Το επόμενο σούπερφουντ; Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τις εντυπωσιακές οφέλεις του Kimchi για την υγεία

Νέες έρευνες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ζυμωμένου kimchi μπορεί να βελτιώσει σημαντικούς δείκτες υγείας, όπως το σάκχαρο και η αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη του Κολλεγίου Γεωργίας, Υγείας και Φυσικών Πόρων (CAHNR) εξέτασε τις επιπτώσεις του kimchi, ενός παραδοσιακού κορεατικού πιάτου που κερδίζει δημοτικότητα παγκοσμίως.

Το kimchi παρασκευάζεται συνήθως από ζυμωμένο λάχανο και ραπανάκι, αρωματισμένο με αλάτι, πιπέρι τσίλι, σκόρδο και τζίντζερ. Παρά τη σχετική ασυνήθιστη παρουσία του στις ΗΠΑ στο παρελθόν, πλέον είναι ευρέως διαθέσιμο στα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Η ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews, συνοψίζει τα ευρήματα από εννέα μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 2011 και 2023. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζυμωμένου kimchi συνδέεται με βελτιώσεις στο σάκχαρο νηστείας, τις τριγλυκερίδες και την αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν kimchi είχαν μείωση στο σάκχαρο νηστείας κατά 1,93 mg/dL, στις τριγλυκερίδες κατά 28,88 mg/dL και στην συστολική και διαστολική πίεση κατά 3,48 mmHg και 2,68 mmHg αντίστοιχα.

Έκπληξη με τα επίπεδα νατρίου
Το γεγονός ότι το kimchi μείωσε την αρτηριακή πίεση είναι εκπληκτικό, καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα νατρίου, το οποίο συνήθως συνδέεται με υψηλή πίεση. «Αυτό υποδηλώνει ότι άλλα συστατικά του kimchi, όπως τα ωφέλιμα βακτήρια, εξισορροπούν την υπερτασική επίδραση του νατρίου», εξηγεί η Seoeun Ahn, η ερευνήτρια που ηγήθηκε της μελέτης.

Παγκόσμιες επιπτώσεις και μελλοντικές έρευνες
Η μελέτη δεν παρέχει μόνο μια μετα-ανάλυση των υφιστάμενων ερευνών, αλλά βοηθά στη γνωριμία αυτού του παραδοσιακού κορεατικού πιάτου σε ένα ευρύτερο επιστημονικό κοινό. Δεδομένου ότι όλες οι συμπεριλαμβανόμενες έρευνες πραγματοποιήθηκαν στην Κορέα μεταξύ ασιατικών πληθυσμών, τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν ακόμη για άλλες ομάδες. Ωστόσο, η εργασία θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές έρευνες στις ΗΠΑ, όπου διαφέρουν οι διατροφικές συνήθειες και η πληθυσμιακή ποικιλομορφία.

«Θα ήταν πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί μια παρέμβαση μελέτη στις ΗΠΑ», λέει η Ahn. «Έτσι θα μπορούσαμε να δούμε αν τα ευρήματα αυτής της μετα-ανάλυσης μπορούν να γενικευτούν σε πιο ποικιλόμορφους πληθυσμούς.»

Παραπομπή: «Effects of Fermented Kimchi Consumption on Anthropometric and Blood Cardiometabolic Indicators: A Systematic Review and Meta-Analysis of Intervention Studies and Prospective Cohort Studies» από τους Seoeun Ahn, Manije Darooghegi Mofrad, Briana M Nosal, Ock K Chun και Hyojee Joung, 14 Νοεμβρίου 2024, Nutrition Reviews.

via

Μπορεί επίσης να σας αρέσει