Περισσότερα παιδιά είναι παχύσαρκα παρά υποσιτισμένα, δηλώνει η Unicef

Η παχυσαρκία μεταξύ των παιδιών και των νέων είναι πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα, σύμφωνα με μια σημαντική μελέτη της φιλανθρωπικής οργάνωσης Unicef. Για πρώτη φορά, υπάρχουν περισσότερα παιδιά στον κόσμο που είναι παχύσαρκα παρά υποσιτισμένα.
Περίπου 1 στα 10 άτομα ηλικίας 5 έως 19 ετών – περίπου 188 εκατομμύρια παιδιά και νέοι – θεωρείται ότι πλήττονται από την παχυσαρκία. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή την κατάσταση σε μια στροφή από τις παραδοσιακές διατροφές σε αυτές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες είναι σχετικά φθηνές και πλούσιες σε θερμίδες. Η Unicef, ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, καλεί τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τις διατροφές των παιδιών από ανθυγιεινές ουσίες και να σταματήσουν τη βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφών από την παρέμβαση σε πολιτικές αποφάσεις.
Παχυσαρκία και κακή διατροφή
Όταν οι ειδικοί υγείας αναφέρονταν σε υποσιτισμένα παιδιά, αυτό συνήθως ερμηνευόταν ως παιδιά που ήταν υποweight. Όχι πια – αυτός ο όρος αναφέρεται τώρα και στην επίδραση της παχυσαρκίας στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Ακόμα και σε φτωχές χώρες, αυτό είναι πλέον μια πραγματική ανησυχία.
Τα παιδιά θεωρούνται υπέρβαρα όταν είναι σημαντικά βαρύτερα από το υγιές βάρος για την ηλικία, το φύλο και το ύψος τους. Η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή μορφή υπέρβαρου και σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιοαγγειακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους αργότερα στη ζωή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, η καλή διατροφή, συμπεριλαμβανομένων πολλών φρούτων, λαχανικών και πρωτεϊνών, παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη, την γνωστική ανάπτυξη και την ψυχική υγεία. Ωστόσο, πολλές παραδοσιακές διατροφές αντικαθίστανται από υπερ-επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες είναι συχνά πλούσιες σε ζάχαρη, άμυλο, αλάτι, ανθυγιεινά λίπη και πρόσθετα.
Η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, Catherine Russell, δηλώνει ότι οι προκλήσεις που θέτει η παχυσαρκία δεν πρέπει να υποτιμώνται. Είπε ότι είναι “μια αυξανόμενη ανησυχία” που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.
1 στα 10 είναι πλέον παχύσαρκα
Ο υποσιτισμός – που μπορεί να εκδηλωθεί ως σπατάλη και καθυστέρηση ανάπτυξης – παραμένει σημαντικό πρόβλημα στα παιδιά κάτω των πέντε ετών σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία από την Unicef – μια μελέτη που βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερες από 190 χώρες – δείχνουν ότι η επικράτηση των υποσιτισμένων παιδιών ηλικίας 5-19 ετών έχει μειωθεί από το 2000, από σχεδόν 13% σε 9,2%. Οι δείκτες παχυσαρκίας, ωστόσο, έχουν αυξηθεί από το 3% στο 9,4%, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν 1 στα 10 παιδιά είναι πλέον παχύσαρκα. Ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών – που περιλαμβάνει και τα παχύσαρκα – έχει επίσης αυξηθεί, με αποτέλεσμα 1 στα 5 παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους να είναι υπέρβαρα. Αυτό υπολογίζεται σε περίπου 391 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως.
Η παχυσαρκία υπερβαίνει πλέον τον υποσιτισμό σε όλες τις περιοχές του κόσμου, εκτός από την υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία. Οι υψηλότεροι δείκτες παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών και των νέων παρατηρούνται σε ορισμένες από τις πολιτείες των Ειρηνικών νησιών, συμπεριλαμβανομένων των Νιούε (38%), των Νήσων Κουκ (37%) και του Ναούρου (33%). Ωστόσο, πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας. Μεταξύ των 5-19 ετών, το 27% είναι παχύσαρκα στη Χιλή, το 21% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 21% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Catherine Russell της Unicef δηλώνει: “Σε πολλές χώρες βλέπουμε το διπλό βάρος του υποσιτισμού – την ύπαρξη καθυστέρησης ανάπτυξης και παχυσαρκίας. Αυτό απαιτεί στοχευμένες παρεμβάσεις. Θρεπτικές και προσιτές τροφές πρέπει να είναι διαθέσιμες σε κάθε παιδί για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξή τους. Χρειαζόμαστε επειγόντως πολιτικές που να υποστηρίζουν τους γονείς και τους φροντιστές να έχουν πρόσβαση σε θρεπτικές και υγιεινές τροφές για τα παιδιά τους.”
Κάλεσμα για δράση
Η Unicef προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις στην υγεία και το οικονομικό κόστος του να μην κάνουμε τίποτα είναι δυνητικά τεράστια. Η έκθεση εκτιμά ότι μέχρι το 2035, η παγκόσμια οικονομική επίδραση της υπερβολικής βάρους και της παχυσαρκίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (2,95 τρισεκατομμύρια λίρες) ετησίως. Καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων σήμανσης και μάρκετινγκ τροφίμων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει νομικά μέτρα για την προστασία των διατροφών των παιδιών αφαιρώντας τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές από τα σχολικά κυλικεία, εισάγοντας φόρους σε ανθυγιεινές τροφές και ποτά και ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς τροφίμων να κάνουν αλλαγές στα προϊόντα – γνωστές ως αναδιατύπωση – για να περιορίσουν τις ανθυγιεινές ουσίες και τους επιβλαβείς υποκατάστατους. Η έκθεση καλεί επίσης στην πολιτική να προστατεύεται από την παρέμβαση της βιομηχανίας υπερ-επεξεργασμένων τροφών. Οι παραγωγοί υπερ-επεξεργασμένων τροφών και ποτών θα μπορούσαν να απαγορευτούν από την εμπλοκή στην ανάπτυξη και την εφαρμογή πολιτικής και οποιαδήποτε πολιτική λόμπι της βιομηχανίας θα πρέπει να αναφέρεται επίσημα.