Αυξάνονται οι εξωσωματικές εγκυμοσύνες με δανεικά ωάρια

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν δανεικά ωάρια για να αποκτήσουν παιδί, συνήθως με καλά αποτελέσματα -γέννηση ενός μόνο παιδιού που δεν είναι πρόωρο και έχει υγιές βάρος- έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Το ιδανικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε σε περίπου μία στις τέσσερις εγκυμοσύνες το 2010 και αυτό συνιστά αύξηση μεγαλύτερη από το 19% συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία.

Σχεδόν το 56% των εξωσωματικών οδήγησε σε γέννηση το 2010 και παρόλο που οι περισσότερες απ’ αυτές τις γεννήσεις αφορούσαν υγιή σε γενικές γραμμές μωρά, το 37% ήταν δίδυμα, πολλά είχαν γεννηθεί πρόωρο και με χαμηλό βάρος. Λιγότερο από 1% ήταν τρίδυμα. Το χαμηλό βάρος μεταφράζεται σε λιγότερο από 2,4 κιλά και τα μωρά που έχουν αυτό το βάρος βρίσκονται σε κίνδυνο για επιπλοκές όπως αναπνευστικά προβλήματα, ίκτερο, σίτιση, δυσκολίες και προβλήματα στα μάτια.

Για τις γυναίκες που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιώντας τα δικά τους ωάρια το ποσοστό των υγιών γεννήσεων ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και είναι υψηλότερη (περίπου σε ποσοστό 40%) μεταξύ των γυναικών που βρίσκονται κάτω από τα 25.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν στην εξωσωματική γονιμοποίηση δανεικά ωάρια είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας και δεν έχουν δικά τους βιώσιμα ωάρια. Επειδή τα δανεικά ωάρια προέρχονται από νεαρότερες, υγιείς γυναίκες έχουν πολύ καλή πιθανότητα επιτυχίας σε γενικές γραμμές, ανεξάρτητα από την ηλικία της παραλήπτριας.

Η μέση ηλικία των γυναικών που χρησιμοποιούν δανεικά ωάρια ήταν τα 41 χρόνια το 2010 και οι γυναίκες δότριες ήταν κατά μέσο όρο 28 ετών. Αυτά τα ποσοστά παραμένουν αμετάβλητα εδώ και 10 χρόνια.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από το πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα και τα Ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει την ανάμιξη ωαρίων και σπέρματος σε ένα εργαστηριακό πιάτο και τη μεταφορά του εμβρύου που προκύπτει απ’ αυτή την ένωση στη μήτρα της γυναίκας, λίγες ημέρες αργότερα. Συνηθέστερα χρησιμοποιούνται τα ωάρια της ίδιας της γυναίκας.

Η μελέτη διαπίστωσε πως οι προσπάθειες με χρησιμοποίηση ωαρίων από γυναίκα δότρια αυξήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας από 10.801 σε 18.306. Η μεταφορά ενός μόνο εμβρύου, προκειμένου να αποφευχθούν οι πολλαπλές γεννήσεις διδύμων ή τριδύμων, αυξήθηκε επίσης από το 1% (και λιγότερο) τα προηγούμενα χρόνια, στο 15% το 2010.

Οι ερευνητές πιθανολογούν πως ο λόγος είναι ότι οι γυναίκες που βρίσκονται μεταξύ 40 και 50 ετών δεν έχουν πολλές πιθανότητες να μείνουν έγκυες και νοιώθουν πιο άνετα να χρησιμοποιήσουν δανεικά ωάρια, καθώς μάλιστα οι τεχνικές έχουν βελτιωθεί πολύ και τα ποσοστά επιτυχίας έχουν αυξηθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει