Ακόμα και μικρά χτυπήματα μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο

Ακόμα και τα μικρά χτυπήματα ή δονήσεις στο κεφάλι, που δεν προκαλούν διάσειση μπορεί να προκαλέσουν έλλειμμα μάθησης και μνήμης, καθώς και αλλαγές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μετά από το τέλος μιας σεζόν ποδοσφαίρου ή χόκεϊ, οι παίκτες που εμφάνισαν τα περισσότερα χτυπήματα στο κεφάλι ή το σώμα φαίνεται να έχουν αναπτύξει προβλήματα με τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Είναι ασαφές κατά πόσον η βλάβη είναι μακροχρόνια, αλλά οι νευρολόγοι αναφέρουν ότι τα συμπεράσματα της μελέτης βοηθούν να κατανοήσουμε σε σημαντικό βαθμό τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο εγκέφαλος των νεαρών αθλητών.

Οι παίκτες ήταν αυτοί που παρουσίασαν αλλαγές στις σαρώσεις του εγκεφάλου που σχεδιάστηκαν για να διαπιστωθεί η «ακεραιότητα» της λευκής ουσίας. Η λευκή ουσία βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη φαιά ουσία και αποτελείται από άξονες ή νευρικές ίνες που είναι τα «καλώδια επικοινωνίας» του εγκεφάλου.

«Ακόμα κι όταν δεν υπάρχει διάγνωση διάσεισης, το χτύπημα ή το τράνταγμα του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη λευκή ουσία. Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με τη συχνότητα και την ένταση των χτυπημάτων και ο βαθμός αλλαγής συσχετίζεται με την χαμηλότερη απόδοση στη γνωστική λειτουργία», αναφέρει ο δρ Thomas McAllister, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Ο McAllister ήταν ο επικεφαλής της έρευνας που έγινε στο Dartmouth College, με τον ίδιο και τους συνεργάτες του να εξετάζουν 80 αθλητές αμερικάνικου ποδοσφαίρου και χόκεϊ επί πάγου που δεν είχαν υποστεί διάσειση, αλλά είχαν χτυπήσει και είχαν τραύματα στο κεφάλι, σαρώνοντας τους εγκεφάλους τους με έναν νέο τύπο μαγνητικής τομογραφίας. Οι παίκτες έκαναν επίσης και ένα 30λεπτο τεστ γνώσης και μνήμης.

Για λόγους σύγκρισης οι ερευνητές υπέβαλαν στα ίδια τεστ άλλους 80 αθλητές που είχαν υποστεί χτυπήματα σε αθλήματα που δεν είναι αθλήματα επαφής όπως το κολύμπι και ο στίβος.

helmets

Τα κράνη των αθλητών ποδοσφαίρου και χόκεϊ εξοπλίστηκαν με αισθητήρες, που παρακολουθούσαν πώς μπορεί οι παίκτες να χτυπηθούν δυνατά στη διάρκεια του αθλήματος, ερχόμενοι σε επαφή με τους αντιπάλους τους.

Στο τέλος της σεζόν όλοι οι αθλητές υποβλήθηκαν εκ νέου σε μαγνητική τομογραφία και οι ερευνητές παρατήρησαν αλλαγές στον εγκέφαλο σε όσους αθλητές αγωνίστηκαν σε αθλήματα επαφής. Και το μέγεθος των αλλαγών είχε σχέση με τον αριθμό των δονήσεων που βίωσε ο κάθε παίκτης στον εγκέφαλό του.

Βρήκαν επίσης μια υποομάδα παικτών που είχε χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και γνωστικής λειτουργίας. Αυτή η υποομάδα έδειξε επίσης μεγαλύτερες αλλαγές στο μεσολόβιο, μια δέσμη νευρικών ινών που συνδέουν το αριστερό και δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου.

«Μπορούμε να δούμε μια ομάδα αθλητών που είναι πιο ευάλωτη στις επιπτώσεις, λόγω φυσιολογικών ή γενετικών διαφορών. Αν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιος είναι πιο ευάλωτος σε μακροπρόθεσμη βλάβη που μπορεί να προέλθει από τους κραδασμούς στον εγκέφαλο θα ήμασταν σε θέση να συμβουλέψουμε όσους κινδυνεύουν, να αποφεύγουν τα αθλήματα επαφής», τόνισε ο McAllister.

Οι εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με θέματα τραυματισμών στον εγκέφαλο χαρακτήρισαν την συγκεκριμένη μελέτη «ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη», αν και υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με το πόσο ανησυχητικές είναι οι διαπιστώσεις.

«Πρόκειται πιθανότατα για την επόμενη μεγάλη βόμβα που πρόκειται να πέσει. Αυτή η μελέτη δείχνει πως μπορεί κάποιος άνθρωπος να υποστεί εγκεφαλική βλάβη χωρίς να υπάρχει διάσειση. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι αν τα αποτελέσματα αυτής της βλάβης είναι παροδικά ή μόνιμα», τόνισε ο δρ Robert Cantu, καθηγητής της Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής της Βοστώνης, διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Χρόνιας Τραυματικής Εγκεφαλοπάθειας.

Πολλοί από τους αθλητές που αγωνίστηκαν σε αθλήματα χωρίς επαφή, όπως οι κολυμβητές και οι στιβικοί που εξετάστηκαν επίσης στο πλαίσιο της σύγκρισης είχαν παίξει στο ξεκίνημα της σεζόν ποδόσφαιρο ή χόκεϊ και παρόλα αυτά οι εξετάσεις τους ήταν «καθαρές» πράγμα που σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες σημαίνει πως οι όποιες αλλαγές στον εγκέφαλο αποκαταστάθηκαν με το χρόνο.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που διαφωνούν, όπως ο δρ Douglas Smith, καθηγητής νευροχειρουργικής και διευθυντής του Κέντρου για Εγκεφαλικές Βλάβες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

«Αν και ο εγκέφαλος μπορεί να επουλωθεί, αυτό δεν αποκλείει να συνεχίσει να παρουσιάζει σημάδια φθοράς. Αν το δέρμα σας γδαρθεί και επουλωθεί η ουλή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με μια ουλή στον εγκέφαλο», τόνισε.

Συμπλήρωσε, ωστόσο πως δεν θέλει να πανικοβάλλει τον κόσμο, αλλά απλά να τον πείσει πως θα πρέπει να εξετάσει το θέμα με ήρεμο τρόπο.

«Υπάρχουν πολλοί αθλητές με μακρά σταδιοδρομία που μπορεί να είχαν κάποιο χτύπημα στη διάρκεια της καριέρας τους σε αθλήματα επαφής και στη συνέχεια να ακολούθησαν εξίσου λαμπρή καριέρα σε κάποιον άλλο τομέα. Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που μετά από ένα ή δύο μόλις χτυπήματα, είχαν κακή έκβαση στην συνέχεια της καριέρας τους ή και της ζωής τους. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιοι είναι περισσότερο επιρρεπείς σε μόνιμες βλάβες. Γι’ αυτό οι αθλητές που έχουν βιώσει τέτοιο συμβάν θα πρέπει να συζητήσουν με την οικογένειά τους για το αν θα πρέπει να συνεχίσουν να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Δύσκολη απόφαση σε μια κοινωνία όπου πολλοί αθλητές είναι κάτι σαν τοπικοί ήρωες, αλλά θα πρέπει κάποιος να την πάρει»…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει