορεί να αρνούνται ακόμα και να πάνε στο σχολείο.

8. Σωματικός πόνος

Οι έφηβοι με κατάθλιψη μπορεί επίσης να παραπονιούνται για σωματικά συμπτώματα, όπως ο πόνος που δεν έχει κάποια φανερή αιτία. Οι συχνοί πονοκέφαλοι, οι συχνοί στομαχόπονοι, αλλά και πόνοι σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να αποτελούν σημάδι της κατάθλιψης στην εφηβεία. Μπορεί ακόμα να διαμαρτύρονται ξαφνικά πως αισθάνονται πολύ κουρασμένοι, χωρίς ενέργεια. Οι έφηβοι που έχουν κατάθλιψη μπορεί επίσης να αρχίσουν να κλαίνε χωρίς εμφανή λόγο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει