Αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εμμηνόπαυση

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η διατήρηση του συνηθισμένου σας σωματικού βάρους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες παίρνουν κιλά από τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Η αύξηση του βάρους κατά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, δεν είναι κάτι το αναπόφευκτο. Μπορείτε να αναστρέψετε την κατάσταση δίνοντας προσοχή σε υγιείς διατροφικές συνήθειες και ακολουθώντας έναν δραστήριο τρόπο ζωής.

Τι προκαλεί την αύξηση του σωματικού βάρους στην εμμηνόπαυση;

Οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης μπορεί να κάνουν πιο πιθανό να κερδίσετε βάρος γύρω από την κοιλιά σας από ό,τι γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς σας. Ωστόσο, μόνο οι ορμονικές αλλαγές δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκην την αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση. Αντ’ αυτού, η απόκτηση βάρους συνήθως σχετίζεται με τη γήρανση, καθώς και με παράγοντες του τρόπου ζωής, αλλά και με γενετικούς παράγοντες.

Για παράδειγμα, η μυϊκή μάζα συνήθως μειώνεται με την ηλικία, ενώ αυξάνεται το λίπος. Η απώλεια της μυϊκής μάζας μειώνει το ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί τις θερμίδες, πράγμα που μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Εάν συνεχίσετε να τρώτε όπως κάνατε πάντα και δεν αυξάνετε τη σωματική σας δραστηριότητα, είναι πιθανό να πάρετε βάρος.

Γενετικοί παράγοντες επίσης μπορεί να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση. Εάν οι γονείς σας ή άλλοι στενοί συγγενείς έχουν επιπλέον βάρος γύρω από την κοιλιά, είναι πιθανό να αποκτήσετε και εσείς το ίδιο.

Μερικές φορές οι παράγοντες, όπως το άγχος των παιδιών που φεύγουν από το σπίτι, το διαζύγιο, ο θάνατος του συζύγου, ή άλλες αλλαγές στη ζωή σας μπορεί να αλλάξουν τη διατροφή σας ή τις συνήθειες άσκησης και να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους στην εμμηνόπαυση.

Πόσο επικίνδυνη είναι η αύξηση του σωματικού βάρους μετά την εμμηνόπαυση;

Η αύξηση του σωματικού βάρους στην εμμηνόπαυση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου και του μαστού.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την αύξηση του σωματικού βάρους μετά την εμμηνόπαυση;

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους μετά την εμμηνόπαυση. Απλά ακολουθήστε τα βασικά που αφορούν στον έλεγχο του βάρους:

Κινηθείτε περισσότερο. Η αεροβική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να ρίξετε τα περιττά κιλά και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Η προπόνηση δύναμης μετράει, πάρα πολύ. Καθώς κερδίζετε σε μύες, το σώμα σας καίει θερμίδες πιο αποτελεσματικά, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να ελέγχετε το βάρος σας. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, οι ειδικοί συστήνουν μέτρια αερόβια δραστηριότητα, όπως το ζωηρό περπάτημα, για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή έντονη αερόβια δραστηριότητα, όπως τρέξιμο, για τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα. Επιπλέον, οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης συνίστανται για τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αν θέλετε να χάσετε βάρος ή να ανταποκριθείτε σε συγκεκριμένους στόχους φυσικής κατάστασης, ίσως χρειαστεί να γυμνάζεστε περισσότερο.

Τρώτε λιγότερο. Για να διατηρήσετε το βάρος σας – πόσω μάλλον να χάσετε τα περιττά κιλά, μπορεί να χρειαστείτε περίπου 200 θερμίδες λιγότερες την ημέρα στα 50 σας σε σχέση με ό,τι λαμβάνατε όταν ήσασταν στα 30 και στα 40 σας. Για να μειώσετε τις θερμίδες χωρίς να υπονομεύσετε τη διατροφή σας  δώστε προσοχή σε ό, τι τρώτε και πίνετε. Επιλέξτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Διαλέξτε άπαχες πηγές πρωτεϊνών.

Ζητήστε υποστήριξη. Περιβάλλετε  τον εαυτό σας με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα που θα στηρίξουν τις προσπάθειές σας. Ακόμα καλύτερα θα ήταν αν μπορούσατε να συνεργαστείτε μαζί τους.

Να θυμάστε πως η επιτυχημένη απώλεια βάρους σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής απαιτεί μόνιμες αλλαγές στη διατροφή και τις συνήθειες άσκησης. Πηγαίνετε για περπάτημα κάθε μέρα. Δοκιμάστε ένα μάθημα γιόγκα. Αντικαταστήστε τα μπισκότα με τα φρέσκα φρούτα. Μοιράστε το γεύμα σε ένα εστιατόριο με έναν φίλο. Τηρήστε τις αλλαγές και απολαύστε μια πιο υγιή ζωή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει