9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα όνειρα

Ο καθένας από μας ονειρεύεται, κάθε βράδυ, κι όμως έχουμε την τάση να γνωρίζουμε τόσο λίγα για τα όνειρά μας. Από πού προέρχονται; Τι σημαίνουν; Μπορούμε να τα ελέγξουμε ή να τα ερμηνεύσουμε;

Διαβάστε εννιά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα όνειρά σας.

1. Τα όνειρα μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε πράγματα

Αν μελετάτε για ένα τεστ ή προσπαθείτε να μάθετε μια καινούργια εργασία, θα μπορούσατε να πάρετε έναν υπνάκο για λίγο. Ο λόγος; Οταν ο εγκέφαλος ονειρεύεται σας βοηθάει να μάθετε και να λύσετε προβλήματα, λένε ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Σε μια πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές αναφέρουν πως τα όνειρα είναι ο τρόπος που ο εγκέφαλος μεταποιεί, ενσωματώνει και κατανοεί τις νέες πληροφορίες. Για να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου σας και η ικανότητα του εγκεφάλου σας να μάθει, αποφύγετε τον θόρυβο στην κρεβατοκάμαρα, όπως την ανοιχτή τηλεόραση, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια και την ποιότητα των ονείρων σας.

2. Και οι γυναίκες έχουν οργασμούς κατά τη διάρκεια των ονείρων, όπως οι άνδρες

Μέχρι τώρα πιστεύαμε πως μόνο οι άνδρες μπορούν να έχουν οργασμούς κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Ομως, το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες. Αυτοί οι οργασμοί συνοδεύουν συχνά τα ερωτικά όνειρα, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια ενός ονείρου που δεν έχει ερωτικό χαρακτήρα. Οταν οι γυναίκες ονειρεύονται δεν είναι ασυνήθιστο να διογκωθούν και να λιπανθούν τα γεννητικά τους όργανα. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (Rapid Eye Movement, γνωστός ως ύπνος των γρήγορων κινήσεων του ματιού) που συμβαίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στους άνδρες, που μπορεί να έχουν στύση κατά τη διάρκεια του ύπνου REM ανεξάρτητα από το αν είδαν ή όχι ένα ερωτικό όνειρο.

3. Το πιο κοινό όνειρο: Το ταίρι σας σάς απατά

Αν έχετε ποτέ ξυπνήσει με κρύο ιδρώτα μετά από ένα όνειρο στο οποίο είδατε πως ο /η σύντροφός σας σάς απατά με τον καλύτερο φίλο/η σας δεν είστε οι μόνοι. Το πιο συχνά αναφερόμενο όνειρο παντρεμένων ανδρών και γυναικών είναι αυτό. Σε μία μελέτη που έγινε σχετικά με το θέμα, διαπιστώθηκε πως αποτελεί τον πιο συχνό εφιάλτη που στοιχειώνει τους περισσότερους ανθρώπους σε τακτική βάση. Συνήθως δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, αλλά είναι ένας κοινός και καθολικός φόβος των ανθρώπων ότι θα εξαπατηθούν και θα μείνουν μόνοι τους.

4. Μπορείτε να δείτε ακόμα και 12 όνειρα μέσα σε μία νύχτα

Δεν βλέπετε μόνο ένα όνειρο κάθε βράδυ. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως μπορείτε να δείτε δεκάδες απ’ αυτά αλλά δεν μπορείτε να τα θυμηθείτε. Ονειρευόμαστε κάθε 90 λεπτά σε όλη τη διάρκεια της νύχτας με κάθε κύκλο ονείρου να είναι μεγαλύτερος από τον προηγούμενο. Το πρώτο όνειρο της νύχτας είναι περίπου 5 λεπτά και το τελευταίο που βλέπει κανείς λίγο πριν ξυπνήσει μπορεί να διαρκεί από 45 λεπτά μέχρι μία ώρα. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δει περισσότερα από 100.000 όνειρα στη ζωή τους.

5. Μπορείτε να παραμείνετε σε ονειρική κατάσταση μετά το ξύπνημα

Σας έχει τύχει ποτέ να δείτε ένα τόσο όμορφο, τόσο τέλειο όνειρο που θα επιθυμούσατε να μπορούσατε να γυρίσετε πίσω στην κατάσταση του ύπνου για να το απολαύσετε λίγο παραπάνω; Μπορείτε! Απλά θα πρέπει να μείνετε ακίνητοι, να μην κουνήσετε ούτε ένα μυ! Ετσι θα παραμείνετε σε μια ημι-ονειρική κατάσταση για λίγα λεπτά. Ο καλύτερος τρόπος για να θυμάστε τα όνειρά σας είναι απλά να μένετε στη θέση σας όταν ξυπνάτε. Παραμείνετε στη θέση που ήσασταν μόλις ξυπνήσατε γιατί αυτή ήταν η θέση που είχατε ονειρευτεί. Αμέσως μόλις μετακινήσετε το σώμα σας, θα αποσυνδεθείτε από το όνειρο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

6. Ακόμα και τα περίεργα όνειρα μπορούν να ερμηνευθούν

Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψετε πως ένα παράξενο όνειρο που αφορά τη μητέρα σας μέσα σε μια χιονοθύελλα, μια καταιγίδα ή ένα λούνα παρκ μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με την πραγματική ζωή. Κι όμως, αν το ψάξετε λίγο, μπορείτε να βρείτε συμβολισμούς από κάθε όνειρο που βλέπετε. Η έννοια των ονείρων μας, αφορά πολλές φορές τα πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζουμε για τους εαυτούς μας και τον κόσμο γύρω μας. Αντί να αδιαφορήσετε γι’ αυτά τα όνειρα, σκεφτείτε πώς σας κάνουν να νοιώθετε. Εχουμε την τάση να απορρίπτουμε τα όνειρα που έχουν περίεργα στοιχεία κι όμως μπορούμε να ανακαλύψουμε αξιόλογα πράγματα αν τους δώσουμε σημασία. Μερικές φορές η καταιγίδα ή το λούνα παρκ μπορεί να είναι τα υλικά που μας επιτρέπουν να επεξεργαστούμε τη σειρά των συγκινήσεων που αισθανόμαστε για τη μητέρα μας και αν δώσουμε την απαραίτητη προσοχή, ενδεχομένως να βιώσουμε ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων.

7. Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα μπορεί να είναι ο τρόπος του μυαλού να μας πει κάτι

Εχετε τον ίδιο εφιάλτη ξανά και ξανά; Ισως θα πρέπει να εξετάσετε τα μηνύματα του επαναλαμβανόμενου ονείρου σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να απελευθερωθείτε απ’ αυτά. Για παράδειγμα, ένας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης μπορεί να περιλαμβάνει έναν άνθρωπο που έχετε χάσει, ή ένα πονεμένο δόντι. Αυτό το όνειρο μπορεί να έχει να πει κάτι για το στόμα σας και για τα λόγια σας. Δίνοντας προσοχή στα όνειρά σας μπορείτε να βελτιώσετε τον τρόπο που επικοινωνείτε.

8. Μπορείτε να ελέγξετε τα όνειρά σας

Εχετε δει την ταινία Inception; Η υπόθεσή της είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τα ηνία των ονείρων τους στα χέρια τους και να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό όμως μπορεί να είναι απλά μια φαντασίωση του Χόλιγουντ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας σε 3.000 άτομα, ο έλεγχος των ονείρων ή «τα διαυγή όνειρα» μπορεί να είναι κάτι ρεαλιστικό. Στην πραγματικότητα, το 64,9% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι γνώριζαν πως είχαν ονειρευτεί μέσα σε ένα όνειρο και το 34% είπαν πως μπορούν μερικές φορές να ελέγξουν τι συμβαίνει στα όνειρά τους. Αυτή, βέβαια, δεν είναι μια ικανότητα που έχει ο καθένας, αλλά μπορεί να την αναπτύξει. Η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα άτομα που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενους εφιάλτες. Γι’ αυτό πριν πάτε για ύπνο προσπαθήστε να πείτε στον εαυτό σας: «Αν δω και πάλι αυτό το όνειρο, πρέπει να προσπαθήσω να θυμηθώ ότι είναι μόνο ένα όνειρο». Οταν «μάθετε» να γνωρίζετε μέσα στον ύπνο σας ότι ονειρεύεστε, θα εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να αποφεύγει τους εφιάλτες. Τα διαυγή όνειρα ενισχύουν την ικανότητά σας να μάθετε από την ονειρική αυτή κατάσταση.

9. Δεν χρειάζεται να κοιμηθείτε για να ονειρευτείτε

Μπορείτε να ονειρευτείτε στο γραφείο σας, στη διάρκεια της εργασίας σας, στο αυτοκίνητο, ακόμα και σε αγώνα ποδοσφαίρου του παιδιού σας. Τα όνειρα που βλέπει κανείς ξύπνιος δεν πρέπει να συγχέονται με την αφηρημάδα. Πρόκειται απλά για την ενεργοποίηση της φαντασίας σας. Το πρώτο βήμα είναι να σκεφτείτε ένα πρόσφατο όνειρο που είδατε, κατά προτίμηση καλό. Στη συνέχεια, βρείτε μια ήρεμη, στοχαστική θέση και αναπολήστε εκείνη τη στιγμή, αφήνοντάς το να ξεδιπλωθεί ξανά. Αφήστε το να σας αναζωογονήσει. Το όνειρο που θα δείτε στον ξύπνιο σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο χαλάρωσης, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει το μυαλό σας να επεξεργαστεί  ένα αινιγματικό όνειρο. Δημιουργεί μια πιο ρευστή αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ασυνείδητο και στα τμήματα του μυαλού την ώρα που είστε ξύπνιοι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει