Αυξάνουν τα γαλανά μάτια τις πιθανότητες αλκοολισμού;

Οι άνθρωποι που διαθέτουν γαλανά μάτια είναι πιο πιθανό να γίνουν αλκοολικοί, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών της Γενετικής από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να μάθουν περισσότερα πράγματα σχετικά με τις ρίζες του αλκοολισμού, καθώς και με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.

Ο Dawei Li, συν-συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητής της μικροβιολογίας και της μοριακής γενετικής, συνεργάστηκε με άλλους επιστήμονες για χρόνια προκειμένου να χτίσει μια γενετική βάση δεδομένων περισσότερων από 10.000 ατόμων. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μαύροι ή Αμερικανοί που προέρχονταν από την Ευρώπη. Ολοι ήταν επηρεασμένοι από τουλάχιστον μία ψυχική ασθένεια αλλά πολλοί είχαν πολλαπλές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής, μαζί με αλκοόλ ή εξάρτηση από ναρκωτικά.

«Αυτές είναι πολύπλοκες διαταραχές και υπάρχουν πολλά γονίδια και περιβαλλοντικές αιτίες που εμπλέκονται», είπε ο Li.

Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων, οι ερευνητές εντόπισαν πάνω από 1.200 άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή που υπέφεραν από την εξάρτηση από το αλκοόλ. Μόλις η ομάδα αναγνώρισε μια σύνδεση στο χρώμα των ματιών, ανέλυσε εκ νέου τα δεδομένα, τρεις ακόμα φορές, συγκρίνοντας την ηλικία, το φύλο και τις διαφορές στο παρελθόν τους και τον τόπο προέλευσής τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι Αμερικανοί με ευρωπαϊκή καταγωγή και ανοιχτόχρωμα μάτια είχαν υψηλότερο ποσοστό εξάρτησης από το αλκοόλ, απ’ ό,τι τα άτομα με σκούρα καστανά μάτια. Για την ακρίβεια η σχέση αλκοόλ με τους ανθρώπους που είχαν μπλε μάτια ήταν η πιο ισχυρή, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Medical Genetics.

Όπως αποδεικνύεται, οι γενετικές συνιστώσες που καθορίζουν το χρώμα των ματιών συστοιχίζονται με τα γονίδια που συνδέονται με την υπερβολική χρήση αλκοόλ, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

«Αυτό δείχνει μια ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι το χρώμα των ματιών μπορεί να είναι χρήσιμο στις κλινικές δοκιμές για την διάγνωση της εξάρτησης από το αλκοόλ», αναφέρουν στην έκθεσή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει