8 συναρπαστικά στοιχεία για αγαπημένα λαχανικά

Οι επιστήμονες έχουν συντάξει έναν κατάλογο από συναρπαστικά γεγονότα σχετικά με τα αγαπημένα λαχανικά με τα οποία πολλοί από εμάς συνοδεύουμε τα πιάτα μας.

Η γαλοπούλα για παράδειγμα ταιριάζει πολύ με τα λαχανάκια Βρυξελλών, όμως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μπορούν να αντέξουν τα λαχανάκια Βρυξελλών στο πιάτο τους και αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό αφού γενικά αγαπούν το λάχανο. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Warwick στη Μεγάλη Βρετανία έχουν εξήγηση για αυτό καθώς και για πολλά άλλα.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα συναρπαστικά αυτά στοιχεία:

1. Δεν σας αρέσουν τα λαχανάκια Βρυξελλών; Κατηγορήστε τα γονίδιά σας

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν τη γεύση που έχουν τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας μιας παραλλαγής του γονιδίου που επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πικρία, λέει ο Graham Teakle του Πανεπιστημίου Warwick. Τα άτομα με αυτή την παραλλαγή γονιδίου είναι περισσότερο ευαίσθητα στην οξύτητα των φυτών, με αποτέλεσμα να προκαλείται η δυσάρεστη αυτή αίσθηση.

2. Τα καρότα δεν ήταν πάντοτε πορτοκαλί

Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Ασία και αρχικά ήταν λευκά και μωβ. Ωστόσο, αλλαγές στα γονίδια που ελέγχουν την παραγωγή της χρωστικής έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους αγρότες και καλλιεργητές με αποτέλεσμα να οδηγήσουν στα πορτοκαλί καρότα που γνωρίζουμε σήμερα.

3. Ο βρασμός καταστρέφει τις αντικαρκινικές ιδιότητες των λαχανικών

Ο βρασμός βλάπτει σοβαρά τις αντικαρκινικές ιδιότητες σε πολλά σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το πράσινο λάχανο. Αν θέλετε να πάρετε το μέγιστο όφελος από τα λαχανικά σας τότε θα πρέπει εξαιρέσετε τον βρασμό από τη διαδικασία της προετοιμασίας τους. Θα πρέπει να εξετάσετε να τα μαγειρεύετε στον ατμό, ή τηγανητά ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

4. Το κουνουπίδι δεν είναι ένα λουλούδι

Η εικόνα του κουνουπιδιού θυμίζει λουλούδι, αλλά δεν είναι. Είναι επί της ουσίας ένας πολλαπλασιασμός πολλών εκατομμυρίων μεριστωμάτων. Τα μεριστώματα είναι οι αυξανόμενες άκρες του βλαστού του φυτού από τις οποίες αναπτύσσονται όλα τα άλλα φυτικά όργανα. Το κουνουπίδι είναι μοναδικό στο είδος του.

5. Μερικά λαχανικά έχουν «φυλές» όπως τα σκυλιά

Κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κατσαρό λάχανο είναι διαφορετικές μορφές του ίδιου είδους και μπορούν να διασταυρωθούν μεταξύ τους για να βγουν νέες ποικιλίες.

6. Τα καρότα μπορούν να βοηθήσουν να βλέπετε στο σκοτάδι

Το έντονο πορτοκαλί χρώμα που έχει το καρότο ονομάζεται β-καροτένιο. Πρόκειται για μια ουσία απαραίτητη για την παραγωγή της βιταμίνης Α, που μετατρέπεται σε χρωστική ουσία του αμφιβληστροειδούς που χρησιμοποιείται από τα μάτια για να ανιχνεύει το φως. Ένα από τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης Α είναι η νυχτερινή τύφλωση. Ετσι, μπορεί πραγματικά τρώγοντας καρότα να βλέπει κανείς καλύτερα στο σκοτάδι.

7. Τα σταυρανθή λαχανικά αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών

Η χαρακτηριστική γεύση των σταυρανθών λαχανικών προέρχεται από μια οικογένεια χημικών ουσιών που ονομάζονται γλυκοζινόλες. Οταν τρώγεται η γλυκοζινόλη μετατρέπεται σε προστατευτική ουσία. Πολλά λαχανικά, επίσης, έχουν αντιοξειδωτικά και άλλα οφέλη για την υγεία.

8. Ο αρακάς και τα φασολάκια είναι καλά κηπευτικά

Αν θέλετε έναν καλύτερο κήπο, φυτέψτε αρακά και φασολάκια. Εκτός του ότι παρέχουν υγεία με την κατανάλωσή τους, συμβάλλουν και στη λίπανση του εδάφους σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει