9 συμβουλές για το πώς θα μάθετε κολύμπι στο παιδί

Το να διδάξετε το παιδί σας να κολυμπά είναι πραγματικά κάτι πολύ δύσκολο. Τα παιδιά είναι γνωστό ότι είναι ανυπόμονα και απείθαρχα σε ό,τι έχει να κάνει με καινούργια πράγματα όπως είναι η εκμάθηση της κολύμβησης.

Εάν έχετε ένα παιδί ανήσυχο με θερμή ιδιοσυγκρασία και σχετικά δύσκολο και θέλετε να το μάθετε αυτό το καλοκαίρι πώς να κολυμπά, τσεκάρετε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα το καταφέρετε με τον πιο σωστό αλλά και λιγότερο κουραστικό (για εκείνο αλλά και για εσάς) τρόπο:

1. Πρώτα η ασφάλεια

Δεν θα πιστέψετε πόσοι πολλοί γονείς δεν σκέφτονται τα επικίνδυνα πράγματα που μπορεί να συμβούν κατά τη διδασκαλία εκμάθησης της κολύμβησης σε ένα παιδί. Είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός χώρος στη θάλασσα ή την πισίνα και το υγρό αυτό περιβάλλον είναι υγιεινό. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί παραμένει ενυδατωμένο. Φροντίστε να είστε ενήμεροι για το τι πρέπει να κάνετε για να τού προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες για περίπτωση τραυματισμού ή πνιγμού. Επίσης, φροντίστε να γνωρίζετε να κάνετε τεχνητές αναπνοές ή να υπάρχει δίπλα σας κάποιος που γνωρίζει ώστε να βοηθήσει αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί.

2. Σκεφτείτε τα παιχνίδια στην πισίνα

noodle-float

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως τα παιχνίδια στην πισίνα όπως τα σωσίβια ή οι ειδικοί ευέλικτοι πλωτήρες-μακαρόνια (noodle floats) μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού, αλλά αν δυσκολεύεστε να μάθετε στο παιδί σας να κολυμπά, αυτά τα παιχνίδια θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμα. Αν δεν θέλετε η προσοχή του παιδιού σας να αποσπαστεί από το κολύμπι, προσθέστε μερικά παιχνίδια για να μπορεί να τα συνδέσει με το κολύμπι, ώστε να παραμείνει ενεργό και να διασκεδάζει όλο το καλοκαίρι.

3. Σκεφτείτε να του φορέσετε μπρατσάκια

Δεν αρέσει σε κάθε παιδί η ιδέα να φορέσει μπρατσάκια αλλά αν το παιδί σας ενθουσιαστεί με αυτή τη σκέψη, τότε μπορείτε να θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό. Τα μπρατσάκια είναι εξαιρετικά σημαντικά, ειδικά όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά τη διδασκαλία εκμάθησης της κολύμβησης, δεδομένου ότι τότε είναι που το παιδί σας τα χρειάζεται περισσότερο.

4. Μην προσπαθήσετε να του μάθετε κολύμπι μόνοι σας

Αν είστε μονογονεϊκή οικογένεια ή αν απλά ο άλλος γονιός του παιδιού δεν μπορεί να σας βοηθήσει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, καλό είναι να ζητήσετε από κάποιο άλλο κοντινό σας πρόσωπο να σας βοηθήσει, όπως οι στενοί σας συγγενείς ή κάποια άλλη μαμά. Ακόμα κι αν έχετε συνηθίσει να φροντίζετε εσείς αποκλειστικά το μικρό σας, είναι πάντα καλύτερα να υπάρχει ένας ακόμα έμπειρος κολυμβητής δίπλα για να σας βοηθήσει. Επιπλέον, έτσι, το παιδί θα μάθει πολύ πιο γρήγορα με δύο διαφορετικά είδη διδασκαλίας σε ένα μόλις μάθημα.

5. Διδάξτε στο παιδί σας να αναπνέει κάτω από το νερό

Ενα άλλο βήμα στη διαδικασία είναι να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας γνωρίζει πώς να αναπνεύσει κάτω από το νερό. Ενας από τους καλύτερους τρόπους για να το μάθει αυτό είναι με τη μέθοδο της μέτρησης. Παρακολουθήστε το παιδί σας να κάνει φυσαλίδες υποβρύχια και μετρήστε μέχρι το πέντε. Είναι σημαντικό να τελειοποιήσει την τεχνική της αναπνοής μέσα και έξω από το νερό ώστε να καταφέρει να κολυμπήσει σωστά.

6. Διδάξτε στο παιδί σας να επιπλέει

Τα παιδιά δυσκολεύονται να μάθουν να επιπλέουν. Παρά το γεγονός ότι απαιτεί πολλή υπομονή και σιγουριά, αξίζει πραγματικά τον κόπο, δεδομένου ότι το να επιπλέει κανείς στη θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας για το θέμα της ασφάλειας. Στην αρχή το μικρό σας θα αγωνιστεί για να τα καταφέρει και αυτή η ένταση μπορεί να το αποθαρρύνει. Εξηγήστε στο παιδί ότι θα πρέπει να χαλαρώσει, αν θέλει να μάθει να επιπλέει. Προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε κατ’ αρχήν να ξαπλώσει πίσω είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα. Αυτό θα χρειαστεί αρκετές απόπειρες και διαβεβαιώσεις από την πλευρά σας αλλά τόσο το παιδί όσο και εσείς στο τέλος θα μείνετε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα.

7. Διδάξτε στο παιδί πώς να κλωτσάει με τα πόδια του

Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να κλωτσάει με τα πόδια του. Ζητήστε του κατ’ αρχήν να το κάνει όπως το ψαλίδι και στη συνέχεια να προσπαθήσει να κάνει όσο πιο πολλές μπουρμπουλήθρες μπορεί με τα πόδια του. Ετσι, η εκμάθηση θα γίνει ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, αφού θα του ζητήσετε κάθε φορά να αυξάνει τον αφρό που σηκώνει. Βοηθήστε το παιδί σας για να απολαύσετε μαζί το μάθημα. Από τη στιγμή που θα έχει αποκτήσει τις βασικές δεξιότητες, μπορείτε να αρχίσετε να το διδάσκετε πώς να κάνει «χεριές», καθώς και πιο εξελιγμένες τεχνικές κολύμβησης.

8. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Αν φαίνεται πως είναι αδύνατο να καταφέρετε να μάθετε το παιδί σας κολύμπι, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Επιλέξτε κάποια επαγγελματικά μαθήματα κολύμβησης από κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία. Αυτός θα έχει τον τρόπο του να διδάξει το παιδί σας πώς να κολυμπήσει.

9. Να είστε υπομονετικοί

Ενας από τους καλύτερους τρόπους για να διδάξετε το μικρό σας είναι να εμφανίζεστε όσο πιο υπομονετικοί γίνεται και να μην αντιδράτε υπερβολικά όταν το παιδί αναζητήσει βοήθεια από εσάς. Ο καθένας έχει διαφορετικό στιλ μάθησης και ταχύτητας κι αυτό πρέπει να το έχετε κατά νου, ώστε να καταφέρετε τελικά ακολουθώντας τους ρυθμούς του παιδιού σας να το μάθετε να κολυμπά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει