Αυτή η Απλή Αντικατάσταση Μπορεί να Μειώσει τα Κακά Επιπέδα Χοληστερόλης, Λέει Νέα Μελέτη

Αντικαθιστώντας το κόκκινο κρέας με φυτικές πρωτεΐνες, μειώθηκαν τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης και η LDL χοληστερόλη σε 36 δοκιμές.
Διατροφές που περιλάμβαναν μείγμα ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών αύξησαν ελαφρώς τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Μικρές αλλαγές στη χοληστερόλη μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς με την πάροδο του χρόνου.
Μια νέα ανάλυση μελετών διατροφής υποδηλώνει ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλλει στη στήριξη πιο υγειών επιπέδων χοληστερόλης και κατ’ επέκταση, σε καλύτερη υγεία της καρδιάς.
Για την ανάλυση τους, ερευνητές από την Ισπανία εξέτασαν πολλές κλινικές δοκιμές συγκρίνοντας το κόκκινο κρέας με άλλα τρόφιμα. Διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες βελτίωσε τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ η αντικατάσταση του με ένα μίγμα ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών οδήγησε σε μικρή αύξηση των τριγλυκεριδίων.
Η υψηλή χοληστερόλη—ειδικά η υψηλή LDL ή «κακή» χοληστερόλη—είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Αν και η μελέτη δεν παρακολούθησε αυτούς τους παράγοντες άμεσα, οι βελτιώσεις στη χοληστερόλη υποδηλώνουν πιθανά οφέλη με την πάροδο του χρόνου. Δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition και προσφέρει μια από τις πιο ολοκληρωμένες αναλύσεις σχετικά με το πώς το κόκκινο κρέας συγκρίνεται με άλλες πηγές πρωτεΐνης για την υγεία της καρδιάς. Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματα τους.
Πώς Διεξήχθη η Μελέτη;
Η ομάδα της μελέτης πραγματοποίησε μια συστηματική αναζήτηση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που δημοσιεύθηκαν έως τον Απρίλιο του 2024. Οι μελέτες συνέκριναν δίαιτες που περιλάμβαναν κόκκινο κρέας με αυτές που το αντικαθιστούσαν με άλλα τρόφιμα. Οι συγκριτικές δίαιτες ταξινομήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: υψηλής ποιότητας φυτικές πρωτεΐνες, ζωικές πρωτεΐνες, μίγμα ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών και τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν τύπο ανάλυσης που τους επέτρεπε να συγκρίνουν διαφορετικές αντικαταστάσεις διατροφής μεταξύ των μελετών. Μετρούσαν τις αλλαγές στη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση και την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), μια ένδειξη φλεγμονής.
Τι Βρήκε Η Μελέτη;
Η ανασκόπηση περιλάμβανε 36 κλινικές δοκιμές. Όταν οι συμμετέχοντες αντικαθιστούσαν το κόκκινο κρέας με φυτικές πρωτεΐνες, η συνολική χοληστερόλη μειώθηκε κατά περίπου 0.14 mmol/L και η LDL χοληστερόλη κατά 0.19 mmol/L—μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές για την υγεία της καρδιάς. Η μείωση της LDL χοληστερόλης ξεπέρασε επίσης το όριο που οι ερευνητές θεωρούν “κλινικά σημαντικό”, που σημαίνει ότι είναι αρκετά μεγάλη για να κάνει πραγματική διαφορά με την πάροδο του χρόνου.
Όταν το κόκκινο κρέας αντικαταστάθηκε με ένα μίγμα ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών, τα τριγλυκερίδια—το λίπος που βρίσκεται στο αίμα σας—αυξήθηκαν ελαφρώς (περίπου 0.21 mmol/L).
Η μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στην αρτηριακή πίεση ή τη φλεγμονή, ούτε όταν το κόκκινο κρέας συγκρίθηκε με άλλες ζωικές πρωτεΐνες ή τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες. Δεδομένου ότι οι μελέτες ήταν βραχυχρόνιες, η ομάδα της μελέτης αξιολόγησε τη συνολική ποιότητα των στοιχείων ως χαμηλή, σημειώνοντας ότι απαιτείται περισσότερη μακροχρόνια έρευνα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η επιλογή φυτικών πρωτεϊνών πιο συχνά μπορεί να προσφέρει οφέλη για την καρδιά σας.
Πώς Ισχύει Αυτό στην Πραγματική Ζωή;
Αυτή η μελέτη ενισχύει αυτό που πολλοί διατροφολόγοι λένε εδώ και χρόνια: δεν αφορά μόνο τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος στη διατροφή σας—αφορά και το τι το αντικαθιστά. Αντικαθιστώντας μερικά γεύματα που βασίζονται σε κρέας με φυτικές πρωτεΐνες, όπως φασόλια, φακές, σόγια ή ξηρούς καρπούς, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και να υποστηρίξει καλύτερη υγεία με την πάροδο του χρόνου.
Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς το κόκκινο κρέας. Λιπαρές κοπές σε λογικές μερίδες μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή, ειδικά σε συνδυασμό με λαχανικά, ολικών δημητριακών και υγιών λιπαρών. Ωστόσο, η αντικατάσταση μερικών γευμάτων με βοδινό, χοιρινό ή αρνί εβδομαδιαίως με φυτικές επιλογές μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να προάγετε την υγεία της καρδιάς σας.
Η Άποψη των Ειδικών μας
Μια νέα μελέτη προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών που δείχνουν ότι δεν μετρά μόνο η ποσότητα του κόκκινου κρέατος που καταναλώνετε, αλλά και τι το αντικαθιστά. Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν με τις φυτικές πρωτεΐνες ήταν μέτριες, αλλά ακόμη και μικρές μεταβολές στη χοληστερόλη μπορούν να μεταφραστούν σε μακροχρόνια οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Εάν θέλετε να εργαστείτε για την κατανάλωση περισσότερης φυτικής πρωτεΐνης, το πρόγραμμα διατροφής 7 ημερών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες της Μεσογειακής Διατροφής ώστε να βοηθήσετε στη μείωση της χοληστερόλης μπορεί να σας βοηθήσει.
