Το αλκοόλ στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης δεν δημιουργεί επιπλοκές

Η κατανάλωση αλκοόλ στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, ή τη γέννηση μωρού χαμηλού βάρους ή μικρού σε μέγεθος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη εφιστά, ωστόσο, την προσοχή στις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Fergus McCarthy, του Ιρλανδικού Κέντρου για την εμβρυϊκή και νεογνική μεταγραφική έρευνα στο Μαιευτήριο Cork του Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρακολούθησαν περισσότερες από 5.600 έγκυες γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη από το 2004 έως και το 2011 στην Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία. Ολες οι γυναίκες ερωτήθηκαν μεταξύ της 14ης και της 16ης εβδομάδας της κύησης για την κατανάλωση αλκοόλ, τόσο πριν μείνουν έγκυες, όσο και κατά τις 15 πρώτες εβδομάδες της κύησης.

Η πλειοψηφία των γυναικών – έξι στις 10 – δήλωσαν πως κατανάλωσαν κάποια ποσότητα αλκοόλ κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών της κύησης. Αυτές οι γυναίκες στην πλειοψηφία τους ήταν νεότερες, λευκές και με ιστορικό καπνίσματος ή χρήσης ναρκωτικών.

Σχεδόν μία στις πέντε δήλωσε ότι έπινε περιστασιακά, δηλαδή ένα – δυο ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα.

Το ένα τέταρτο απ’ αυτές είπε ότι είχε καταναλώσει τρία με επτά ποτήρια την εβδομάδα, ενώ μόλις πάνω από το 10% είπε ότι είχε καταναλώσει από οκτώ έως 14 ποτήρια την εβδομάδα. Τέλος, 5% των γυναικών ανέφεραν ότι ήπιαν πολύ περισσότερο από 14 ποτήρια την εβδομάδα.

Εξάλλου, περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν καταναλώσει έξι ή περισσότερα ποτήρια αλκοόλ σε μία μόνο ημέρα, τρεις μήνες πριν την εγκυμοσύνη, μια πρακτική που ορίζεται ως «άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος» και σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών είπε ότι προέβη σε άμετρη κατανάλωση αλκοόλ στις πρώτες 15 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Μετά από σύγκριση του ιστορικού των μητέρων που έπιναν αλκοόλ με την κατάσταση των μωρών τους κατά τη γέννηση, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση, τόσο πριν την εγκυμοσύνη, όσο και κατά τη διάρκεια των πρώτων 15 εβδομάδων δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ένα μωρό να γεννηθεί πρόωρα, ή να έχει χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, ανεξάρτητα από την ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωσε η μητέρα του.

Επίσης, το αλκοόλ σ’ αυτά τα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης δεν συνδέθηκε με μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή της εγκύου κατάσταση, που είναι γνωστή ως «προεκλαμψία», κατά την οποία μία έγκυος γυναίκα αναπτύσσει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν, ωστόσο, για την περίπτωση που κάποιος θα ερμηνεύσει τα ευρήματα κατά το δοκούν, σημειώνοντας πως ο στόχος τους ήταν αποκλειστικά και μόνο η έρευνα για κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια των πρώιμων σταδίων της εγκυμοσύνης και  τις τυχόν επιπλοκές που θα δημιουργούνταν στο μωρό τη στιγμή της γέννησης. Η μελέτη δεν μέτρησε τις πιθανές επιπτώσεις του αλκοόλ στην ανάπτυξη του μωρού μακροπρόθεσμα.

Από την πλευρά του, ο Δρ Edward McCab, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του March of Dimes Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού αμερικανικού οργανισμού, που σκοπό έχει τη βελτίωση της υγείας μητέρας και μωρού, τόνισε ότι το ίδρυμα συνεχίζει να εφαρμόζει την πάγια θέση ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο παιδί και καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής για τη μητέρα.

«Ακόμα και οι συγγραφείς της (νέας) μελέτης αναφέρουν στο τέλος του άρθρου τους πως “παραμένει ασαφές κατά πόσο υπάρχει επίπεδο αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης που να θεωρείται ασφαλές”. Πράγμα που σημαίνει πως το τελικό μήνυμά τους είναι ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επομένως, συντάσσονται με τον Οργανισμό μας. Το March of Dimes θεωρεί πως εάν είστε έγκυος ή ακόμα και αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, δεν θα πρέπει να πίνετε αλκοόλ. Αυτό σημαίνει καθόλου κρασί, μπύρα, λικέρ ή κρύα ποτά», καταλήγει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει