Αέριο μειώνει αποτελεσματικά το οίδημα των αρθρώσεων

Ενα αέριο που σχετίζεται με τη μυρωδιά των κλούβιων αυγών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αποτελεσματικά το οίδημα των αρθρώσεων, σύμφωνα με έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξελίξεις στη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Οι επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter έχουν ανακαλύψει ότι ένα νέο φάρμακο που έχει την ιδιότητα να παράγει το αέριο υδρόθειο (H2S), μειώνει αποτελεσματικά το οίδημα και τη φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Για χρόνια, το H2S εθεωρείτο ως ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες υποπροϊόν το οποίο είναι διαβρωτικό, εύφλεκτο και εκρηκτικό. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει τώρα μια εντελώς πιο ήπια πλευρά του.

Ο καθηγητής Matt Whiteman, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Exeter δήλωσε ότι η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην online έκδοση της Επιθεώρησης της Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πιο αποτελεσματικές θεραπείες της αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων. Ο καθηγητής Whiteman, δήλωσε: «Το H2S είχε ευρέως απορριφθεί ως ένας τοξικός και δυσώδης περιβαλλοντικός ρύπος, αλλά έχει πρόσφατα αποδειχθεί ότι δημιουργείται σε ανθρώπους και ζώα από ένα συγκεκριμένο σύνολο ενζύμων. Γιατί το σώμα να το κάνει αυτό, αν δεν είχε κανένα όφελος; Η έρευνά μας έχει δείξει ότι το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες του H2S είναι μέσω της βραδείας αποδέσμευσης, που μιμείται την παραγωγή του σώματος».

Η ομάδα έχει προηγουμένως δείξει ότι τα επίπεδα H2S αυξήθηκαν έως και τέσσερις φορές στις αρθρώσεις του γόνατος των ασθενών με κοινές ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά ενδιαφέρον έχει το πώς τα υψηλότερα επίπεδα του H2S συσχετίζονται έντονα με έναν μικρότερο αριθμό φλεγμονωδών κυττάρων στην άρθρωση. Η τελευταία μελέτη παρέχει μια περαιτέρω απόδειξη ότι ο πραγματικός ρόλος του H2S μπορεί να είναι η καταπολέμηση της φλεγμονής, του οιδήματος και της καταστροφής της άρθρωσης.

Η μελέτη ήταν μέρος μιας μεγάλης συνεργασίας που χρηματοδοτείται από το Wellcome Trust and Arthritis Research του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη συμμετοχή των καθηγητών Philip Moore και Δρ Julie Keeble του King’s College του Λονδίνου, καθώς και ερευνητών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ.

Η ομάδα χρησιμοποίησε πρωτογενή ανθρώπινα κύτταρα, όπως επίσης και  ένα μοντέλο της αρθρίτιδας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα κάνει κάποια κύτταρα να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα στις αρθρώσεις και να εκκρίνουν ουσίες που προάγουν την φλεγμονή των ιστών, το οίδημα και τελικά την καταστροφή της άρθρωσης. Ωστόσο, το μόριο του δότη H2S εμπόδισε αυτή την έκκριση και ανέστειλε τη δραστηριότητα αρκετών ενζύμων που προκαλούν φούσκωμα. Στο μοντέλο της αρθρίτιδας, η ένωση δεν εμπόδισε την αρθρίτιδα, αλλά ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων και το πρήξιμο.

Η ίδια ομάδα είχε προηγουμένως διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή πάσχουν από διαβήτη έχουν χαμηλότερα επίπεδα του H2S στο σώμα τους από ό, τι οι υγιείς ενήλικες, με αποτέλεσμα να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, φτωχότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Εχει επίσης αναφερθεί ότι το υδρόθειο προάγει την επούλωση του έλκους και τη μείωση των βλαβών του πνεύμονα στους καπνιστές.

Ο συν-συγγραφέας Δρ Mark E. Wood, του Πανεπιστημίου του Exeter, πρόσθεσε: «Παρά τη φήμη του ότι είναι επικίνδυνο, το H2S θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κρατά το κλειδί για την επίλυση ορισμένων από τα πιο ευρέως διαδεδομένα προβλήματα υγείας που πλήττουν τον πληθυσμό».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει