Τα Οφέλη του Ελαιολάδου για την Υγεία: Μια Εξερεύνηση

Το ελαιόλαδο αποτελεί εδώ και καιρό βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας, αλλά η απήχησή του εκτείνεται πολύ πέρα από τη γεύση. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία που υποστηρίζονται από δεκαετίες ερευνών. Μελέτες συνδέουν την τακτική κατανάλωση ελαιολάδου με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, από χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου έως βελτιωμένη στυτική λειτουργία.
Γιατί το ελαιόλαδο είναι υγιεινό
Αν και τα οφέλη του ελαιολάδου συχνά αποδίδονται στα μονοακόρεστα λιπαρά του, τα οποία είναι υγιεινά για την καρδιά, ο καρδιολόγος της Mayo Clinic, Stephen L. Kopecky, MD, λέει ότι η έλλειψη επεξεργασίας μπορεί να είναι εξίσου σημαντική.
Η πιο υγιεινή μορφή ελαιολάδου – το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) – παρασκευάζεται βασικά με τον ίδιο τρόπο που παρασκευαζόταν πριν από 2.000 χρόνια στην αρχαία Ρώμη, λέει ο Δρ Kopecky, ο οποίος εξετάζει ασθενείς στην Κλινική Καρδιαγγειακής Υγείας στην Mayo Clinic στο Rochester της Μινεσότα. “Παίρνετε ελιές, τις πιέζετε και συλλέγετε το λάδι σε έναν κουβά και αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει καμία επεξεργασία.”
Πολλά άλλα έλαια – όπως το κραμβέλαιο, το καρθαμέλαιο, το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο – υποβάλλονται σε χημικές επεξεργασίες για να καλύψουν την οσμή και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής. Αυτό δεν συμβαίνει με το EVOO. “Αυτό που παίρνετε από την ελιά είναι αυτό που βάζουν στο μπουκάλι και σας πουλάνε”, λέει ο Δρ Kopecky.
Αυτή η ελάχιστη επεξεργασία διατηρεί τις αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του EVOO, δίνοντάς του ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων ελαίων.
Ποια είναι τα βασικά οφέλη του ελαιολάδου;
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαιολάδου είναι ζωτικής σημασίας επειδή η φλεγμονή οδηγεί σε πολλές χρόνιες ασθένειες. “Αυτή είναι μια από τις μεγάλες αιτίες καρδιακών παθήσεων, η οποία είναι η Νο. 1 αιτία θανάτου σε αυτή τη χώρα”, λέει ο Δρ Kopecky.
Μειώνοντας τη φλεγμονή, το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλες καταστάσεις που προκαλούνται από φλεγμονή, όπως η νόσος του Alzheimer, η αρθρίτιδα, η στυτική δυσλειτουργία, η άνοια και η κολπική μαρμαρυγή.
Αυτά τα οφέλη ήταν σαφή σε μια μεγάλη, μακροχρόνια ερευνητική μελέτη – που ονομάζεται μελέτη PREDIMED – η οποία εξέτασε πώς η μεσογειακή διατροφή, ειδικά το ελαιόλαδο, επηρεάζει τις καρδιακές παθήσεις, λέει ο Δρ Kopecky. “Επωφελήθηκε όλα αυτά τα πράγματα”, λέει. “Και ήταν πραγματικά κάπως εκπληκτικό που ήταν τόσο ευεργετικό, και ήταν σε μια προοπτική, τυχαιοποιημένη δοκιμή.”
Πέρα από τη μείωση της φλεγμονής, το ελαιόλαδο υποστηρίζει την υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. “Βοηθά το ενδοθήλιο, που είναι η επένδυση των αρτηριών σας”, εξηγεί ο Δρ Kopecky. “Αυξάνει τη διαθεσιμότητα νιτρικού οξειδίου, το οποίο βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να μεγαλώσουν και να διασταλούν, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει τη ροή του αίματος.”
Επιπλέον, το ελαιόλαδο επηρεάζει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου – την κοινότητα μικροοργανισμών που ζουν στην πεπτική οδό, όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. “Είναι κάπως το ευρέως διαδεδομένο όφελος που οι άνθρωποι δεν περίμεναν πραγματικά να δουν”, λέει ο Δρ Kopecky.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο για μέγιστο όφελος
Για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη, δώστε προσοχή στον τύπο του ελαιολάδου που χρησιμοποιείτε και στον τρόπο χρήσης του. Από τους τρεις κύριους τύπους ελαιολάδου – εξαιρετικό παρθένο, παρθένο και ραφιναρισμένο – το EVOO είναι το λιγότερο επεξεργασμένο και το πιο υγιεινό.
Αυτή η υγιεινή φήμη έχει οδηγήσει ορισμένους influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δημοσιεύουν βίντεο με λήψεις καθημερινών “σφηνάκια ελαιολάδου”. Αλλά ο Δρ Kopecky λέει ότι το ελαιόλαδο παρέχει μέγιστο όφελος όταν ενσωματώνεται στα γεύματα. “Συνιστούμε να μην το πίνετε απλώς ως συμπλήρωμα”, λέει. “Δεν μπορείτε να πείτε, ‘Θα έχουμε ένα σφηνάκι ελαιόλαδο τρεις φορές την ημέρα’. Αυτό δεν είναι πραγματικά καλό.”
Ευτυχώς, η ευελιξία του ελαιολάδου το καθιστά εύκολο στο μαγείρεμα. “Βάζετε ελαιόλαδο με λίγη ντομάτα ή κρεμμύδι ή σκόρδο, μερικά άλλα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι – οτιδήποτε – και το ανακατεύετε”, λέει ο Δρ Kopecky. “Βάλτε το σε λαχανικά, μπρόκολο, σπαράγγια, ψωμί – είναι μια πολύ νόστιμη σάλτσα σε πολλά τρόφιμα.” Ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο είναι ως σάλτσα σαλάτας – ο Δρ Kopecky προτείνει να προσθέσετε βότανα, μπαχαρικά ή σκόρδο. “Χρησιμοποιήστε το στα τρόφιμα για να βελτιώσετε τη γεύση και φάτε αργά το γεύμα σας”, λέει.
Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο είναι να ανακατέψετε τα αγαπημένα σας λαχανικά σε αυτό και να τα ψήσετε, για ένα απλό και γευστικό πιάτο.
Το ελαιόλαδο έχει χαμηλό σημείο καπνού, οπότε αν μαγειρεύετε με αυτό, χρησιμοποιήστε χαμηλότερη θερμοκρασία. Η υψηλή θερμότητα, όπως το τηγάνισμα, μπορεί επίσης να μειώσει τα οφέλη του για την υγεία.
Αντικατάσταση ανθυγιεινών λιπαρών με ελαιόλαδο
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ελαιολάδου μπορεί να είναι αυτό που αντικαθιστά. “Εφόσον κάνετε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο την κύρια πηγή λίπους στη διατροφή σας, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άλλα πράγματα που δεν τρώτε – κορεσμένα ζωικά λίπη, λίπος βουτύρου, λίπος γάλακτος”, λέει ο Δρ Kopecky.
Επισημαίνει ότι το ελαιόλαδο σπάνια εμφανίζεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Έτσι, εάν το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λίπους στη διατροφή σας, είναι ένα σημάδι ότι τρώτε πιο φρέσκα, πιο υγιεινά γεύματα. “Αυτό σημαίνει ότι δεν τρώτε τόσες πολλές εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές, κάτι που είναι μια μεγάλη αιτία ασθενειών σε αυτή τη χώρα”, λέει ο Δρ Kopecky.
