Ακόμη και εμβόλιο με 50% αποτελεσματικότητα αλλάζει το παιχνίδι

Aκόμα και ένα εμβόλιο με 50% αποτελεσματικότητα ή και μεγαλύτερη με την προϋπόθεση να είναι ασφαλές, μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στη μάχη της πανδημίας.

Τα παραπάνω υποστηρίζει γιατρός που εργάζεται στις κλινικές δοκιμές της Μoderna.

H Moderna Inc έχει αρχίσει κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου του υποψήφιου εμβολίου της για τον Covid-19, με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, επί 30.000 ενηλίκων που δεν έχουν προσβληθεί από την νόσο.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ και σύμβουλος του Λευκού Οίκου δρ Άντονι Φάουτσι έχει μάλιστα δηλώσει ότι η δοκιμή της Moderna μπορεί να έχει καθοριστικά αποτελέσματα έως τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Άλλες θα ακολουθήσουν αργότερα, κάποιες ίσως ακόμα πιο μετά.

«Η ανάπτυξη εμβολίων κατά ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αναλογιστείτε ότι το εμβόλιο της γρίπης που γίνεται κάθε χρόνο, είναι αποτελεσματικό περίπου μόνο 40% έως 60%», δήλωσε ο δρ Κάρλος ντε Ρίο του Πανεπιστημίου Έμορυ στο CNBC.

Αποτελεσματικότητα 50% απαιτεί και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων για να δώσει έγκριση παραγωγής εμβολίου. Σύμφωνα μάλιστα με τον επίτροπο του οργανισμού Στίφεν Χαν, στην παρούσα φάση θα ήταν μη ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι ένα εμβόλιο θα είναι 100% αποτελεσματικό.

Ένα εμβόλιο που είναι 50% αποτελεσματικό σημαίνει ότι θα μειωθεί κατά 50% ο κίνδυνος ένα μέσο άτομο να αναπτύξει λοίμωξη από κοροναϊό. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ντε Ρίο, ο ευρύς εμβολιασμός, ακόμη και με ένα εμβόλιο με 50% αποτελεσματικότητα, θα βοηθούσε τους πολίτες να φτάσουν στη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, το σημείο δηλαδή όπου αρκετά άτομα έχουν αναπτύξει αντισώματα για να καταπολεμήσουν τον ιό και ως εκ τούτου να περιορίσουν σημαντικά την εξάπλωσή του σε έναν πληθυσμό.

«Πρέπει να σκέφτεστε το εμβόλιο σαν ένα εργαλείο που θα επιτρέψει η πανδημία να μην είναι πια πανδημία, αλλά κάτι που βρίσκεται υπό έλεγχο», έχει δηλώσει ο δρ Αντονι Φάουτσι.

Είναι επίσης πιθανό τα άτομα που θα εμβολιαστούν να μολυνθούν τελικά από τον κοροναϊό, διευκρίνισε ο Ντελ Ρίο.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον Covid-19 αποφεύγοντας τις επιπλοκές, τη νοσηλεία στο νοσοκομείο και την εισαγωγή σε ΜΕΘ, πρόσθεσε. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι, εξηγεί, μειώνοντας τους δείκτες θνησιμότητας και νοσηρότητας του ιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει