Η Δίαιτά σου σε ‘Ρίχνει’; Ο Κρυφός Κίνδυνος των Χαμηλών Θερμίδων

Η Δίαιτά σας, σας Προκαλεί Κατάθλιψη; Μια Νέα Μελέτη Προβληματίζει

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health εντόπισε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των διατροφών χαμηλών θερμίδων και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες και τα άτομα που είναι υπέρβαρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι περιοριστικές διατροφικές συνήθειες στην ψυχική τους υγεία.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ένα θρεπτικό διατροφικό πρότυπο, πλούσιο σε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχες πρωτεΐνες, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Αντίθετα, οι δίαιτες που είναι βαριές σε υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη συνήθως συνδέονται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Ωστόσο, η νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως στο πώς οι δίαιτες που περιορίζουν τις θερμίδες ή συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική μας διάθεση.

Τα Δεδομένα της Έρευνας: Ποιοι Κινδυνεύουν Περισσότερο;

Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή τη σύνδεση, οι επιστήμονες άντλησαν δεδομένα από 28.525 ενήλικες (14.329 γυναίκες και 14.196 άνδρες) που συμμετείχαν στην εθνική έρευνα υγείας και διατροφής των ΗΠΑ (NHANES) μεταξύ 2007-2018.

Τα διατροφικά πρότυπα των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκαν σε 4 ομάδες:

  1. Θερμιδικά περιοριστικές δίαιτες (π.χ. για απώλεια βάρους)

  2. Θρεπτικά περιοριστικές δίαιτες (χαμηλές σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι, υδατάνθρακες κ.λπ.)

  3. Καθιερωμένα διατροφικά πρότυπα (π.χ. προσαρμοσμένα για διαβήτη)

  4. Καμία συγκεκριμένη δίαιτα

Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλών θερμίδων είχαν υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ συμπτωμάτων κατάθλιψης (PHQ-9) σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούσαν κάποια δίαιτα.

Η σύνδεση ήταν ακόμη ισχυρότερη σε συγκεκριμένες ομάδες:

  • Υπέρβαρα άτομα: Όσοι ήταν υπέρβαροι και ακολουθούσαν θερμιδικά περιοριστικές δίαιτες είχαν σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης.

  • Άνδρες: Οι δίαιτες που περιόριζαν θρεπτικά συστατικά (π.χ. λίπος ή υδατάνθρακες) συνδέθηκαν με υψηλότερα γνωσιακά-συναισθηματικά συμπτώματα (που αφορούν τη σχέση σκέψεων και συναισθημάτων) στους άνδρες.

Γιατί οι Δίαιτες Χαμηλών Θερμίδων Μπορεί να Είναι Επιβλαβείς;

Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που έδειχναν ότι οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων βελτιώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Οι ερευνητές δίνουν μια πιθανή εξήγηση για αυτή την αντίφαση:

«Αυτή η απόκλιση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι προηγούμενες μελέτες ήταν κυρίως τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCTs), όπου οι συμμετέχοντες τηρούσαν προσεκτικά σχεδιασμένες δίαιτες που εξασφάλιζαν ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών».

Αντίθετα, στην πραγματική ζωή, οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων συχνά οδηγούν σε διατροφικές ελλείψεις (ιδιαίτερα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα) και προκαλούν φυσιολογικό στρες, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Άλλες πιθανές εξηγήσεις μπορεί να είναι η αποτυχία απώλειας βάρους ή οι συνεχείς αυξομειώσεις βάρους (weight cycling).

Οι Διαφορές στα Φύλα: Γιατί οι Άνδρες Είναι πιο Ευάλωτοι;

Για να εξηγήσουν τις διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των φύλων, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η γλυκόζη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι κρίσιμα για την υγεία του εγκεφάλου. «Οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες (γλυκόζη) ή λιπαρά (ωμέγα-3) μπορεί θεωρητικά να επιδεινώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τα γνωσιακά-συναισθηματικά συμπτώματα, ειδικά στους άνδρες που έχουν μεγαλύτερες διατροφικές ανάγκες», προτείνουν.

Περιορισμοί και Επόμενα Βήματα: Η Γνώμη των Ειδικών

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για την αιτιότητα. Ωστόσο, τα ευρήματα είναι αρκετά ισχυρά για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο καθηγητής Sumantra Ray, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου NNEdPro, σχολιάζει: «Αυτή η μελέτη προστίθεται στα αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν τα διατροφικά πρότυπα με την ψυχική υγεία, εγείροντας σημαντικά ερωτήματα για το κατά πόσον οι περιοριστικές δίαιτες, που είναι χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για τη γνωστική υγεία, όπως τα ωμέγα-3 και η βιταμίνη Β12, μπορεί να πυροδοτήσουν καταθλιπτικά συμπτώματα».

Απαιτούνται περαιτέρω καλά σχεδιασμένες μελέτες για να συνεχιστεί αυτή η σημαντική γραμμή έρευνας, αλλά το μήνυμα είναι σαφές: η προσέγγιση της απώλειας βάρους δεν πρέπει να αγνοεί τις πιθανές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.

 

[via]

Μπορεί επίσης να σας αρέσει