Δίαιτες κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου: Νέα Μελέτη Αποκαλύπτει 3 Προστατευτικές Επιλογές

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, και η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας. Νέα έρευνα υπογραμμίζει τον ρόλο της διατροφής στην μείωση του κινδύνου.
Μια νέα μελέτη συνδέει την κατανάλωση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής με 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, τα φρέσκα προϊόντα και τα υγιή λίπη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου.
Καρκίνος του Παχέος Εντέρου: Μια Σύγχρονη Απειλή
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια συχνή μορφή καρκίνου. Στην πραγματικότητα, είναι ο τέταρτος συχνότερος τύπος καρκίνου και η τέταρτη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές αναζητούν συνεχώς συμπεριφορές του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μία από αυτές τις συμπεριφορές είναι αυτό που τρώμε και πώς σχετίζεται με τη φλεγμονή, καθώς υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης φλεγμονής με τον καρκίνο του παχέος εντέρου (καθώς και με άλλους τύπους καρκίνου).
Για παράδειγμα, έχει υποδειχθεί ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με μικρή θρεπτική αξία, το αλκοόλ και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα μας. Αλλά ολόκληρα, φυσικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη, προβιοτικά και άπαχη πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.
Η Σύνδεση Φλεγμονής και Διατροφής με τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου
Για να αυξήσουν την κατανόησή τους σχετικά με το πώς ορισμένα διατροφικά πρότυπα επηρεάζουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ερευνητές από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη συνεργάστηκαν για να αναλύσουν δεδομένα από διάφορες μεγάλες μελέτες. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο The American Journal of Clinical Nutrition. Ας αναλύσουμε τι βρήκαν.
Πώς Διεξήχθη Αυτή η Μελέτη;
Για αυτήν την ανάλυση, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από έξι μελέτες σε σχεδόν 1 εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες (πάνω από 500.000 γυναίκες και πάνω από 400.000 άνδρες) από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Οι ερευνητές συνέλεξαν δημογραφικές, κλινικές πληροφορίες και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής που θα προσαρμόζονταν κατά τη διάρκεια στατιστικών αναλύσεων. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μέσο όρο 15 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν πάνω από 16.500 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, τα οποία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για να αναλύσουν τα διατροφικά πρότυπα. Συγκεκριμένα, εξέτασαν πάνω από 800 τρόφιμα και ποτά και συνέκριναν τα διατροφικά πρότυπα των ατόμων με τρία υγιεινά πρότυπα διατροφής που βασίζονται στην έρευνα: τη δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, την αντιφλεγμονώδη δίαιτα και τον δείκτη υγιεινής διατροφής ή HEI-15, ο οποίος αξιολογεί τη συνολική ποιότητα της διατροφής.
Οι ερευνητές εναρμόνισαν τα δεδομένα των τροφίμων, μεταφέροντάς τα όλα στις ίδιες μετρήσεις για σύγκριση. Στη συνέχεια, τα χρησιμοποίησαν για να βαθμολογήσουν τους συμμετέχοντες με βάση κάθε ένα από τα υγιεινά διατροφικά πρότυπα. Με βάση τις βαθμολογίες τους, τοποθετήθηκαν σε πεντημόρια (μία από τις πέντε ομάδες) για σύγκριση.
Τα Αποτελέσματα: Οι Καλύτερες Δίαιτες για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου
Οι στατιστικές αναλύσεις υποδηλώνουν ότι όσοι είχαν τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα:
- Οι συμμετέχοντες στο υψηλότερο πεντημόριο της δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είχαν 18% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνους στο χαμηλότερο πεντημόριο.
- Για την ίδια σύγκριση, παρόμοιες μειώσεις κινδύνου παρατηρήθηκαν για την αντιφλεγμονώδη δίαιτα (16% μειωμένος κίνδυνος) και τον HEI-2015 (20% μειωμένος κίνδυνος).
Μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι ένα είδος δίαιτας που μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη – δηλαδή είναι γεμάτη με τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και τα τρία αυτά διατροφικά πρότυπα είναι παρόμοια, δίνοντας έμφαση στην υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών και ψαριών ή θαλασσινών, καθώς και στη χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων ποτών.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν πρόσθετες μελέτες εκτός των πληθυσμών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς δεν μπορούν να συμπεράνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν για άλλους πληθυσμούς. Επίσης, τα διαιτητικά δεδομένα που μετρήθηκαν με ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων είναι επιρρεπή σε σφάλματα μέτρησης και μεροληψία. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων στις διάφορες μελέτες. Και όπως συμβαίνει με κάθε παρατηρησιακή μελέτη, ενδέχεται να υπάρχουν συγχυτικοί παράγοντες που δεν λαμβάνονται υπόψη.
Πρακτικές Συμβουλές για μια Αντιφλεγμονώδη Δίαιτα
Και τα τρία αυτά υγιεινά διατροφικά πρότυπα εστιάζουν στη συμπερίληψη πολλών φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, σπόρων, οσπρίων, γαλακτοκομικών προϊόντων (ειδικά γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ), υγιεινών λιπών και άπαχης πρωτεΐνης. Και όταν φτάνει στο παρασκήνιο, και τα τρία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Εάν δεν συμπεριλαμβάνετε επί του παρόντος αυτούς τους τύπους τροφίμων στην ημέρα σας, ξεκινήστε προσθέτοντας ένα ή δύο. Και αν τρώτε πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως πατατάκια, σόδα, επεξεργασμένα κρέατα και καραμέλες, ξεκινήστε να αντικαθιστάτε μερικά από αυτά με αντιφλεγμονώδεις επιλογές. Για παράδειγμα, αν θέλετε κάτι τραγανό, επιλέξτε ξηρούς καρπούς ή καρότα αντί για πατατάκια. Αν η σόδα είναι το αγαπημένο σας ποτό, δοκιμάστε ένα άλλο αφρώδες ποτό, όπως ανθρακούχο νερό εμποτισμένο με φρούτα και βότανα. Σκεφτείτε να ενσωματώσετε περισσότερα τρόφιμα που καταπολεμούν τη φλεγμονή στη διατροφή σας σαν μια υγιεινή καθημερινή συνήθεια.
Τροφές που Μειώνουν τον Κίνδυνο Καρκίνου του Παχέος Εντέρου
Αν ψάχνετε για τρόφιμα για να αρχίσετε να προσθέτετε σήμερα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ξεκινήστε με τα κορυφαία έξι: μπρόκολο, γάλα, καρύδια, όσπρια, φιστίκια και καρπούζι. Για ιδέες για σνακ που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, δοκιμάστε γιαούρτι, εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς, μήλα και σάλτσα και γουακαμόλε. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η κατανάλωση περισσότερων βαθιών πορτοκαλί φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Και θυμηθείτε ότι η πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας περιλαμβάνει μια ολιστική προοπτική για την υγεία. Έτσι, εκτός από την ενσωμάτωση περισσότερων αντιφλεγμονωδών τροφών, κινήστε το σώμα σας πιο συχνά, μειώστε τα επίπεδα στρες σας και στοχεύστε σε άφθονο ποιοτικό ύπνο.
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω για να μειώσω τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;
Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων (αλλαντικά), τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κόκκινου κρέατος (ειδικά ψημένου σε υψηλή θερμοκρασία), και υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ. Η κατανάλωση αυτών των τροφών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονής και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου;
Ναι, η τακτική σωματική άσκηση είναι σημαντικός παράγοντας πρόληψης. Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου;
Ενώ ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι ορισμένα συμπληρώματα, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D, ενδέχεται να προσφέρουν κάποια προστασία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα. Η διατροφή μέσω των τροφών είναι η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών.
